Wormer Special

wandelroute - 15 km of 18 km

Deze landschapswandeling, op de grens van stad en buitengebied, brengt u in een nat veenweidegebied dat zich in de 17e (Gouden) eeuw succesvol ontwikkelde tot het eerste (windmolen)industrielandschap van Europa. Meer weten hierover?, klik dan op de link.
Het pittoreske dorpsgezicht Haaldersbroek is een belevenis op zich. Op de Zaanse Schans is het genieten van het samengesteld Zaans Buurtje tegen een decor van historische windmolens langs de rivier de Zaan. Hollandser kunt u het niet krijgen! Het karakteristieke veenweidelandschap onderweg, met weidse uitzichten, is gekwalificeerd als ‘prachtlandschap’ van Laag Holland en is Natura 2000 gebied. Het is een toevluchtsoord voor weide-, moeras- en watervogels. Maar drie maanden per jaar kunt u met de 18 kilometer route gebruik maken van de ‘Special’! Een bijzondere doorsteek door het zuidelijk gedeelte van laagveengebied het Wormer- en Jisperveld.

Praktische informatie

De 18 kilometer wandeling is alleen tijdens de periode van 15 juli tot 15 oktober mogelijk. Het Wormer- en Jisperveld staat in zijn geheel onder toezicht van Natuurmonumenten. De doorsteek loopt via een beheerpad en een kort soms zompig weilandtraject. Kenmerkend voor het natuurgebied zijn de grote onbebouwde groene ruimte, de waardevolle rietzomen, de zeldzame brakwatervegetatie en de bijzondere planten en vogels, zoals orchideeën, roerdomp, grutto, tureluur en rietzanger. Hoog schoeisel en verrekijker aanbevolen!
Buiten de genoemde periode wandelt u de route van 15 kilometer.

Het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk Zaanse Schans. Vanaf daar is het 1 kilometer/15 minuten naar de Zaanse Schans, waar u op de route komt. Bij het startpunt kunt u gratis uw auto parkeren, ook is hier horeca. Zie hier voor de openingstijden van Ornina Restaurant

Horecagelegenheden onderweg: diverse op de Zaanse Schans, Lunchroom Westerveer, Eendrachtstraat 27, Wormer, Herberg Het Moriaanshoofd, Dorpsstraat 417, Wormer (op de hoofdroute) en Café Brasserie Het Heerenhuis, Zuiderweg 74, Wijdewormer.
Rondvaarttip: aan de Kalverringdijk op de Zaanse Schans maakt de Windmillhopper vanaf de steiger aan ‘t Glop van april t/m september een rondvaart van 25 minuten over de Zaan; ma gesloten. Van oktober t/m maart vaart de boot alleen op za en zo. Wilt u de Zaanstreek beter leren kennen, bezoek dan het Zaans Museum en/of het Molenmuseum De Zaansche Molen, beide op de route en dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Een puntje van aandacht is het geluid van de snelweg dat u bij ongunstige wind hoort op het zuidelijkst gedeelte van de wandeling door het Jagersveld. Maar het ommetje is te mooi om hiervan af te zien.

Startpunt Wormer Special

Sportcentrum/Restaurant
Kuilpad 1 (Jagersveld)
1509 AS Zaandam

coördinaten: N52.46390 E4.82621
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

1 reactie

28 mei 2023   

foto
Reactie
Vorig jaar liep ik in oktober al het special stukje, dat is bijzonder. Nu de 15km. Hoewel ik de omgeving goed ken, kwam ik toch onbekende plekjes tegen. In de bebouwing natuurlijk verhard, maar er is veel te zien. Een leuke wandeling.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"