Beautiful Bergen

18 km

Startpunt

Restaurant Duinvermaak
Breelaan 132
1861 GH Bergen

coördinaten: N52.67758 E4.69217

Introductie

Beautiful Bergen is een afwisselende wandeling door het schitterende duingebied tussen Bergen en Bergen aan Zee. Een waar paradijs voor de natuurliefhebber en een aanrader in elk jaargetijde. Vlak na de start is er al meteen een stevige klim naar een uitzicht over het enorme duinlandschap. Langs vennetjes en heideveldjes, door bos en over open landschap wandelt u naar Bergen aan Zee. Vlak daarvoor kunt u in de uitkijktoren bij Huize Glory prachtig uitkijken over het duingebied en de zee.
Daarna gaat de wandeling ruim een kilometer over het strand. Via de glooiende duinen met duinmeertjes ten zuiden van Bergen aan Zee komt u bij de schaapskooi in Bergen. Door het Bergerbos, met de vele eenmanspaadjes en mooie lanen, wandelt u terug naar Duinvermaak.

De wandeling is eind juni 2016 gekozen tot de Wandelroute van het Jaar.

Praktische informatie

Vanaf station Alkmaar kunt u met de bus naar het centrum van Bergen: uitstaphalte Plein. Het is ruim 1km lopen naar het startpunt.
Er is een parkeerterrein bij Duinvermaak (dagelijks geopend vanaf 9 uur). In het weekend en op mooie dagen is dit snel vol.

Restaurant Bergen Binnen ligt naast het startpunt.
In Bergen aan Zee is horeca. Vlak daarvoor passeert u Huize Glory (met restaurant). Klik voor de openingstijden op de link. De uitkijktoren van Huize Glory is dagelijks te beklimmen van 12 - 14 uur.

Voor het gebied is een duinkaart nodig. Deze is te koop bij Restaurant Duinvermaak. U kunt de duinkaart ook via internet aanschaffen zie: Duinkaart bestellen.

Let op: van 1 oktober tot 1 mei kunnen honden mee op de wandeling. Buiten die periode is het strand overdag verboden voor honden.
In het duingebied mogen fietsers tot 10.30 uur over de onverharde paden fietsen. Daarna alleen op de officiële ATB route.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

34 reacties

19 juni 2022   

Reactie
Altijd mooi, in welk jaargetijde dan ook.
Door Anna

28 januari 2022   

foto
Reactie
Vandaag liep ik deze wandeling met prachtig weer samen met de controleur. We zagen alles wat de beschrijving en de vele mooie foto's beloofden. Ik ontdekte nog 2 niet gefotografeerde kunstwerkjes. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

3 juni 2021   

Reactie
Schitterende wandeling door bos, open vlaktes, over duinen en langs zee.
Door Henk Steenblik

21 april 2021   

foto
Reactie
We liepen deze prachtige tocht op een mooie zonnige dag meestal in de luwte van de hoge duinen, maar over het strand met tranen in de ogen vanwege de keiharde tegenwind. We bewonderden o.a. de diverse soorten bos, de plassen en nog zo veel meer.
Door Monique en Dick

17 april 2021   

Reactie
Een mooie route, alleen het eerste deel is ook zeer druk bezocht door mountainbikers. Tweede deel is mountainbikers vrij en daardoor hebben wij hier meer van kunnen genieten.
Door Hein

8 november 2020   

foto
Reactie
Dit is met recht een "beautiful" wandeling van Bergen naar Bergen aan Zee en terug! Heel veel afwisseling van bos, heide, mooie meertjes, duin en strand. Een aanrader.
Door Marien

29 mei 2020   

Reactie
Gisteren deze fantastisch mooie route gewandeld. De afwisseling is heel fijn, bossen met vennetjes, heidevelden, prachtig duingebied waar ook pony's liepen, langs de zee... We mochten op de uitkijktoren. We hebben een heerlijke dag gehad.
Door Myriam

15 september 2019   

foto
Reactie
Een topwandeling. Dat een duingebied zo afwisselend kan zijn. Geen verkeer, weinig mensen, mooie vergezichten, zeer fraai!
Door José en Rob

