Velpse Kastelenroute

wandelroute - 13 km of 15 km

De Velpse kastelenroute voert u langs de oude kastelen Biljoen en Rosendael en door het bosgebied dat behoorde bij deze kastelen. Het landgoed Beekhuizen, in het verleden behorend bij kasteel Biljoen, werd ooit het Veluws Arcadië genoemd. U vindt er een prachtig park waar de kasteelbewoners zich konden vermaken. De Rozendaalse bossen behoorden tot de jachtgebieden van de Gelderse hertogen op kasteel Rosendael.
Kasteel Biljoen kunt u alleen van de buitenkant bekijken. Kasteel Rosendael is wel van binnen te bewonderen en vooral de tuinen bij het kasteel zijn de moeite waard. De route voert u langs veel historische plaatsen, langs de prachtige beken die de grachten en meren bij de kastelen voeden en door de Veluwse natuur.

Praktische informatie

Nabij het station kunt u gratis parkeren

Bij het startpunt is geen horeca. Na ongeveer 5 km kunt u pauzeren bij Restaurant Woodz. Weer ruim 5km verder, bij kasteel Rosendael, vindt u horeca in de Orangerie Rosendael of in het kasteelcafé.
Aan het eind van de wandeling zijn er in de Hoofdstraat in Velp verschillende horecagelegenheden, bijvoorbeeld Brasserie Hugo’s.

Voor het bezoek aan kasteel Rosendael en de bijbehorende tuin moet u toegang betalen. Leden van het Geldersch Landschap en Kastelen en houders van een museum jaarkaart hebben gratis toegang.
Zie voor de openingstijden van kasteel en park de site van Kasteel Rosendael. In de winter worden de bedriegertjes en de schelpengalerij in de tuin ingepakt om ze tegen weersinvloeden te beschermen.

Startpunt Velpse Kastelenroute

NS station Velp
Stationsplein
6881 WC Velp

coördinaten: N51.99524 E5.98117
Met dank aan de routemaker(s) Henk Kreeft en aan de controleur(s) Ellen Kreeft.

5 reacties

28 januari 2024   

foto
Reactie
Wat een schitterende route is dit, zeker op een zonnige winterse dag als deze. Heel veel ijshaar gezien 's ochtends na de start. Zo mooi! Lekker pittig lopen met veel hoogteverschillen. We gaan hem zeker nog een keer overdoen!
Door Tineke Hirschler

15 december 2023   

Reactie
Leuke en afwisselende wandeling van het ene naar het andere kasteel, beiden zo verschillend. Door bekend gebied en toch nog onbekende paadjes belopen! Ook in deze tijd van het jaar een aanrader. Routemaker Henk bedankt!
Door Anne-Marie

7 november 2023   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling door prachtig gebied. Genoten van de herfsttinten, bossen, water, kastelen en af een toe een klimmetje! We hadden rustig herfstweer. Aanrader om hem te lopen!
Door Evert Jan

23 oktober 2023   

foto
Reactie
Mooie herfst wandeling langs kastelen en herenhuizen en een flink stuk over de heuvelachtige Veluwezoom. Geen moment verveeld.
Door Freek Jansen

24 september 2023   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling door het rustige bos en het park van Kasteel Rosendael. Het park is ook voor kinderen leuk door de bedriegertjes, de hangbrug en het pad achter de waterval.
Door Ellen Kreeft

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"