Romeinen, mijnen en modernisme

7 km of 12 km

Startpunt

NS station Heerlen
Stationsplein
6411 NE Heerlen

coördinaten: N50.89070 E5.97548

Introductie

In de Romeinse tijd was Heerlen, toen Coriovallum, een welvarende handelsstad. Als centrum van de mijnstreek groeide Heerlen in de vorige eeuw opnieuw uit tot een rijke stad, met het hoogtepunt in de jaren zestig. De welvaart ging gepaard met een bouwexplosie – woningen, scholen, warenhuizen, banken, kantoren, theaters – met invloeden van de internationale modernistische architectuur, die voor grote veranderingen in de bouwkunst heeft gezorgd. Tijdens deze stadswandeling leert u het een en ander over het Romeins verleden en het mijnverleden van Heerlen. Voor een groot deel is het een architectuurwandeling langs modernistische gebouwen in en net buiten het centrum. Veel daarvan zijn rijksmonument en vaak zijn ze ontworpen door de architect Frits Peutz (1896-1974), die een grote stempel op de stad heeft gedrukt. En u komt in de wijk Molenberg, die deels beschermd stadsgezicht is. Ook het groen ontbreekt niet, want in de stad ligt een groot stuk bos! Als u voor de korte route kiest, mist u de wijk Molenberg en het bos.

Praktische informatie

U kunt parkeren in de ondergrondse parkeergarage voor het station/onder het Maankwartier, Interparking Maankwartier Centrum, Stationsplein 2. Net buiten het centrum is er een parkeerterrein waar parkeren 1 euro per dag kost: Nieuw Eyckholt 208, 6419 DJ Heerlen, ongeveer 850m vanaf het station. Er is een aanlooproute.

De route komt langs de volgende musea: Schunck Museum voor moderne en hedendaagse kunst en architectuur, Bongerd 18;
Nederlands Mijnmuseum, Doctor Poelsstraat 29; Mijnmonument Oranje-Nassau I, Mijnmuseumpad 2, onderdeel van het Mijnmuseum en beperkt te bezoeken (eerste weekend van de maand of op afspraak via het Mijnmuseum);
De Vondst, met gratis archeologische exposities, Raadhuisplein 20; Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9, vanaf september 2024 langdurig gesloten wegens nieuwbouw.

In het centrum van Heerlen is volop horeca, vooral op het Pancratiusplein.

Neem als u de gps gebruikt, de routebeschrijving mee voor de toelichting op de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) José van Vonderen en aan de controleur(s) Paul Doorenbosch.

1 reactie

29 augustus 2023   

foto
Reactie
Verrassende plekken, bijzondere architectuur, mooi hellingbos. Heerlen biedt echt veel meer dan ik had gedacht. Goed beschreven, interessante informatie. Een aanrader.
Door Paul Doorenbosch

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"