Achter de Vest van Hoorn

wandelroute - 9 km

Door de historische binnenstad van Hoorn gaat u terug naar de tijd van de 17e eeuw, de roemruchte Gouden Eeuw. De uitdijende stad was toen het bestuurlijk centrum van het gewest boven het IJ. Hoorn had Kamers/kantoren van de machtige VOC, de WIC en de Noordse Compagnie, die op walvisjacht ging naar Spitsbergen. Dit zorgde voor een periode van grote welvaart. De stad is nu één van de grotere monumentengemeenten van Nederland. Weetjes vertellen u tegen deze achtergrond over een belangrijke zeeslag, moedige schippers, scheepvaart naar verre einders, inventieve scheepsbouw, handelsgeest en stedelijke groei en bloei over pakweg anderhalve eeuw. Maar ook over ingrijpende economische teruggang en herstel tot het gezellige regionale koopcentrum aan het Markermeer dat het sfeervolle Westfriese Hoorn anno nu is. Goed voor een verrassende dag cultuursnuiven!

Praktische informatie

De ruime P+R Hoorn, van Dedemstraat 7, 1624 NN Hoorn biedt voor een paar euro per dag een parkeerplek voor uw auto.

In 2023 wordt in het weekend van 14 en 15 oktober in de stad gevierd dat 450 jaar geleden de Slag op de Zuiderzee plaats vond. Meer weten over de slag en de festiviteiten?

Vergeet niet uw museumkaart mee te nemen. Op Achterom 17 is de maritieme Oudheidkamer van de Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders. De stad kent maar liefst twee musea over de Gouden Eeuw: het Westfries Museum, Roode Steen 1 toont over drie eeuwen de aanloop, bloei en nasleep van de Gouden Eeuw. Vanaf 1 januari 2023 tot en met medio 2025 is dit museum vanwege restauratie, verduurzaming en verbouwing gesloten. Kijk voor alternatieve mogelijkheden op de site.
Museum Huis Bonck, Binnenluiendijk 3 is een pareltje van ‘n vroeg 17e eeuws koopmanshuis; de tijd lijkt in dit pand te hebben stil gestaan. Buiten dat, hier kunt u overnachten in een heel bijzondere entourage. Ook de voormalige kruitopslag de Mariatoren, Achter de Vest 1 is een heel romantisch Monument en Bed. Op het Oostereiland bevindt zich op Schuijteskade 22 het Centrum Varend Erfgoed Hoorn, met de expositie Hoorn en de Zee. U verneemt daar over de maritieme geschiedenis van Hoorn en de scheepvaart en visserij op de Zuiderzee. Een waar Feest van Herkenning is het Museum van de Twintigste Eeuw, Krententuin 24 op het Oostereiland. Niet eerder in één eeuw veranderde zoveel in ons dagelijks leven als in die eeuw.

Elke zaterdag is er van 9 – 17 uur, gelegen aan de route, een grote dagmarkt in de binnenstad. Op vijf woensdagen worden Oud-Hollandse Markten gehouden. Gedurende de maanden juni tot en met augustus is in de weken 25 tot 35 (niet in week 32) op dinsdag van 13.30 tot 15.45 uur op het plein Roode Steen een toeristische kaasmarkt. Hoorn heeft een evenementenprogramma.

De Hoornse kermis, van de zaterdag voor de tweede maandag in augustus tot en met de derde maandag van die maand, wordt gehouden op een gedeelte van de route. Het is dan gezellig én luidruchtig druk in de stad!

Over de route gespreid, en vooral aan het einde van de wandeling, vindt u een keur aan gezellige horecagelegenheden.

Tip voor GPS gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.

Startpunt Achter de Vest van Hoorn

NS station Hoorn
Stationsweg 1
1621 HZ Hoorn

coördinaten: N52.64508 E5.05417
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

5 reacties

26 februari 2023   

foto
Reactie
Op een mooie frisse zondag liepen we deze wandeling. Het was gezellig druk in de stad, want het was koopzondag. We hebben veel leuks gezien en door veel steegjes gelopen. Wist niet dat er in Hoorn zoveel zijn.
Door Ank de Graaff

5 februari 2022   

foto
Reactie
Het is dus mogelijk een 2e leuke stadswandeling van Hoorn te maken. Ik heb weer nieuwe bijzonderheden gezien. De beheerder van de maritieme oudheidskamer liet ons de regentenkamer zien. Wiebe bedankt.
Door Ank de Graaff

24 oktober 2021   

foto
Reactie
Hetgeen in onderstaande reacties staat beamen we volledig! Daarnaast bezoek aan musea – o.a. over hoe innovatief de 80-jarige oorlog was en waarom een wortel oranje is – én de speciale bomen onderweg. Want wel eens van de hop-beuk gehoord? Topdag!
Door Hans en Mirjam

30 mei 2021   

foto
Reactie
Wat een super leuke wandeling door historisch Hoorn, veel geleerd met de routebeschrijving en genoten van de afwisseling tussen oude centrum, de havens en het uitzicht over het IJsselmeer.
Door Marian

2 mei 2021   

foto
Reactie
Een ware ontdekkingstocht door het historische centrum van Hoorn. Steegjes, hofjes, mooie huizen, schepen, de haven, te veel om op te noemen. Er valt zoveel te zien. Echt een aanrader deze wandeling!
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"