5 juli 2019   

foto
Reactie
Deze keer deze mooie wandeling als vriendenwandeling. Het was geweldig mooi weer en met vrienden van de mooiste routes van ver en dichterbij was het een gezellige tocht. Onderweg van alles bekeken. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

8 maart 2019   

foto
Reactie
Kan iedereen aanraden deze mooie wandeling in poolverband te wandelen. Want dan heb je heel veel kans op beautiful weer. Bart bedankt voor de organisatie en alle wandelaars voor hun gezelschap. Mieke bedankt voor het maken van deze wandeling.
Door Ank de Graaff

24 augustus 2018   

foto
Reactie
Schitterend duingebied met zoveel afwisseling, vergezichten, uitzichtpunten, poeltjes, strand en het Bergense bos. Heide, deels verbrand door de zon en droogte, is een juweel aan kleuren. Mieke je hebt iets moois uitgezet! Bart bedankt, een top dag!
Door Thea Ackema

24 augustus 2018   

foto
Reactie
Met veel mooier weer dan voorspeld was liepen we deze afwisselende wandeling onder leiding van Bart. Een groot gedeelte is heerlijk beschut, maar dat was niet nodig. Ik laat me dus niet meer door de weersverwachting tegenhouden!
Door Ank de Graaff

15 juli 2018   

Reactie
Gisteren hebben we Beautiful Bergen gelopen, inderdaad een prachtige wandeling.
Door Carla en Mieke

22 mei 2018   

foto
Reactie
Een schitterende wandeling langs mooie vennetjes en door de duinen. Daarna loopt men langs de zee waar je lekker kunt uitwaaien. Het Bergerbos is ook prachtig met de vele eenmanspaadjes en mooie lanen, echt een aanrader! Mieke bedankt !!!!!
Door Johnny en Jennie

19 januari 2018   

foto
Reactie
Een dag na een zware storm, liepen we met droog weer en een zonnetje, met een groepje deze fantastische wandeling.
Deze keer dronken we bij Huize Glory wat. Echt een aanrader.
In alle jaargetijden een beautifule wandeling. Nog zwammen gezien.
Door Ank de Graaff

14 juni 2017   

Reactie
Woorden schieten te kort voor deze uitzonderlijk mooie wandeling. Dus waarom meer vertellen. Ga deze route zelf lopen en u weet waarvan we genoten hebben.
Door Loes en Theo van den Dool

19 maart 2017   

foto
Reactie
"Duinvermaak". Genoten van deze prachtige gevarieerde wandeling door de oude duinen. Grillige eikenbossen, statige zeedennen, vennetjes, hei, jonge duinen, zee. Goede pauze gehad in 'n gezellig strandpaviljoen.
Door Edwin en Hetty

24 februari 2017   

foto
Reactie
Na een dag storm en regen, wandelden we met een leuke groep deze schitterende wandeling met weinig wind en een zonnetje. Deze keer was de schaapskooi open, daar zagen we veel schapen met lammeren. Bart bedankt voor het initiatief.
Door Ank de Graaff

2 augustus 2016   

Reactie
Mooie wandeling langs vennetjes, heidevelden en door de duinen. Vanaf punt 7 kwam ik wel ontiegelijk veel honden tegen. Vermoed dat het tussen 13.30 en 14.00 honden uitlaat tijdstip in Bergen is.
Door Sjaak

22 juli 2016   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling! De golvende duinen, gevarieerde bossen, fraaie uitzichten, verstopte vennetjes, geel gekleurde bloemenveldjes en natuurlijk die prachtige zee. Steeds weer is er wat moois te zien. Een toproute. Wij hebben genoten!
Door Marcel en Janneke

20 juli 2016   

Reactie
Wat een prachtige route. Echt beautiful Bergen!! Mieke, bedankt voor het organiseren van deze mooie wandeling door duinen, langs vennetjes en de zee. Huize Glory is ook een bijzonder plekje.
Door Gaby

7 juli 2016   

foto
Reactie
We hebben de route in 2 dagen gedaan, overnachting in hotel Zee-Bergen. Leuke korte vakantie in fantastisch duinlandschap. Het lijken de Franse Cevennen wel. Eyeopener. Wij Brabanders denken dat heel Nederland nu onder water staat. Hier niet, hoor.
Door Liesbeth en Freek

