Het Hilversum van Dudok

15 km

Startpunt

NS station Hilversum Media Park
Noorderweg 229
1221 AB Hilversum

coördinaten: N52.23760 E5.17414

Introductie

Het Hilversum van Dudok is een stadswandeling die u leidt langs het belangrijkste werk van de architect en stedenbouwkundige Dudok.
Op 1 juli 2015 was het 100 jaar geleden dat W.M. Dudok als directeur publieke werken bij de gemeente Hilversum in dienst kwam. In architectonisch opzicht is hij baanbrekend bezig geweest. Dudok moest de uitbreiding van het snel groeiende dorp in goede banen leiden, zodat een soort van tuinstad zou ontstaan. Én er moest een passend raadhuis komen. Dat Hilversumse raadhuis is door lijnenspel en kleurgebruik het stijlicoon van Dudoks oeuvre geworden. Ook ontwierp Dudok in Hilversum 25 woningbouwcomplexen, en talloze openbare gebouwen zoals 19 scholen, politieposten, badhuizen, openbare leeszalen, begraafplaatsen, transformatorhuisjes, pompgemaal, sporttribune, tot zelfs de voorzittershamer in de raadzaal aan toe.
De wandeling volgt delen van de gemarkeerde Dudok wandelroute. Onderweg ziet u ook monumentale architectuur van tijdgenoten, in villawijken die onder Monumentenzorg vallen. Zo krijgt u een aardig beeld van Dudoks scheppende werk en de planmatige uitbreiding van Hilversum, waarvoor hij óók tekende. Want zoals Dudok zelf zei: 'Kijk maar naar mijn werk, dan weet je wie ik ben!'

Praktische informatie

Als u met de auto bent, parkeer dan nabij Noorderbegraafplaats, Laan 1940-1945, huisnr. 2.

Op het station vindt u Broodje Noord. Eetwinkel en espressobar Bar Boon op het Mediapark ligt op de route en is open van ma t/m vr vanaf 8 tot 16 uur. Op de kop van het stadspark De Oude Haven vindt u Restaurant Parc. Dagelijks geopend vanaf 11 uur.

Het Dudok Architectuur Centrum is gevestigd in de kelder van het Raadhuis. Ingang achterzijde raadhuis, Dudokpark 1. Zie voor de openingstijden en/of een rondleiding de site.
Hilversum heeft ook twee botanische tuinen van allure die tussen de nrs. 7 en 8 op de route dicht bij elkaar liggen: Pinetum Blijdenstein, van der Lindenlaan 125 en de Costerustuin, Zonnelaan 4-Z,

Tip voor GPS gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Ellen Koppendraaier.

8 reacties

3 april 2024   

foto
Reactie
Een stadswandeling met vele gezichten. Het is afwisselend, mooie gebouwen, de oude haven en de tuinen. Natuurlijk ook het stadhuis en aan het einde mediapark. De wandeling is zeker een aanrader.
Door Ellen en Ruud

6 december 2020   

Reactie
Het is al weer 4 jaar geleden dat ik deze wandeling voor het eerst liep. Maar leuk om alles weer een keer te beleven. Hilversum is een stad, maar heeft toch ook wat dorps. Maar dan wel met heel veel mooie architectuur. En nauwelijks hoogbouw.
Door Mieke

21 juli 2020   

foto
Reactie
Wat een hoop mooie huizen bij elkaar! Scholen, villa's, maar ook woningen voor de gewone mens. De route komt langs twee botanische tuinen, zodat je naast het stedelijk schoon ook nog van prachtige planten kunt genieten.
Door José

15 oktober 2017   

foto
Reactie
We hebben erg genoten van deze route. Dudoks werk is prachtig en met deze route heel goed te bekijken. Het schitterende weer hielp natuurlijk ook.
Door Hubert en Michel

25 oktober 2016   

foto
Reactie
In deze tijd van het jaar niet alleen een geweldige architectuurwandeling. Want ook prachtig is de herfsttooi van de talrijke boomsoorten die de glooiende straten en straatjes sieren.
Door Hans en Mirjam

6 maart 2016   

foto
Reactie
Wat een architect was die Dudok! Erg leuk om langs zoveel verschillende werken van hem te wandelen. Het raadhuis van Hilversum is natuurlijk zijn pronkstuk. Maar al die scholen en de prachtige Bloemenbuurt mogen er ook zijn.
Door Mieke Timmer

12 februari 2016   

foto
Reactie
Houdt u van architectuur en wilt u weten wie Dudok was, loop dan deze prachtige wandeling in Hilversum langs vele grote werken van deze stedenbouwkundige. Dudok zei zelf altijd: "Kijk maar naar mijn werk, dan weet je wie ik ben". Overweldigend mooi!
Door Quirinus Schouten

12 februari 2016   

foto
Reactie
Geweldige architectuurwandeling! Vooral de rijke variatie in de vele scholen doet je verstelt staan. Het is een lust om door de diverse stadswijken te lopen. Natuurlijk is het raadhuis het hoogtepunt. En dan nog het Mediapark en de stationstraverse.
Door T. de Jong

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"