Nieuw Oud-Zaandam

8 km

Startpunt

NS station Zaandam
Provincialeweg 25
1506 MA Zaandam

coördinaten: N52.43801 E4.81397

Introductie

Een wandeling door het nieuwe bruisende stadshart van het centrum van Zaandam. Vanaf het station belandt u in een wondere wereld van allemaal Zaanse gevels en geveltjes, van winkels, waterpartijen en bruggetjes. Heel anders dan de oude Russische buurt met het Czaar Peterhuisje waar tsaar Peter een aantal dagen logeerde. Ook Monet, de ‘vader’ van het impressionisme, verbleef vier maanden in Zaandam en liet zijn sporen achter.
Op de wandelpromenade langs de oevers van de Zaan heeft u een fantastisch uitzicht over de rivier en de bebouwing die in de plaats van de vroegere fabrieken is gekomen. Langs de welbekende Verkadefabriek wandelt u terug naar het winkelgebied.
Veel typisch Zaanse panden zijn verdwenen, maar tijdens de wandeling zult u op heel wat plaatsen nog 'oud-Zaans groen' zien. Bij nieuwbouw en renovatie wordt steeds vaker het oude Zaanse karakter in ere gehouden. Ook het industrieel erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw wordt gekoesterd.

Praktische informatie

Bent u met de auto, dan kunt u parkeren op het parkeerterreintje tegenover Prof. Struijkenstraat 8, 1502 RV Zaandam.

Horeca is volop aanwezig.
Wilt u het Czaar Peterhuisje bezoeken, klik op de linke voor informatie.
Elke zondag is het koopzondag. De meeste winkels in het centrum zijn dan geopend van 12 - 17 uur. Donderdag en zaterdag is er de hele dag markt. U komt er op de route langs.

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

3 reacties

25 januari 2020   

foto
Reactie
Een interessante en afwisselende route. We hebben zowel oud als nieuw Zaandam op een leuke wijze ontdekt. Café Zaanzicht, zie foto, is heel authentiek van binnen. Op zaterdag was er ook nog markt!
Door René en Tineke

27 februari 2018   

foto
Reactie
Met zonnig weer maar wel koud deze stadswandeling gelopen. We kenden Zaandam niet. De wandeling is prima geschikt om een indruk van Zaandam te krijgen. Jammer dat het museum niet in het leuke centrum ligt. Bijzondere foto waterval met ijs afgezet.
Door Hans en Lenny Beumer

14 mei 2016   

foto
Reactie
Een boeiende ervaring deze stadswandeling door het oude en nieuwe stadscentrum. En een duidelijke verrijking zijn ook de vele wetenswaardigheden die in de routeomschrijving vermeld staan. Van harte aanbevolen.
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"