Ridders, Nonnen en Draken

wandelroute - 17 km

Deze wandeling voert u door het bos van de ridders, over het land van de nonnen en langs het kasteel van de draken. De route slingert, vaak via avontuurlijke eenmanspaadjes, door de afwisselende bossen rond Lage Vuursche. Naast bos gaat de route voor de variatie ook over heideveldjes, natuurakkertjes, landgoederen en weidse open natuurgebieden. Verder doorkruist u de dichte begroeiing van varens. In het voorjaar bloeien vele rododendrons uitbundig en in het najaar groeien in dit gebied veel paddenstoelen. U loopt vrijwel uitsluitend over onverharde paden.

Lage Vuursche zelf is een gezellig en levendig dorpje met veel (pannenkoeken)restaurants.

Deze route is in 2019 verkozen tot Wandelroute van het Jaar.

Praktische informatie

Rond Lage Vuursche zijn een aantal gratis parkeerterreinen. Deze kunnen op een mooie zondag aan het einde van de ochtend vol raken.
Het startpunt is op zaterdag en zondag niet met het openbaar vervoer bereikbaar.
Op de andere dagen kunt u vanaf de NS-stations Hilversum en Den Dolder het startpunt wel met de bus bereiken. Stap uit bij halte Dorp, Lage Vuursche. Let op: dit is een uursdienst.

In Lage Vuursche vindt u veel horecagelegenheden.
Het startpunt is bijvoorbeeld Pannenkoekenhuis De Vuursche Boer, alle dagen geopend vanaf 10 uur.
Na 5km komt u langs Bosrestaurant De Paddestoel.
In de zomer ma-vr geopend vanaf 10.30 uur, za en zo al vanaf 10 uur; tussen 1 september en 1 april op maandag gesloten.
Halverwege kunt u Restaurant Mauritshoeve bezoeken.
Open wo-za vanaf 11 uur, zo vanaf 10 uur. Op maandag en dinsdag gesloten.
Uw wandeling wordt dan wel ongeveer 1km langer.

De route gaat vaak over smalle eenmanspaadjes vlak langs struikgewas. Draag bij voorkeur een lange broek en controleer u na afloop goed op teken.

Startpunt Ridders, Nonnen en Draken

De Vuursche Boer
Dorpsstraat 34-36
3749 AD Lage Vuursche

coördinaten: N52.17850 E5.22072
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Fred den Hertog en Marion den Hertog.

23 reacties

7 september 2022   

Reactie
Wij hadden de oorspronkelijke versie van deze route het laatst gelopen en zagen nu een aantal mooie aanpassingen. Nog steeds een toproute met 100% kans dat u een pannenkoekenrestaurant ziet.
Door Marion en Fred

11 augustus 2021   

foto
Reactie
Wat een schitterende boswandeling en wat een rust! Mijn complimenten voor de routemaker!
Door Frits Talsma

4 augustus 2021   

Reactie
Prachtige route door een kleinschalig gebied over vaak smalle paadjes. Opmerkelijk hoe snel ik uit de drukte van dit dorp was. Onderweg nog een ree gespot. Jammer van het verkeersgeluid op het zuidelijk deel van de route.
Door Willem van der Hoeven

5 februari 2021   

foto
Reactie
Al vaker gelopen deze supermooie wandeling. Afwisseling, mooie beuken, spechten en heerlijke smalle verborgen paadjes. Aanrader!
Door Evert Jan

4 december 2020   

foto
Reactie
Hele mooie wandeling met veel gevarieerde natuur. In deze periode kan je nog "koffie to go" afhalen bij Bosrestaurant De Paddestoel en bij Restaurant Mauritshoeve.
Door Marcel Steen

12 juli 2020   

Reactie
Zondagochtend 10 uur, heel rustig en bijna lege parkeerplaatsen. Na een kop koffie op het terras op pad. Wat een mooie boswandeling! Weinig andere wandelaars gezien, wel wat fietsers/ MTB-ers. 's Middags wel drukte in het dorp. Heerlijke dag gehad.
Door Myriam

8 juli 2020   

Reactie
Zelfs op een zeer natte dag was dit een prachtige wandeling.
Door Kate en Wim

28 december 2019   

foto
Reactie
Leuk zeg om zoveel eenmanspaadjes te lopen! Route was prima beschreven en daardoor heel goed te volgen. Behalve bij punt 2, eerste regel: vanwege de bomenkap daar was de grond zo omgewoeld dat er geen pad te ontdekken viel. De kaart bood uitkomst!
Door Marja Nootebos

