Heerlijkheid Wittem

wandelroute - 16 km

De wandeling Heerlijkheid Wittem start bij Klooster Wittem, dat jaarlijks veel bezoekers trekt. Het is vooral bekend als bedevaartsoord voor de Heilige Gerardus Majella. Ook heeft het een prachtige Gerarduskapel en kloosterbibliotheek. Het dorp Wittem heeft een eigen kasteel dat nu dienst doet als hotel/brasserie. Even verderop ligt Kasteel Cartils dat privé-eigendom is. De rode draad in deze route is de Eyserbeek. Als alles meezit ontmoet u, in het bos bij de beek, Eysbeer Knut en zijn vrienden Helle en Pieke. De wandeling gaat verder door buurtschap Piepert en de gehuchten Eyserheide,Trintelen, Mingersborg, Bosschenhuizen en Overeys.

U bevindt zich in het Heuvelland, het is dus af en toe klimmen en dalen. Als beloning voor alle inspanning zijn er mooie vergezichten!

Praktische informatie

De startplek is per openbaar vervoer bereikbaar, halteplaats Wittem Klooster. Als u gebruik maakt van de sneldienst Maastricht-Aken kies dan halteplaats Sinselbeek, ongeveer 300m van startpunt.

Ongeveer halverwege de route bevindt zich de Bernardushoeve. Aan de achterkant van de hoeve is een (overdekt verwarmd) terras met mooi uitzicht. Voor nadere info zie: Bernardushoeve.
Voor wie liever wil picknicken: langs de hele route komt u regelmatig een bank tegen.

De paden kunnen na een natte periode drassig zijn. Een wandelstok, of nordic-walking-poles, kan net dat extraatje steun bieden.
Als het een beetje donker weer is kan het lopen door het spoorwegtunneltje spannend zijn. Handig om een lampje bij je te hebben.
U wandelt geregeld over smalle paadjes die tussen hoog gras, brandnetels of bramen doorgaan. Houd hiermee rekening bij het kiezen van uw kleding.

Startpunt Heerlijkheid Wittem

Klooster Wittem
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem

coördinaten: N50.81360 E5.91254
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

14 reacties

14 juni 2023   

foto
Reactie
Wat een Heerlijkheid, Wittem. Heel veel Zuid-Limburg in deze prachtige wandeling met weidse vergezichten, stille dorpjes en veel hoogtemeters. Liefhebbers van eenmanspaadjes komen hier beslist aan hun trekken. Aanrader!
Door Joke, Frans en Jos

4 juli 2022   

foto
Reactie
Ruim een jaar later deze route in omgekeerde richting gelopen: een aanrader, zeker op een zonnige dag, want dan loop je als eerste het wat saaiere stuk van 1 naar 6, wanneer je nog niet moe bent.
Door Marien

13 juni 2021   

foto
Reactie
Wat een mooie route. Deze tocht maakte onze wandelingen in de omgeving van het Geuldal compleet. Prachtige vergezichten, verstilde dorpjes, mooie dalen en een uitdagend tunneltje. Helemaal top!
Door Marien

27 mei 2021   

foto
Reactie
Prachtige route met fraaie uitzichten en leuke dorpjes! Ook met donker weer zoals vandaag uitstekend.
Door Rob

26 maart 2021   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door het Zuid-Limburgse landschap. Hier en daar een klimmetje, een tunnetlje onder de miljoenenlijn, meanderende beekjes, een molen, kloosters en kastelen en veel majestueuze uitzichten.
Door Aad van Dorp

6 november 2020   

foto
Reactie
Mooie route en dat op een frisse ochtend. Vele weidse vergezichten met banken in overvloed. Wij hebben weer genoten van deze tocht.
Door Cor en Els van Oorschot

23 augustus 2020   

Reactie
Afgelopen zondag deze route gelopen. Ondanks de regen genoten van de omgeving.
Door Jorritjan

26 mei 2020   

foto
Reactie
Prachtige wandeling voornamelijk door het open veld. Kleine paadjes door de weilanden. Halverwege gezellige auberge voor koffie, ijs of broodje. Af en toe een steil hellinkje, maar gelukkig nooit heel lang. Genoten.
Door Jan Willem en Martine

1 september 2019   

foto
Reactie
Werkelijk een prachtige, zeer afwisselende, wandeling. Ook heel leuk om door de verschillende buurtschappen te lopen. Kortom een aanrader!!
Door Nicole en Mirjam

11 oktober 2017   

foto
Reactie
Moe maar voldaan. Wat een prachtige route. Vooral auto-luw. Zuid-Limburg is toch zo mooi, vooral als je mooie spots bij een wandeling hebt. En dat was bij deze zeker het geval.
Door Paul

27 september 2017   

Reactie
Wat een prachtige route! Veel mooie vergezichten!
Door Rina

19 november 2016   

foto
Reactie
Was weer een wandelfeest in Limburg. Halverwege zuurvlees gegeten bij de Bernardushoeve. Toen kon de dag helemaal niet meer stuk.
Door Tineke Fieggen

15 mei 2016   

foto
Reactie
Prachtige route met mooie vergezichten, kastelen, gerstvelden voor Gulpener Bier, kristalhelder water van de Eyserbeek en heerlijke producten van de Bernardushoeve.
Door Jose Smits en Wim Groot Kormelink

10 maart 2016   

foto
Reactie
Heel veel mooie vergezichten over het Limburgse heuvelland. Zeer gevarieerd, langs de Eyserbeek, door bos, weilanden en dorpjes. Een prachtige wandeling. Opmerkelijk veel bankjes langs de hele route, ook vaak met mooi uitzicht.
Door José

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"