Slingerpad

wandelroute - 5 km of 13 km

Het Slingerpad is een avontuurlijke wandelroute door de Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant. Het is een gevarieerd landschap met bossen en open velden, met heide en zandduinen, met vennetjes en beekjes. Ooit lag hier de bedding van de Maas, welke samen met de Peelrandbreuk zorgde voor de horsten en slenken in het landschap. Het natuurbeheer en ook de begrazing resulteerden in een grote diversiteit van flora en fauna.
Een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden maken het gebied toegankelijk voor stiltezoekers en natuurliefhebbers. Het meest bekende en ongetwijfeld mooiste fietspad van Brabant is het kilometerslange Slingerpad. U kruist dit fietspad enkele malen en wandelt er een tijdje op. Maar verder 'slingert' deze wandelroute op geheel eigen wijze langs de mooiste plekjes van het gebied.

Praktische informatie

De route start bij het Natuurcentrum De Maashorst van Slabroek, open van 10 - 17 uur, op ma en za vanaf 13 uur. Daar vindt u alle informatie over het gebied en er zijn ook allerlei leuke en interessante voorzieningen voor kinderen.
Door wijziging van de toegangswegen weet de tomtom niet altijd de weg: let op de bruine borden! Vanuit Uden is het Natuurcentrum niet meer bereikbaar via de Slabroekseweg. Die eindigt ver voor het centrum op een parkeerplaats. Bij het Natuurcentrum zelf is volop parkeer gelegenheid ongeveer 200m ten zuiden van het informatiecentrum.
Houd er rekening mee dat de route af en toe over fietspaden gaat en er ook vaak mountainbikers actief zijn in dit gebied.

Met het OV is het startpunt moeilijk te bereiken. U kunt dan beter starten bij de pauzeplek halverwege de route, bus 96, 99, 254, halte Udenseweg N265 in Zeeland. Dat is bij De Pannekoekenbakker, alle dagen open van 16.00 - 21.30 uur. Op wo, za, zo en in de vakanties vanaf 12 uur. Maar op maandag in de vakantie ook pas vanaf 16 uur. Buiten de openingstijden is er bij de Pannekoekenbakker vrijwel geen parkeergelegenheid.
Tijdens de wandeling kunt u oog in oog komen staan met Schotse hooglanders, pony's en andere grazers. Vanaf maart 2016 is daar een kudde wisenten bij gekomen. Deze Europese bizons grazen voorlopig nog in een eigen gebied achter veilige afrasteringen.

Startpunt Slingerpad

Natuurcentrum De Maashorst
Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode

coördinaten: N51.69640 E5.60003
Met dank aan de routemaker(s) Jan van der Sman en aan de controleur(s) Niek Sanders.

13 reacties

8 mei 2024   

foto
Reactie
Ondanks een grijze dag een mooie wandeling gemaakt door een afwisselend gebied.
Door Niek Sanders

11 mei 2022   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling door de Maashorst. Ruige natuur, paarden, runderen en wisenten in de verte. Mooi doordeweeks, in het weekend wat drukker met fietsers en mountainbikers. Aanrader!
Door Evert Jan

22 januari 2022   

foto
Reactie
Vandaag is een grijze windstille dag voor een mooie wandeling. Er zijn weinig fietsers op de fietspaden. Wij hebben daar geen last van gehad. Een paar grote grazers waren het niet zo met onze aanwezigheid eens, we gaan er met een flinke boog omheen.
Door Ans en Alex

13 december 2021   

foto
Reactie
Op een grijze maandag is dit een heerlijk rustige route door mooie eenpersoons bospaadjes, langs heidevelden en zelfs over een "prairie" met wisenten en weidse uitzichten. En een paar gaspeldoorns stonden nu al volop in bloei!
Door Marien

9 juni 2019   

Reactie
Erg mooie omgeving maar de route is op een zonnige zondagochtend niet te doen. Er zijn veel mountainbikers. Dit is echt te gevaarlijk! Ik ben mijn eigen route gaan lopen om nog rustig de wandeling te kunnen maken.
Door Yvette

12 juni 2018   

foto
Reactie
Het lopen van deze route is zeer aan te bevelen. Rust en prachtige natuur, vooral veel bossen waar je door loopt. Het natuurcentrum is een plezierig beginpunt.
Door Nico en Corry

13 februari 2018   

foto
Reactie
Redelijk mooie route, echter te vaak loop je over mountainbike paden. Dat zal zeker in weekenden en als alle bomen en struiken in blad staan, tot problemen leiden. Ook de motorcrossers waren weer actief: herrie! Euvel dat vooral in Brabant voorkomt.
Door Ward

28 oktober 2017   

foto
Reactie
Rustige wandeling door mooi natuurgebied.
Door Kees en Nicole

26 oktober 2017   

foto
Reactie
Grotendeels door het rustige bos maar gelukkig in de laatste paar kilometer wat meer variatie met grote vlakten met grazende wisenten.
Door Thom

9 januari 2016   

foto
Reactie
Leuke wandelpool met Willem van Moll en 12 deelnemers. Goed gezelschap.
Erg mooi en afwisselend natuurgebied. Gezellige tussenstop in Bezoekerscentrum Slabroek.
Door Sjan

5 december 2015   

Reactie
Het gebied is prachtig! De uitgestippelde route is ook heel erg mooi.
Door Ans de Bijl

2 september 2015   

Reactie
Prachtige route met 16 personen gelopen, we begonnen bij het Bezoekerscentrum Slabroek.
Door Gini van Mechelen

8 maart 2015   

Reactie
Prachtige wandeling op deze eerste mooie lentedag!! Voor het eerst via deze site een route gedownload en met behulp van de GPS gelopen en dat ging prima. Deze site gaan we zeker vaker gebruiken voor onze trainingen voor de 4daagse. Bedankt!
Door GPosS

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"