Fochteloërveen

17 km

Startpunt

Hotel Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16
9341 AH Veenhuizen

coördinaten: N53.04260 E6.39195

Introductie

Het Fochteloërveen is een uitgestrekt hoogveengebied. Uniek in dit gebied is, dat u eindeloos kunt kijken over de heide. Er zijn veel zeldzame vogels, onder andere de kraanvogel. De wandeling start in Veenhuizen. Dit dorp is bekend als strafkolonie uit de tijd van Generaal J. van den Bosch. Het dorp is wakker geworden door het in 2008 verschenen boek 'Het Pauperparadijs' van Suzanna Jansen en het gelijknamige theaterspektakel in 2016. In het dorp zijn veel huizen met bijzondere namen zoals Toewijding, Bitter en Zoet, Orde en tucht. Het is leuk om de wandeling hier te starten en later te genieten van de natuur in de (productie)bossen en de uitgestrektheid van het veen. Aan het eind van de wandeling komt u bij het Maallustcomplex met een bierbrouwerij en een kaasmakerij.

Praktische informatie

Het parkeerterrein van Hotel-Restaurant Bitter en Zoet ligt aan de andere zijde van de Hospitaallaan.
Het startpunt is bereikbaar met de bus van Assen naar Veenhuizen, halte Kerklaan. U kunt daar bij nummer 2 de route starten. Andere optie: halte Generaal van de Boschweg. Vanaf dat punt is het 20 minuten lopen naar Bitter en Zoet.

Informatie over het restaurant Bitter & Zoet vindt u op de website.
Volg de link naar het Nationaal Gevangenismuseum voor meer informatie over dit museum.

Bierbrouwerij Maallust heeft een proeflokaal en Kaasmakerij Kaaslust heeft de mogelijkheid van kaasproeverijen.

Bij erg nat weer kunt u het paadje bij nummer 3 beter negeren en het fietspad helemaal uitlopen. In natte tijden van het jaar kan het op sommige plekken modderig zijn. Waterdicht schoeisel is gewenst.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

9 reacties

7 september 2022   

foto
Reactie
Fochteloërveen: een mooie en boeiende route!
Door Ellen

20 januari 2022   

foto
Reactie
Een koude wandeldag: perioden met felle zon, afgewisseld met winterse buien. Maar wàt een weidsheid en wàt een wolkenluchten!
Door Wolter Strijker

4 april 2021   

foto
Reactie
Al heerst er een coronapandemie en al hangt er een grauwsluier over het land, een dag in het ruige drassige veen wandelen en rondkijken in Veenhuizen zijn een prachtige tijdsbesteding. Echt een prachtige tocht!
Door Dick en Monique

9 november 2020   

foto
Reactie
Wat een afwisselende route: een groot veengebied, prachtige bossen en Veenhuizen. Helaas was het museum i.v.m. de Coronamaatregelen dicht, maar ook het dorp zelf is de moeite van het bekijken waard.
Door Angelique en Jeannette

3 mei 2020   

foto
Reactie
Deze route was voor ons een vijf plus, vooral het eerste deel. In het bijzonder het Fochteloërveen. Wow het leek soms wel een Afrikaanse savanne. Wat een kleuren en wat een weidsheid.
Door Ina van der Goot

12 augustus 2018   

foto
Reactie
Interessante wandeling door de grootste kolonie van weldadigheid en een uniek hoogveengebied.
Door Sietse en Alice

18 mei 2018   

foto
Reactie
Wauw, wat een grote velden veenpluis streelden ons oog in het Fochteloërveen. Het informatieruimte Natuurmonumenten (met toilet) is zeker de moeite waard om te bezoeken! Veenhuizen: ook even binnen gekeken bij een aantal historische gebouwen.
Door Tineke

21 september 2016   

Reactie
Onder de bezielende leiding van Luuk Jacobs een schitterende wandeling gemaakt door o.a. het Fochteloerveen. Een hoogveen gebied uniek in Nederland. De route door het gebied is heel bijzonder. Je loopt grotendeels over een smal, soms wat modderig pad.
Door Bert van der Kroon

10 augustus 2016   

foto
Reactie
Duidelijk een wandeling met twee gezichten. Allereerst de rijkdom en natuurlijke pracht van het fraaie hoogveengebied. En daarnaast de indrukwekkende beleving van het straf koloniale verleden van Veenhuizen. Een boeiende en indrukwekkende beleving!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"