Zaanse Wieken op Wielen

26 km

Startpunt

NS station Zaandijk Zaanse Schans
Stationsplein 1
1541 LK Zaandijk

coördinaten: N52.46920 E4.80504

Introductie

Op deze interessante fietstocht door de Zaanstreek rijdt u maar liefst vlak langs tien molens. Daarnaast ziet u nog een aantal molens op afstand. Het merendeel van de molens staat op de internationaal befaamde Zaanse Schans, waar het soms gezellig druk kan zijn. Naast dit toeristische stukje op de route toert u ook langs en door de veenweidegebieden in deze streek. Door het Jagersveld en het centrum van Zaandam fietst u van het oosten naar het westen. In Westzaan komt u nog wat molens tegen. Via het buurtje Domineestuin en de ‘gouden bocht’ in Zaandijk keert u terug naar het station.

De route gaat door een druk bewoond gebied. Met de drukte van fietsers valt het wel mee, maar u ontkomt niet aan het gesuis van snelwegen in de omgeving.

Praktische informatie

Misschien heeft u interesse om tijdens de route de Zaanstreek wat beter te leren kennen. In het Molenmuseum van de vereniging De Zaansche Molen kunt u alles te weten komen over molens en het molenleven. Wilt u een molen bezoeken?
Moleninformatie over alle molens op de Zaanse Schans.
Op de Zaanse Schans staat het Zaans Museum.
In Zaandijk komt u langs het Honig Breethuis. Daar kunt u ervaren hoe een Zaanse koopmansfamilie anno 1830 leefde.

Horeca: op het station is een Edmashop.
Vlak voor en op de Zaanse Schans zijn verschillende horecagelegenheden.
Café Brasserie Het Heerenhuis is dagelijks geopend vanaf 11 uur.

Bent u met de auto dan kunt u gratis parkeren achter het station:
Wezelstraat 9, 1541 Koog a/d Zaan.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Winnie Schats.

3 reacties

22 juni 2020   

foto
Reactie
De Domineestuin in Oud Zaandijk vond ik verrassend, je stapt terug in de tijd. Vanaf daar wandelde ik naar het Honig Breethuis om maar niets te missen van het Zaans Schoon. Het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans opent medio 2020.
Door Frits Talsma

21 mei 2020   

Reactie
Wat een genoegen om deze route te fietsen in mei met al het jonge groen en de vele vogels. De vele molens, de historische buurtjes in de Zaanstreek en de verrassende natuur in een van oudsher industriële omgeving maakten het een heerlijke tocht.
Door Winnie Schats

20 september 2015   

foto
Reactie
Vanaf de Julianabrug, anderhalve km na de start, kun je een aantal molens op rij zien. Buiten Zaandam is het plezierig fietsen met zicht op de polder met zijn talloze slootjes.
Door Sjaak Conijn

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"