Dwars dur ’t Westelbeerse Broek

12 km of 16 km

Startpunt

Mariakapel Westelbeers
Kapeldijk nabij huisnummer 4
5091 KP Westelbeers

coördinaten: N51.44068 E5.21274

Introductie

Vanaf het mooie Mariakapelletje wandelt u door een stukje puur natuur langs de Groote Beerze richting het Westelbeersche Broek. Inkoters steken via een specifiek voetgangersbruggetje de Groote Beerze over die sierlijk door het landschap meandert. Via het kleine natuurreservaat Grijze Steen en een liefelijk heideveldje gaat u op weg naar het veel grotere fraaie heidegebied met zijn prachtige vennen, Landschotse heide en zijn historische verhalen. Via kronkelende paadjes en lange dreven wandelt u weer terug naar het witte kapelletje. Onderweg zult u verrast worden van al het schoon en de talrijke mooie doorkijkjes.

Praktische informatie

Het best parkeert u circa 50m voorbij het eerste huis op de Kapeldijk (huisnr. 4) op het kleine parkeerplaatsje links in het bos.
Zie voor openingstijden Staminee Den Eigenwijze Staminee Den Eigenwijze of bel even 0620 064 792

De naam zegt het al, Westelbeersche Broek. Laag, nat en drassig. In de natte perioden moet u soms wel eens een beetje van het pad afwijken, maar ook dan is deze mooie route met stevig waterdicht schoeisel goed te doen.
In de groeimaanden april t/m juli is bedekte kleding in verband met plaatselijk hoge begroeiing - met natuurlijk hier en daar een brandneteltje - een must.
Met dank aan de routemaker(s) Frans van Riel en Ellen van Riel en aan de controleur(s) Niek Sanders.

16 reacties

11 september 2023   

foto
Reactie
Vanmorgen in alle vroegte de 12km versie gelopen van deze afwisselende route en genoten van de mooie en soms verrassende doorkijkjes. Een aanrader.
Door Frans

29 juni 2023   

foto
Reactie
Mooie afwisselende wandeling.
Door Niek Sanders

20 februari 2021   

foto
Reactie
Prachtige, afwisselende en rustige route met een temperatuur van 18 graden en dat in februari! De eerste 5 km was flink drassig door de vele gesmolten sneeuw van de week ervoor. Als de heide in bloei staat, ga ik deze route zeker nog eens lopen.
Door Marlies

16 januari 2021   

Reactie
Zonde van een paar asfaltwegen, maar verder echt een prachtige route! Afwisselend landschap. Goed omschreven. De moeite waard om deze nog een keer te lopen.
Door Petra

13 juli 2019   

Reactie
Vandaag tussen de buien door deze onverwacht prachtige wandeling gelopen. Heel afwisselend alleen jammer van de onvermijdelijke stukjes langs de weg. Anders verdiende het een dikke 5 sterren.
Door Bert

3 juli 2019   

foto
Reactie
Onverwacht mooie route. Alles zit erin. Beerze-beekdal bomvol beekjuffers en landkaartjes. Mooie bossen en echt Brabants platteland. Landschotse Heide vol bloeiende bloemen en dopheide. Prachtige paden, aangename middag.
Door Freek en Liesbeth

3 november 2018   

Reactie
Prachtige, afwisselende wandeling. Gebied van de Beerze is schitterend. Landschotse Heide iets saaier maar alles bij elkaar een hele mooie tocht.
Door Adri

10 juli 2018   

Reactie
Schitterende route!!
Door Jeanine

25 maart 2018   

foto
Reactie
Wat was het vandaag een cadeautje, onderweg naar de lente. Weer de broodnodige energie mee opgedaan. Fijne afwisselende route in een echt stilte gebied. Uitziend naar de volgende wandelpool.
Door Wilma en Rien

9 maart 2018   

foto
Reactie
Op de kop af vijf jaar (!) was het geleden dat wij deze route liepen, dus hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. En die was weer heel aangenaam! Een fijne wandeling in afwisselende landschap en als afscheid een lenteliedje van de geelgors!
Door Harm en Tiny

9 maart 2018   

Reactie
Prachtige wandeling. Hele dag volop in de stille natuur. Volop afwisseling met af en toe mooie kronkelende eenmanspaadjes. Vooral de Landschotse heide is erg mooi met behoorlijk water in de vennen.
Door M.F. Sinke

17 april 2017   

foto
Reactie
Hele mooie route waarbij je onderweg inderdaad regelmatig wordt verrast door al het schoon en de vele mooie doorkijkjes, een echte aanrader!
Door Jose Smits en Wim Groot Kormelink

19 februari 2017   

foto
Reactie
Wat een bijzonder mooie omgeving in ons eigen Brabant. Dit gebied was voor ons onbekend, maar na de wandeling zeker niet onbemind. Ondanks het grijze weer genoten van de rust en de natuur. Zelfs nog een paar hertjes gespot!
Door Nicole

2 september 2015   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling die ook langs het riviertje Groote Beerze gaat, dat sierlijk door het landschap meandert, waar we volop van hebben genoten op deze regenachtige dag. We hebben ook genoten van het fraaie heidegebied met zijn prachtige vennen.
Door Johnny en Jennie

5 augustus 2015   

Reactie
Een prachtige alle seizoenen wandeling. Geniet volop van het mooie Brabantse landschap met bossen, heide en vennen. We hebben vandaag genoten van de stilte in deze omgeving.
Door Loes en Theo van den Dool

30 mei 2015   

foto
Reactie
Vandaag op deze wandeling de in Brabant vrij zeldzame salomonszegel kunnen fotograferen. Verder tussen de regenbuien door erg genoten van de mooie vennen en de leuke doorkijkjes. Al met al weer een heerlijk middagje.
Door Suske

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"