Blauwvingerstad

7 km of 9 km

Startpunt

NS station Zwolle
Stationsplein 19
8011 CW Zwolle

coördinaten: N52.50570 E6.09054

Introductie

Tijdens de stadswandeling Blauwvingerstad ontdekt u diverse kenmerkende gebouwen en plekken met historische achtergrond in de Hanzestad Zwolle. Ook wandelt u door een paar van de vele parken in de stad. Er zijn verbazingwekkend veel bruggen en bruggetjes op de route. De wandeling voert u regelmatig langs een van de stadsgrachten en ook langs de oude stadsmuur. In het bruisende centrum van Zwolle zijn veel winkels (ook open op zondag) en er is volop horeca.
Zwollenaren worden Blauwvingers genoemd. Er zijn meerdere verklaringen voor deze bijnaam voor Zwollenaren. Het bekendste verhaal gaat over de verkoop van een klokkenspel aan Kampen voor veel te veel geld. De Kampenaren wilden dit uiteindelijk wel betalen. Maar om de Zwollenaren te dwarsbomen betaalden zij in stuivers, zodat de Zwollenaren hun vingers blauw moesten tellen.

Praktische informatie

Deze route start bij het station. Komt u met de auto, dan kunt u (betaald) parkeren op P+R Hanzelaan aan de zuidzijde naast het station. Coördinaten: N52.5041 E6.0880. U heeft dan wel een OV-chipkaart nodig om aan de andere kant van het station te komen. Ook kunt u (betaald) parkeren in parkeergarage Diezerpoort, van Wevelinkhovenstraat 8. Coördinaten: N52.5173 E6.0999. Een aanlooproute vindt u in de routebeschrijving.

Horeca: bij het station zijn een paar kleine horecagelegenheden. Na circa 2,5km komt u bij Parkpaviljoen De Wezenlanden. Een paar keer per jaar wordt in het park een festival georganiseerd. U zult dan de inkorting moeten lopen en komt niet bij Parkpaviljoen De Wezenlanden. In het centrum is volop horeca.

De route komt langs Museum de Fundatie. Als u er tijd voor hebt, is een bezoek aan dit museum zeer de moeite waard (vergeet uw museumjaarkaart niet).

Tip voor GPS gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Agnes en Jan Disco en aan de controleur(s) Joha van den Honert.

2 reacties

4 mei 2024   

foto
Reactie
Een heerlijke gevarieerde stadswandeling die begint met veel groen en eindigt in het mooie historische centrum van Zwolle.
Door Joha van den Honert

3 december 2023   

foto
Reactie
Dit een mooie stadswandeling door Zwolle stadscentrum en daarbuiten. Veel langs de grachten en door parken. Het is de moeite waard om de Peperbus te beklimmen.
Door Roelof en Jeannette Courtz

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"