Ommetje Beekbergerwoud
7 km
1 U start op de parkeerstrook met uw rug naar het kanaal en wandelt naar links. Op de T-splitsing gaat u naar rechts langs de doorgaande weg. Neem na 200m linksaf Traandijk en ga even hierna weer links, Krabbenhoogte. Loop deze weg uit. Sla linksaf. Deze veldweg komt uit op het fietspad langs het kanaal. Volg dit naar rechts tot de kruising. U slaat rechtsaf. Neem de eerste weg linksaf, Blaarschoten. Op de T-splitsing gaat u rechtsaf de doodlopende weg in. Dit wordt al snel een onverhard pad, dat geleidelijk steeds smaller wordt. Volg het met een bocht naar links en naar rechts tot de driesprong. (Het pad kan soms door hoog gras wat moeilijk zichtbaar zijn.)
Het Beekbergsebroek is een relatief kleinschalig agrarisch gebied. Aan 'broek' in de naam is te zien dat het een vochtig gebied is. Recent is er een stukje nieuwe natuur ontwikkeld; u wandelt er straks doorheen en kunt de eerste resultaten al zien. Langs het pad en bij het water zijn in mei/juni orchideeën te zien en ook grote ratelaars.
Het lijkt erop dat dit stukje nieuwe natuur binnen enkele jaren al plaats moet maken voor woningbouw.
2 Ga rechtsaf door het klaphekje. U kruist verderop een asfaltweg en vervolgt het pad. Via een vlonder steekt u een vennetje over. Volg de markeringen totdat u op de verharde weg uitkomt. Loop even naar rechts en sla dan linksaf, langs het bordje Beekbergerwoud.
De naam Beekbergerwoud verwijst naar het bos dat hier ooit was. Het was een bijna ondoordringbaar moerasbos met voornamelijk elzen, essen en wilgen. Op de hogere delen groeiden ook eiken en aan de randen eikenhakhout. In 1869 werd het bos verkocht en begon de kap, om plaats te maken voor een agrarisch gebied met weilanden en akkers. De laatste boom ging in 1871 tegen de vlakte.
Sinds 2006 beheert Natuurmonumenten een deel van het oorspronkelijk Beekbergerwoud. In de periode 2012-2014 zijn talloze bomen en struiken geplant van soorten die er oorspronkelijk ook groeiden. Het is nu dus weer een woud in ontwikkeling. Een deel van het gebied is toegankelijk voor wandelaars, maar het grootste deel is niet opengesteld. Hier kan de natuur ongestoord zijn gang gaan.
U volgt het pad tot de driesprong. Houd links aan. Via soms modderige paadjes en over vlonders slingert de route door het moerasachtige gebied. Negeer de afslag naar parkeerplaats Woudweg en blijf op dit pad tot de driesprong na het bos.
3 Wandel naar links over het eenmanspaadje door de bloemenwei. Dit paadje komt uit op een asfaltweg. Sla rechtsaf en ga tegenover huisnr. 9 linksaf over de houten brug. Loop aan het eind van het weiland naar rechts. Neem even verder het overstapje aan de linkerkant en vervolg het pad. Negeer het volgende overstapje en volg de bocht naar rechts.
Hooilanden zijn graslanden die van oudsher te nat waren om als weiland te gebruiken. Dus werden ze gebruikt om hooi van te oogsten. Doordat de hooilanden wel gemaaid werden maar niet bemest, verschraalden ze. Zo ontstonden voedselarme schraalgraslanden met een bijzondere plantengroei. Daar profiteerden bepaalde insecten dan weer van.
In de 20e eeuw zijn de hooilanden geleidelijk verdwenen. De plantensoorten die erbij horen hebben het moeilijk en dus ook de insecten die van deze planten afhankelijk zijn. Natuurbeheerders zetten zich daarom in voor het behoud en herstel van hooilanden.
U wandelt het pad helemaal uit; let op: het bruggetje aan het eind kan glad zijn. Ga op de asfaltweg naar rechts en u komt bij de parkeerstrook, eindpunt van deze wandeling van De Mooiste Routes.