Bergdorpje Vijlen

15 km

Startpunt

A gen Kirk
Vijlenberg 115
6294 AS Vijlen

coördinaten: N50.78740 E5.96359

Introductie

Een gevarieerde wandeling vanaf Vijlen, het hoogste kerkdorp van Nederland. Via het Vijlenerbos wandelt u naar het prachtige Geuldal. De route voert langs vakwerkhuisjes en boerderijen met hoogstambomen, door het open veld en over kleine bospaadjes. Onderweg wordt u getrakteerd op schitterende vergezichten.
Soms moet er stevig geklommen of gedaald worden. Een wandelstok kan dan de nodige steun bieden.

Praktische informatie

Is er geen parkeerplek vrij aan de Vijlenberg? Parkeer dan op het parkeerterrein aan de Pastorijweg, 6294 AC.
De route is bereikbaar per bus. Stap uit bij halte Vijlenberg.

U kunt tijdens deze wandeling 5 kroegjes scoren! Bij de start/het einde vindt u Auberge A gen Kirk. Onderweg komt u langs Restaurant Buitenlust, langs Herberg De Smidse en langs Boscafé ’t Hijgend Hert. Met een heen-en-weertje kunt u ook naar Auberge Le Barbeau. Raadpleeg de websites voor de actuele openingstijden.
Bij Epen passeert u de Volmolen, een van de mooiste molens in het Geuldal. Deze is af en toe geopend voor publiek. Kijk voor de openingsdata en voor nadere informatie over de Volmolen op de website.
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en Lenie Damsma en aan de controleur(s) Adrie Scholten.

28 reacties

1 juli 2023   

Reactie
Alles klopt wat er is geschreven. Volop genoten van deze prachtige wandeling. Wat een bijzonder stukje Nederland. Dank jullie wel. Ga deze zeker nog een keertje lopen.
Door Pauline, Marianne en Ine

2 februari 2023   

Reactie
Stevige wandeling, mooi vergezichten! Halverwege een leuke koffiestop mogelijk. Bij de Geul door de regen wel wat drassig. Afwisselend en grotendeels vrij van asfalt.
Door Jan Willem en Martine

25 november 2022   

Reactie
Mooie route over en door het Limburgs landschap, best wel pittig met geweldige herfstkleuren.
Door Freek Jansen

21 mei 2022   

foto
Reactie
Prachtige wandeling rondom Vijlen. Je waant je in het buitenland. Wat een prachtige vergezichten. En geweldige horeca gelegenheden. TOP.
Door Paul

7 mei 2022   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door de heuvels. Diverse mooie panorama’s. Op aantal plekken het bloeiende daslook (achter de ijsboer). We hebben nog een extra stop gemaakt bij St Martinus. Lekker wijn proeven in de wijngaard, klein ommetje vlak voor het eind.
Door Sonja

26 maart 2022   

Reactie
Wat een prachtige route is dit! Je waant je in het buitenland, aaneenschakeling van mooie paden, door bos, door open veld, langs het water van de Geul. Groot compliment aan de routemaker(s)!
Door Paul en Lisette

5 oktober 2021   

foto
Reactie
Afwisselende route. Mooie vergezichten, fraaie boswegen. Lekker op en neer. Zonnige start, nat einde.
Door Ward

31 augustus 2021   

foto
Reactie
Vanuit Heijenrath de route bij De Smidse opgepikt.
Ik heb intens genoten van deze schitterende wandeling.
Dank aan Janneke, Lenie en José!
Door Frits Talsma

6 mei 2021   

foto
Reactie
Een van de mooiste routes! Afwisselend, mooie uitzichten en hoogteverschillen. Horeca onderweg. Jammer dat in Epen de Smidse de klant niet vrolijk onthaalt. Vlaai en koffie zijn heerlijk. Bakker in dorp is ‘de beste’.
Door Bernadette

22 februari 2021   

foto
Reactie
Prachtige afwisselende wandeling door bossen en langs de Geul. Flink wat hoogte verschillen onderweg maar goed te doen. Koffie met vlaai to go onderweg, wat wil je nog meer. In de kale bomen is de maretak goed te zien. Voor herhaling vatbaar.
Door Jan Willem en Martine

31 oktober 2020   

Reactie
Mooiste wandeltocht die ik in Nederland heb gemaakt. Het glooiende landschap en vergezichten doen haast on-Nederlands aan. Ook omdat er ruim 500 hoogtemeters worden gemaakt. Nergens pittig omdat de klimmetjes nergens steil zijn. Prachtig in de herfst!
Door Rene

