Met het Oog op Medemblik

wandelroute - 12 km of 18 km

Deze landschaps- en stadsroute begint en eindigt in het sfeervolle Medemblik. Haar karakteristieke kerktoren is van kilometers ver te herkennen aan de keizerskroon. Langs de spoorlijn van de historische stoomtram Hoorn-Medemblik en via natuurgebiedje De Skoôt wandelt u naar Opperdoes. U maakt kennis met het fenomeen Opperdoezer Ronde en ziet waarom het dorp ook bekend staat als Klein-Giethoorn. Uw eigen Opperdoezer ronde keert terug naar Medemblik. Na stadse dreven gaat het richting de boorden van het IJsselmeer. Langs het altijd in beweging zijnde water, wandelt u in een natuurlijke omgeving terug naar het historische stadje aan de voormalige Zuiderzee. Daar zijn meer dan 80 monumenten te bewonderen, waarvan u een deel al op andere momenten in de wandeling krijgt te zien. Dus veel afwisseling en genietmomenten.

Praktische informatie

Het startpunt is per bus te bereiken. U stapt uit bij halte busstation Medemblik.

De 12 kilometer versie doet Opperdoes niet aan. Bij noordenwind mag u enig verkeersgeluid van de N239 verwachten.
Behoudens een hoge grasdijk, een gedeelte van De Skoôt en de schelpen- en graspaden langs het IJsselmeer, is de wandeling verhard. U geniet meer van een landschapswandeling bij mooi helder weer. Op sommige plaatsen in de luwte en kunt u in het voorjaar last hebben van zwermen dansmuggen. Ze prikken niet, maar een bril kan dan wel prettig zijn.

Neem uw museumkaart mee. Onderweg kunt u bakkerijmuseum De oude bakkerij, het Nederlands Stoommachinemuseum en Kasteel Radboud bezoeken.

In het stadje Medemblik is in het centrum voldoende horeca.

Startpunt Met het Oog op Medemblik

TOP Gemaal Lely
Zuiderdijkweg
1771 SH Wieringerwerf

coördinaten: N52.77370 E5.10643
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

3 reacties

28 april 2022   

foto
Reactie
Je ziet alle leuke straatjes van Medemblik en het oude centrum van Opperdoes. Een stukje natuur langs het IJsselmeer. Wij mochten met de hond het stoommachinemuseum in, bezoekje waard. Ook kwam de stoomtrein langs toen we langs het spoor liepen.
Door Natascha

23 januari 2022   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling langs het IJsselmeer, door de polder en het mooie Medemblik en Opperdoes. In beide plaatsen veel mooie historische gebouwen. Wiebe bedankt.
Door Ank de Graaff

1 juni 2020   

foto
Reactie
De grootste deel van deze wandeling kende ik al. Maar Opperdoes niet. En dat maakt deze route toch wel bijzonder met dat rondje naar het dorp van de bekende Opperdoezer Rondes erbij. Wat is dat oude centrum mooi!
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"