Verdeel en Heers

8 km of 10 km

Startpunt

Ontmoetingscentrum
Kerkstraat 3
6686 BS Doornenburg

coördinaten: N51.89080 E6.00115

Introductie

De herkomst van de titel voor deze avontuurlijke struinwandeling laat zich gemakkelijk raden want u komt langs een kasteel en twee forten. Via het Hans Joostenpad wandelt u om het mooi gerestaureerde Kasteel Doornenburg. U vindt daar de duizendjarige eik, een van de oudste bomen van Nederland. De forten Sterreschans en Pannerden waren verdedigingswerken in de 18e en 19e eeuw. Vanaf fort Pannerden gaat de route tot de Pannerdensche Kop: het punt waar de Rijn, die net uit Duitsland Nederland binnengestroomd is, zich splitst in het Pannerdensch Kanaal en de Waal. Op de terugweg loopt u langs de Waal en ter hoogte van het fort over de oude zomerdijk langs de nevengeul de Klompenwaard in. U gaat de Waaldijk weer over en wandelt via de binnendijkse velden terug naar Doornenburg.

Praktische informatie

Het startpunt is met het OV bereikbaar; de uitstaphalte is Van Kol.

Let op! Bij hoogwater lopen de uiterwaarden vol en kunt u niet struinen langs de nevengeul in de Klompenwaard. Raadpleeg de waterstanden; waterstanden; zoek Pannerdense Kop. Bij een waterstand lager dan 1000cm is de route langs de nevengeul in de Klompenwaard wel begaanbaar.

Bij de start kunt u koffie drinken in Ontmoetingscentrum Doornenburg.
In Kasteel Doornenburg bestaat naast het gebruik maken van horeca ook de mogelijkheid een rondleiding te krijgen. Raadpleeg daarvoor de site.
Fort Pannerden met Museum heeft tijdens de openingstijden ook horeca.

Vanaf fort Pannerden kunt u de route met 2km inkorten.

Houd afstand tot de grote grazers die u onderweg kunt tegenkomen.
Goed schoeisel en een lange broek zijn aan te bevelen. Neem een wandelstok mee, om waar nodig een weg te banen door de begroeiing.
Met dank aan de routemaker(s) Peter Werkhoven en aan de controleur(s) Janneke van de Bunt.

1 reactie

25 mei 2022   

foto
Reactie
Een route met 2 gezichten. Als eerste het fraaie kasteel Doornenburg. En dan al die mooie struinstukken! Het mooiste vonden we het deel vanaf Fort Pannerden, langs de Waal, door de Klompenwaard en de binnendijkse velden. Toptijd voor deze wandeling!
Door Janneke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"