14 oktober 2020   

foto
Reactie
Pittig, maar erg mooi. Vooral bij de beginnende herfstkleuren.
Door Paul

14 oktober 2020   

Reactie
Ondanks het minder mooie weer een fantastische dag gehad. Wat een prachtige wandeling met alles erop en eraan. Wij hebben intens genoten. Bedankt routemakers.
Door Gaby en René

19 september 2020   

Reactie
Deze wandeling voor de tweede maal gelopen. De eerste maal waren mijn man en ik heel verrast en nu werd die indruk bevestigd. We hebben van begin tot eind genoten van het uniek mooie landschap en de perfect beschreven wandeling.
Heel veel dank!
Door Annemarie

6 juli 2020   

foto
Reactie
Van Bommerig (hotel) naar Epen gelopen. Via de Volmolen met uitbundig bloeiende cichorei naar de holle weg met prachtige dassenburchten. Na Zevenwegen via het Vijlenerbos naar Buitenlust. Een heerlijke (halve) route! Het bovendeel volgend jaar!
Door Harm en Tiny

30 juni 2020   

Reactie
Fantastisch mooie route. Overal goed te doen en met de beschrijving op papier en gps op de telefoon bij de hand, ging het van een leien dakje. Het uitstapje hebben we niet gedaan. De horeca op de route, kónden we gewoon niet voorbij lopen, zó leuk.
Door Adri en Mart

21 januari 2020   

foto
Reactie
Prachtige, goed beschreven wandeling!
Vanwege veel water bij de Heimansgroeve, omgelopen via de camping Het Zinkviooltje.
Door Bertus en Gerry

16 juni 2019   

foto
Reactie
Prachtige route.
Door Tineke Fieggen

9 juni 2019   

Reactie
Hartelijk dank beste routemakers voor deze mooie wandeling. We hebben genoten.
Door Annemieke

8 maart 2019   

foto
Reactie
Prachtige wandeling, zoals eerder gezegd: met pittige klimmetjes, maar wat een prachtige vergezichten over het Limburgsche heuvelland. Veel door bos en via de stegelkes door de wei: heel afwisselend. Een aanrader, al is een stick aan te bevelen.
Door Esther

15 juni 2018   

foto
Reactie
Met mijn vrouw deze schitterende route gelopen. Erg afwisselend met mooie eenmanspaadjes. Vooral het gedeelte langs De Geul vonden we allebei erg mooi. Een grote pluim voor de routemaaksters.
Door Fam. M.F. Sinke

18 februari 2018   

Reactie
Een mooie wandeling voor wie een stevige boswandeling wil combineren met een wandeling door het heuvelland en langs de Geul. De route is in de winter en na hevige regenval moeilijk begaanbaar.
Door Ben Heinrichs

20 mei 2017   

Reactie
Zelfs bij 30 graden een zeer mooie route om te lopen, heel afwisselend. Je kunt hier en daar een extra stukje door het bos lopen i.p.v. in de volle zon. Dit lukt prima door de goede kaart die erbij zit.
Door Marjolein

14 mei 2017   

Reactie
Van de hoogte van Vijlen naar de relatieve laagte van het Geuldal, met bezichtiging van de toevallig draaiende Volmolen, hebben we een heerlijke wandeling gemaakt door glooiend Zuid-Limburg. Wat geweldig dat je overal door de wei mag lopen.
Door Guus

25 maart 2017   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling met veel afwisseling: bossen, riviertjes, weilanden. En een fraaie oude watermolen. Klimmen en dalen maar goed te lopen. Bovendien leuke horeca onderweg. Een aanrader, zeker op zo'n zonnige dag.
Door Joke en Jos

20 april 2016   

foto
Reactie
Prachtige route door het karakteristieke Zuid-Limburgse landschap, heel afwisselend. Wij liepen hem vanuit Herberg De Smidse waar de route langs komt. Een bezoek aan Boscafé 't Hijgend Hert is zeer aan te bevelen, heerlijke koffie met vlaai!
Door Ton de Jong

18 februari 2016   

Reactie
Buitengewoon mooie route waarin het Limburgs landschap zeer goed tot zijn recht komt.
Door Sietse en Alice

3 januari 2016   

foto
Reactie
Bergdorpje Vijlen: een route door het met vijf sterren bekroonde landschap. Het is een ware ontdekkingstocht door de natuur. In de Heimansgroeve bevindt zich leisteen van meer dan 270 miljoen jaar geleden!
Door Lenie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"