Variatie in het Dal

wandelroute - 16 km

Deze wandeling, met veel natuur en een vleugje cultuur, leidt u langs de Geul en door het Gerendal. De Geul is een snel stromende regenrivier. Door het grote aantal zijbeken en zijbeekjes (ongeveer 300!) ontstaan er zeer wisselende waterstanden. Bij Wijlre passeert u de Molen van Otten, de enige in Limburg bewaarde molen met twee waterraderen. Het is in het Gerendal rustig wandelen. In het voorjaar zult u er vast en zeker wilde orchideeën zien. Uiteraard kunt u tijdens deze tocht door het Heuvelland ook genieten van mooie vergezichten.
In het Gerendal kunt u de orchideeëntuin (in het voorjaar) bezoeken of de kasteeltuin bij Kasteel Schaloen. U vindt daar een combinatie van heem- en kruidentuin en de Sjaloense watermeule.
Vanaf station Schin op Geul kunt u een ritje met de stoomtrein maken over de Miljoenenlijn.

In 2017 is deze route uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar.

Praktische informatie

Deze route heeft drie omleidingen. De eerste is beschreven bij nummer 2 (gps: Alt1 Variatie). Dit alternatief kunt u volgen als in natte periodes het pad langs de Geul te drassig is of als er schapen grazen.
Als gevolg van het hoge water in juli 2021 en de schade die daardoor is ontstaan, is een pad afgesloten richting Wijlre. Het alternatief staat beschreven bij nummer 3 (gps: Alt2 Variatie).
Tenslotte is er nog een alternatief bij nummer 4 (gps: Alt3 Variatie) voor als u de orchideeëntuin wilt bezoeken.

De route start voor het restaurant bij het station. Deze horecagelegenheid heeft helaas geen vaste openingstijden. Op ongeveer 250m vanaf het startpunt passeert u Brasserie De Kleine Koning aan het Kerkplein. Klik op de link voor de openingstijden.
Voor wie met de auto komt, is er een parkeerterrein bij het station.
Honden zijn welkom met uitzondering van de kasteeltuin.
U wandelt door particuliere weidegebieden. Respecteer de gastvrijheid, houd uw hond aan de lijn!

Voor informatie en openingstijden over de Orchideeëntuin en de Kasteeltuin Oud Valkenburg zie de websites.
Voor rijtijdenschema met stoomtrein over de Miljoenenlijn zie: De Miljoenenlijn.

Startpunt Variatie in het Dal

Station Schin op Geul
Baanweg 1
6305 PH Schin op Geul

coördinaten: N50.85610 E5.87194
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) Ron Fijn en Jetty Koopman.

29 reacties

2 juni 2024   

Reactie
Een prachtige route met het nodige klimwerk. Sommige paden erg modderig door de vele regen van de afgelopen meimaand. Maar toch 5 sterren vanwege de afwisseling.
Door Ton

29 juli 2023   

foto
Reactie
Schitterende wandeling! Alles zit erin, De Geul, heuvels, bossen, holle wegen, vlaktes met uitzicht en koffie met vlaai. Genoten van de rust en ruimte. Aan het eind de rangerende stoomtrein in Schin op Geul! Aanrader dus.
Door Evert Jan

28 mei 2022   

Reactie
Op 11-1-22 al voorgelopen bij vorst en strakblauwe hemel. Nu met het 'Limburgse-buitenlandgevoel erbij' begonnen we deze met 11 deelnemers die unamiem het een P R A C H T I G en veelzijdige tocht vonden, met daarbij de Orchideeëntuin!
Door Willie Jacobs

27 februari 2022   

Reactie
Ondanks vele glibber paden een prachtige wandeling.
Door Marjon

7 november 2021   

Reactie
Prachtige route, aanrader!
Door W Jacobs

23 april 2021   

Reactie
Niets toe te voegen aan alle reacties (6 sterren?). Mooie route in voorjaar en najaar.
Door Joke, Piet, Thea en Joop

24 februari 2021   

Reactie
Prachtige rustige route over onverharde smalle en brede paden. Door bossen en langs velden. Op en bankje in de zon met bijna 20 graden leek het wel zomer. Voor herhaling vatbaar.
Door Jan Willem en Martine

22 oktober 2019   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route. Prettig parcours en lekker wandelweer. We hebben er een 2-daagse vakantie van gemaakt, overnachting in hotel Op de Beek. De volgende dag naar het Savelsbos, route Vuur en Voer. Perfecte trip, geen enkele dip.
Door Liesbeth en Freek

18 april 2019   

Reactie
Mooie route, uitzicht vanaf de Sousberg is geweldig en het Gerendal is altijd een aanrader. Zeker in het voorjaar.
Route zeer goed beschreven. Dank aan de routemaker.
Op het terras bij Kasteel Schaloen was het goed toeven met dit mooie weer.
Door Mirjam

28 oktober 2018   

Reactie
Prachtige afwisselende route. Goed beschreven. Je loopt langs vele dorpjes, horeca alleen in Schin op Geul of helemaal op het einde bij Oud-Valkenburg.
Door Bernie

19 oktober 2018   

Reactie
Prachtige route met schitterende vergezichten. Niet voor niets de mooiste wandeling van 2017. Perfect aangegeven route en de moeite waard om nog eens te gaan lopen. Bedankt routemakers.
Door Gaby en René

