Naar de Staalmeesters

13 km of 19 km

Startpunt

NS station Castricum
Stationsweg 4
1901 AA Castricum

coördinaten: N52.54550 E4.65894

Introductie

Deze lijnwandeling brengt u van Castricum NS via Wijk aan Zee naar Beverwijk NS. Onderweg doorkruist u de prachtige bossen en duinen van het Noordhollands Duinreservaat. Lekker drie km lang wandelt u daarna langs het brede Noordzeestrand met uitzicht op duinen die weer mogen stuiven en het fascinerende Gat van Heemskerk. Ontdek hoe bijzonder de hoge paraboolduinen van Wijk aan Zee zijn, van waaruit uitzicht is op het pittoreske dorp en op de rookpluimen van Tata Steel en het beeldenpark Een Zee van Staal. In het duin is de oorlog nooit ver weg, al is die nu goeddeels onder het zand verborgen. Ook komt u langs lunetten van de Linie van Beverwijk, uit de Napoleontische tijd. Een verrassend groene long tussen de bedrijvige wereld van Tata Steel brengt u terug naar Beverwijk. Daar wandelt u door de parkachtige omgeving van de eeuwenoude landgoederen Westerhout en Scheybeeck naar het station.

Praktische informatie

Bent u met de auto gebruik dan als navigatieadres Westerplein 6, 1901 NA Castricum. U komt zo achter het station terecht bij het gratis P+R terrein. Is dat vol dan zijn er alternatieve mogelijkheden bij het voetbalveld aan de achterzijde van het Huis van Hilde of bij de begraafplaats.

Maakt u gebruik van de inkortingsmogelijkheid, dan reist u in 15 minuten naar station Beverwijk. Vandaar brengt de aansluitende buslijn 79 u in 30 minuten naar station Castricum, tenzij u kiest voor de trein die viermaal per uur de verbinding verzorgt.

Voor het Noordhollands Duinreservaat is een dagduinkaart nodig. Deze kunt u kopen in Archeologiecentrum Huis van Hilde, of bij de groene automaat tegenover het tunneltje van het station aan het Westerplein. De duinkaart kan ook via internet worden aangeschaft zie: Duinkaart bestellen. U krijgt uw toegangsbewijs per email toegestuurd en behoeft de duinkaart niet persé uit te printen; tonen op de smartphone is voldoende.

In de weekenden, van maart tot november, is het zweefvliegveld op het Watervlak in gebruik. Als de wind het toelaat halen de piloten soms spectaculaire capriolen uit.

Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum is op maandag gesloten. Zie voor de openingstijden de site. In Hildes Heerlykhyd is koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar, met en zonder entreebewijs. Vergeet uw museumkaart niet wanneer u aan het begin van de wandeling Huis van Hilde wilt bezoeken. Theehuis Hof van Kijk-Uit, op de route net buiten Castricum, is za en zo open van 10-18 uur, tijdens wintertijd tot 17 uur, en wo t/m vr van 10-17 uur. Strandpaviljoen de Vrijheit, gelegen aan het Kruisbergstrand is van 1 april tot 15 september dagelijks open vanaf 10 uur. Duinpaviljoen De Liefhebbers Aan Zee, in Wijk aan Zee en met een prachtig uitzicht, is di t/m zo open vanaf 10 uur. Brasserie Grand-Café De Smaeckkamer in het landhuis Westerhout in Beverwijk is di t/m zondag open vanaf 10 uur. Restaurant Brafoer, op het plein voor het station in Beverwijk, is dagelijks geopend van 9.30 tot 21.30 uur.

Beeldenpark Een Zee van Staal in Wijk aan Zee is permanent geopend en vrij toegankelijk. Meer over Atlantikwall Wijk aan Zee en De Linie van Beverwijk vindt u hier.

In het duinreservaat kunt u runderen tegenkomen. Houd gepaste afstand en loop er rustig langs; ze zijn mensen gewend. Honden moeten kort aangelijnd zijn in het duinreservaat en op het strand. Alleen tussen 1 oktober en 1 mei zijn honden welkom op het strand, mits aangelijnd. Let onderweg op voor mountainbikers. Dagelijks tot 10.30 uur zijn zij welkom op een groot deel van de onverharde paden.
In het duingebied ten zuiden van Wijk aan Zee ontkomt u niet aan eventjes flink klimmen en dalen, ook zijn er ruige zandige trajecten.

Naar de Staalmeesters is dag 2 van de meerdaagse wandeling Verken Kennemerland.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

6 reacties

6 april 2024   

foto
Reactie
Prachtige en afwisselende route, door de hoge waterstanden van de afgelopen maanden staan veel wegen en bospercelen flink onder water, dat maakt deze route uitdagend! Gps is zeer nodig op deze route (omleidingen zoeken en ook steun in open duingebied).
Door Quirine Feijen

8 december 2022   

foto
Reactie
Ondanks twee hagelbuitjes was het vandaag toch een lekkere wandeldag. Het is altijd genieten in dat mooie duingebied. Bij Wijk aan Zee veel slingerende duinpaadjes. Regelmatig heb je daar zicht op Tata Steel. En daarna rustig door naar Beverwijk.
Door Mieke

17 januari 2020   

foto
Reactie
Onstuimig weer, geen mens aan het strand. Heerlijk zo'n wandeling in de duinen. In de verte Tata Steel. Het hoort bij dit gebied! Fijne wandeling. Mieke bedankt!
Door Thea Ackema

5 oktober 2019   

Reactie
Juist het contrast tussen natuur en zware industrie (Tata Steel) maakt deze wandeling zeer bijzonder.
Door Quirinus Schouten

4 oktober 2019   

foto
Reactie
Weer zo'n bijzondere wandeling waar ik, in dit voor mij bekende gebied, toch over onbekende paadjes kwam. Het zicht op Tata Steel is niet echt mooi, maar hoort nu eenmaal bij Wijk aan Zee. De rest van de route maakt alles goed!
Door Mieke

20 september 2019   

Reactie
Over variatie gesproken! Bos, een groen zweefvliegveld, open duinen, strand, een gezellige badplaats met fraai uitzicht. Tot slot via duinen langs bunkers en een parklandschap naar het eindpunt.
Door Ton de Jong

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"