Bruid van Haarlem

35 km

Startpunt

NS station Santpoort Noord
Santpoortse Dreef 1
2071 TP Santpoort-Noord

coördinaten: N52.43390 E4.63251

Introductie

Tijdens deze tweedaagse wandeling kunt u genieten van de prachtige duinlandschappen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het historische centrum van Haarlem. De eerste dag wandelt u over onverharde paden van Santpoort-Noord naar Bloemendaal. Dit is een pittige, maar schitterende wandeldag van18km waarbij u ook 2km langs de vloedlijn loopt.
De tweede dag begint u met een stevige klim langs indrukwekkende villa’s naar het Kopje van Bloemendaal. Vervolgens is het opnieuw genieten van het ongerepte duinterrein. Daarna verandert het landschap en wandelt u naar Haarlem, waar veel leuke winkels en volop horecagelegenheden aanwezig zijn. De route leidt u dwars door het historische centrum van de stad, langs een aantal bijzondere monumenten en verborgen lustoorden. Na 17km eindigt u bij station Haarlem.

Praktische informatie

Bij station Santpoort-Noord is een gratis parkeerterrein. Per trein reist u vanaf Haarlem in 10 minuten terug naar Santpoort-Noord.

Horeca: Manege Kennemergaarde achter het station heeft een foyer; let op de openingstijden. Op het strand komt u langs duinpaviljoen Parnassia aan Zee. Op de tweede dag passeert u het Bezoekerscentrum Kennemerduinen. Dit heeft een café.

Op zondag zijn veel hofjes in Haarlem gesloten.

U overnacht in Bloemendaal. Deze overnachting moet u zelf regelen. Suggesties: Hotel Bleecker en Hotel Bloemendaal. Beide hotels liggen aan de route.

U kunt deze tweedaagse ook op twee, niet aaneengesloten dagen, wandelen. Dag 1, die voor een groot deel uit de wandeling Bella Parnassia bestaat, eindigt in Bloemendaal. Vandaar is het ongeveer 10 minuten lopen naar station Bloemendaal. Dag 2 kunt u vanaf station Bloemendaal starten. Deze route staat ook als de dagwandeling Op naar Haarlem! op de site.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

3 reacties

12 januari 2024   

foto
Reactie
We liepen de route in de vrieskou. Door het hoge water zochten we met de gpx soms alternatieve wegen; o.a. naar strandopgang Kattendel. De tocht werd er alleen maar mooier van! Een aantal hofjes - Haarlem centrum - heeft beperkte toegankelijkheid.
Door Odile

15 januari 2018   

foto
Reactie
Wat een boeiende variatie tijdens deze tweedaagse. Prachtig duinlandschap, het Noordzeestrand en imponerende villawijken. Met als fraai sluitstuk: de beleving van het historische centrum van Haarlem. Een fijne ervaring!
Door Piet Laan

28 juni 2015   

Reactie
We hebben deze route in één dag gelopen als training voor de Vierdaagse. We hebben de route al vaker gelopen en blijven het één van de mooiste routes vinden. Veel afwisseling en leuke horeca. Dit is vast niet de laatste keer geweest.
Door Michel en Hubert

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"