16 oktober 2018   

foto
Reactie
Hele mooie wandeling, die door het mooie herfstweer nog eens extra goed uit de verf kwam. Doordat we in Wijlre bij de visvijver geparkeerd hebben, konden we op het mooie terras van kasteel Oud Valkenburg genieten van de zon en een lunch.
Door Rien en Lilian

18 april 2018   

foto
Reactie
Omdat het de route van het jaar was wilden mijn vrouw en ik deze ook eens graag lopen. Daarin zijn we niet teleurgesteld ! Route was van begin tot eind prachtig. Mooie pauzeplek bij cafeetje bij de visvijver. Een grote pluim voor de routemaakster !
Door Fam. M.F. Sinke

7 april 2018   

foto
Reactie
Een prachtige route langs de Geul, over hellingen en door het Gerendal. Ook bij mooi weer in april was het weiland langs de Geul (bij Stokhem) niet zonder natte voeten te doen. Wijlre is een (horeca)bezoek waard (brasserie Amuseer; Brand Brouwerij).
Door Ben Heinrichs

5 november 2017   

foto
Reactie
Alle aspecten van het Limburgse landschap komen in deze wandeling tezamen; bossen, weilanden, vergezichten, holle wegen en stevige klimmetjes. De wandeling verveelt geen moment. Bij terugkomst was gelukkig het leuke, museumachtige restaurant open!
Door Kees en Nicole

9 augustus 2017   

foto
Reactie
De Schin op Geulse Wim zong, zeg maar ja tegen het leven. Wij zingen, zeg maar ja tegen deze wandeling. Super genoten onder een stralend zonnetje van de klimmetjes, de sierlijke paadjes, maar vooral van de mooie vergezichten.
Door Franske

9 augustus 2017   

foto
Reactie
Met recht de mooiste route van 2017! Je waant je soms in het buitenland met de vergezichten en glooiende heuvels. Ook goed voor de kuitspieren! Neem voldoende tijd voor deze wandeling en er staan bankjes genoeg onderweg.
Door Gerrit

17 juni 2017   

foto
Reactie
De wandelroute van het Jaar moet je natuurlijk gelopen hebben. Heerlijk om te kunnen genieten van het mooie Limburgse Heuvelland met de routemaker en een aantal enthousiaste wandelaars. De schuilhut was gelukkig niet nodig!
Door Mieke Timmer

10 juni 2017   

foto
Reactie
Prachtige, afwisselende wandeling. Een regelrechte aanrader !
Door Eric en Lidia Korenblik

23 mei 2017   

foto
Reactie
Fijn, zo rechtstreeks vanuit de trein aan de wandel. En wat een prachtige route. Stil en onbekommerd een dagje helemaal thuishoren in het vriendelijk glooiende landschap, met weidse uitzichten, koele bossen en kabbelende beekjes.
Door Sjan

15 mei 2017   

foto
Reactie
Wat Zuid-Limburg vuur mich zoe aontrêkkelik magk ês 't oëpe laandsjap. Doer de versjêlle ién hude kênste oongehinderd wiéd loore. De beloors de wèreld es wie doer 'n groéthooklens oonderwyl ste doer 'n panoramiese ansichskaort waandels.
Door Wimke

8 mei 2017   

foto
Reactie
We waanden ons in de door ons zo geliefde Bourgogne daar waar de wijn plaats maakt voor akkers en veeteelt. Prachtige vergezichten (vergeet niet ook achterom te kijken). Toch maar een paar klimmetjes! En de trap: daar loop je gewoon naast...
Door Hans en Mirjam

20 april 2017   

foto
Reactie
Als fietser wil je in dit gebied eigenlijk niet gaan wandelen, maar wat een prachtige wandelroute en wat hebben wij van de mooie uitzichten genoten. Een zware maar ontspannende wandeling in dit rustige gebied.
Door Marion en Fred

14 april 2017   

Reactie
Net als alle routes door Zuid-Limburg is deze route ook mooi. Extra leuk: prachtige eenmanspaadjes bijv. die tussen huisnummer 10 en 12. Er staan genoeg bankjes om rustig om je heen te kunnen kijken, te genieten van de afwisselende natuur.
Door Cornel

25 maart 2017   

foto
Reactie
Zon, frisse wind en Limburg mie landj ... Ik voelde me weer helemaal thuis, met mijn Friese wortels. Een prachtige tocht, zo met het eerste groene waas in de bossen, en veel ander schoons. Genoten, dus.
Door Foeke Jan

25 maart 2017   

Reactie
Vandaag deze prachtige route door het Limburgse land gewandeld. Een route met mooie panoramische vergezichten, holle wegen, glooiende weilanden en akkers. Dit alles in het ontluikende groen.
Door Egbert en Bernadet

4 maart 2017   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling, vol afwisseling. Diverse fraaie vergezichten die je kunt bewonderen vanaf een van de vele bankjes langs de route. Echt een heel mooi stukje Nederland!
Door Henk en Loek

6 januari 2017   

foto
Reactie
Ontroerend landschap waar we doorheen lopen met verstilde dalen en onverwachte uitzichten. De lage zon doet deze hoogte schitteren. Regelmatig moeten we op adem komen van hoogtepunten in cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid.
Door Sherpa

9 september 2016   

Reactie
Op een niet al te warme dag hebben we deze route gelopen. Er zijn wel wat steile beklimmingen in en mooie uitzichten zoals van de Sousberg en langs de Geul, prachtig. We hebben t/m punt 4 deze routebeschrijving gevolgd, en zijn toen naar Gulpen gelopen.
Door Ton en Aly

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"