19 juli 2019   

foto
Reactie
Niet makkelijk, een duidelijke routebeschrijving maken in het bos. René is daar, op enkele twijfelpuntjes na, goed in geslaagd. Maar met de kaart bij de hand komt het allemaal goed. GPS zou hier toegevoegde waarde hebben gehad. Leuke wandeling.
Door Sjan

7 juli 2019   

Reactie
Wij dachten de omgeving van De lage Vuursche wel te kennen totdat we deze wandeling gemaakt hebben. Het is een prachtige wandeling!! We hebben genoten en ook dank voor de heldere omschrijving.
Door Erik en Marijke

15 juni 2019   

foto
Reactie
De dag begon met heel veel regen, maar de wandeling was droog, mooi, met zon, kortom heerlijk. De varens waren op hun mooist! Deze wandeling ook gedaan in de winter en opnieuw een aanrader.
Door Thea Ackema

19 mei 2019   

foto
Reactie
Prachtige route met veel eenmanspaadjes en veel afwisseling. Hoogtepunt vandaag waren de rododendrons op de Vijverhof. Ook de gele stond in bloei en geurde zalig. Een aanrader en terecht de route van 2018.
Door Hubert, Aurora en Michel

1 mei 2019   

Reactie
Vol verwachting trokken we naar Lage Vuursche voor de route van het jaar. Na een paar km viel al de eerste opmerking dat de route wel een beetje saai was. De routemaker houdt duidelijk van kleine bospaadjes, maar wij meer van variatie in landschap en uitzicht.
Door Adrie Scholten

11 oktober 2018   

foto
Reactie
In een net iets andere jaargetijde weer erg genoten van deze mooie wandelroute rond Lage Vuursche. Mooi afwisselend traject met veel stukken waar je weinig mensen treft.
Door Marion en Fred

19 juli 2018   

Reactie
Prachtige wandeling en zelfs op een zeer warme zomerdag zoals vandaag goed te doen omdat je niet vaak in de volle zon loopt
Door Gijs en Lucie

5 juni 2018   

foto
Reactie
Keer op keer verrast deze routemaker ons met niet alleen de afwisseling in routes maar ook met de afwisseling in smalle en bredere paden. Dat maakt het wandelen spannend en toch ontspannend. Zo veel varens zagen we niet eerder! De beschrijving is uitstekend.
Door Hans en Mirjam

4 februari 2018   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling, het is handiger om op Karnemelksweg te parkeren, daar is een grote P. De Mauritshoeve was vandaag (zondag) gesloten, hierdoor moesten we doorlopen naar Maartensdijk om te lunchen. Wel voor herhaling vatbaar.
Door Edwin en Hélène

3 februari 2018   

Reactie
Prachtige wandeling, over smalle paadjes. Af en toe een omgewaaide boom over het pad, maakt het nog avontuurlijker. Veel modder in het bos na de vele regendagen van de afgelopen tijd. Dicht bij het startpunt is het druk, maar verderop weer stil.
Door Liesbeth

13 januari 2018   

foto
Reactie
Leuke afwisselende wandeling die door stukken van Lage Vuursche e.o. gaat waar veel andere wandelingen niet komen. Tussenstop bij de gezellige Mauritshoeve in Bilthoven. Paden waren goed begaanbaar, ondanks veel regen afgelopen weken.
Door Marlies

7 januari 2018   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling die goed beschreven is. Onderweg moesten we wel enkele keren over omgevallen bomen heen stappen die vanwege de sneeuw/storm zijn omgevallen. Dit maakte de wandeling spannend.
Door Saskia en Jan

28 december 2017   

foto
Reactie
Ook in de winter een 5-sterrenwandeling. Heel afwisselend met veel smalle paden. Dat maakt de wandeling extra aantrekkelijk. Mooie doorkijkjes, heidevelden en oude bomen. René bedankt voor deze nieuwe route.
Door Thea Ackema

17 november 2017   

foto
Reactie
Een mooie wandeling door de bossen bij Lage Vuursche. Speciaal met de herfst extra aantrekkelijk door de beukenbossen. Al verschillende keren in deze omgeving gewandeld, maar toch veel mooie nieuwe smalle paadjes ontdekt.
Door Wiebe de Bruin

14 november 2017   

foto
Reactie
Een heerlijke boswandeling rond Lage Vuursche. Mooie eenmanspaadjes, prachtige landgoederen en verrassende heidevelden.
Door Marion en Fred den Hertog

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"