17 juni 2016   

foto
Reactie
Echt beautifull. De vennetjes en de heidevelden in de duinen van het eerste deel waren verrassend. De grote golvende duinvlaktes op de terugtocht met de paardenkudde en de Hooglanders waren indrukwekkend. Wat een prachtig gebied.
Door Rineke, Rob en Henk

26 mei 2016   

foto
Reactie
Voor iemand uit het Zuidoosten is een wandeling met een stuk langs de vloedlijn algauw een top-route. Maar ook het gebied achter de duinen, de bossen en de vennen bieden voldoende afwisseling en onverwachte ontmoetingen. Mooi gedaan Mieke!
Door Wimke

23 mei 2016   

Reactie
Een hele mooie en afwisselende route! Ondanks het slechte weer hebben we er met volle teugen van genoten.
Door Louis en Annemarie

17 april 2016   

foto
Reactie
Deze mooie route hebben we gewandeld met prachtig weer. Genoten van de mooie uitzichten. Lekker op het strand uitgewaaid. Het pad bij de vennen in het begin van de route was inderdaad ondergelopen, maar het heen en weer lopen was geen straf.
Door Aurora, Hubert en Michel

18 maart 2016   

foto
Reactie
Een lichtende zon breekt door de sluiers van nevel en mist, wanneer wij wandelen op de grens van land en water. Deze tocht, in reacties al veelvuldig bejubeld, wordt zo vandaag opnieuw dé mooiste route. Dank aan de organisatie van Ank.
Door Hennie

6 februari 2016   

Reactie
Een pittige maar schitterende afwisselende wandeling. http://mirandavanderleek.blogspot.nl/2016/02/beautiful-bergen.html?spref=fb
Door José en Miranda

8 januari 2016   

Reactie
Een prachtige, zeer gevarieerde wandeling gelopen o.l.v. de maker, Mieke, zelf. Hoge toppen, prachtige uitzichten, mooie duinmeertjes, groen glooiend landschap, stuk strand en bos. Mieke timmert weer geweldig aan de onverharde weg.
Door Tienke Wilschut

8 januari 2016   

foto
Reactie
Een schitterende route, aangenaam gezelschap, een zonnetje en leuke horeca.
We hadden als wandelpoolers een topdag met Mieke!
Door Frits Talsma

8 januari 2016   

Reactie
Een prachtige route o.l.v. Mieke gelopen. Alle hulde voor jou. Buitengewoon plezierig, inclusief gezelschap. Het bijzondere is dat ik in dit gebied weer nieuwe paadjes heb ontdekt. Een gebied waar ik sinds 1973 al kom.
Kortom: dank je wel Mieke!
Door Bart Bruins Slot

8 januari 2016   

Reactie
Zelfs in de duinen bij Bergen is het dus nog mogelijk een nieuwe wandeling te maken. Hij is erg mooi en dan met een leuke groep wandelen met prachtig weer is perfect. Bedankt Mieke
Door Ank de Graaff

9 december 2015   

foto
Reactie
Denk je de omgeving van Bergen nu wel zo ’n beetje te kennen en dan is daar opeens zo’n prachtige nieuwe route! Dat levert een verrassend veelzijdige ontdekkingstocht op, door de duinen en langs de zee. Snel wandelschoenen aan, en uitbundig genieten.
Door Wiebe de Bruin

26 november 2015   

foto
Reactie
Wat deze wandeling heeft te bieden is werkelijk overweldigend beautiful! Een schitterend en afwisselend duingebied met diverse uitzichtduinen en torens, vennetjes puur natuur, een strandgedeelte en een fraai Bergerbos. Kortom een geweldige aanrader!
Door Piet Laan

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.

Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het gebruik van cookies. Deze cookies worden niet gebruikt om persoonlijke informatie op te slaan of om informatie door te sturen naar derden. Alle cookies, met uitsluiting van het tonen van deze melding, worden niet permanent opgeslagen maar direct verwijderd na het sluiten van de browsersessie. Deze website werkt het beste met Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer 9.0 en hoger. Gebruik van andere browsers of oudere versies die geen Html5 ondersteunen en/of Javascript kan leiden tot incorrect functioneren van onderdelen.
X

een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"