Empese Heide

wandelroute - 14 km

U wandelt in het veelal weidse overgangsgebied tussen de IJsselvallei en het Veluwe massief. Na het oversteken van het Apeldoorns kanaal loopt u naar de Empese en Tondense Heide. U maakt uitgebreid kennis met dit idyllische gebied met struinpaden door de waterrijke natte heide en het blauwgrasland. Daarna keert u over de Eerbeekse Hooilanden via (on)verharde landbouwwegen terug naar het prachtige landgoed Huis te Eerbeek.
De route is op z'n mooist in het voorjaar en in de zomer, of op een mooie winterdag.
Gedurende het broedseizoen zijn een aantal struinpaden niet toegankelijk.

Praktische informatie

De route is per buurtbus bereikbaar (niet op zon- en feestdagen), stap uit bij halte De Beekwal.
Bij het startpunt is horecagelegenheid Hotel Restaurant Huis te Eerbeek gelegen.
Ongeveer 80% van de route is onverhard. Houd in natte periodes rekening met drassige paden. Na overvloedige regenval kunt u laarzen nodig hebben om de voeten droog te houden.

Startpunt Empese Heide

Parkeerplaats Huis te Eerbeek
Prof. Weberlaan 1
6961 LX Eerbeek

coördinaten: N52.10890 E6.07433
Met dank aan de routemaker(s) Adri Jansen en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

12 reacties

18 oktober 2023   

foto
Reactie
Wandeling over de Empese heide en de Eerbeekse hooilanden. In oktober bloeit de heide niet meer waardoor de heide velden erger vergrast lijken. De hooilanden zijn nat op sommige plekken, maar meestal is er nog wel een "doorwaadbare" plek.
Door Ad van Heuven

1 oktober 2023   

foto
Reactie
Mede door het warme weer een prettige wandeling door o.a. heidegebied en blauwgrasland (met een informatieschuurtje) en een paar leuke paden door agrarische gebied.
Door Aad van Dorp

16 mei 2022   

foto
Reactie
Wij liepen alleen het noordelijk deel van de route (gestart op de P aan de Halssedijk en route opgepikt halverwege nr 3). Een prachtige tocht door de Eerbeekse Hooilanden en over de Empesche en Tondensche Heide. Veel bloemen nu en wat een heerlijke rust!
Door Janneke

20 mei 2021   

Reactie
Een mooie route in een mooie tijd met veel veldbloemen door een oud bos, de weidse biljartlakens van de grootschalige landbouw en een behoorlijk groot nu plas dras natuurgebied waar ik soms op blote voeten door meer dan enkeldiep water liep.
Door Fred Muller

13 mei 2021   

foto
Reactie
Interessante route eerst langs weilanden en later door mooi natuurgebied met veel water. Prachtige velden vol pinksterbloemen en fluitenkruid. Fijn terras bij einde wandeling, dus onszelf beloond met koffie en appeltaart.
Door Jan Willem en Martine

9 mei 2021   

foto
Reactie
Een onverwacht warme meizondag, struinend langs en door bloemrijke velden met weidse uitzichten en voldoende bankjes om te genieten van al dat moois.
Door Ria

20 maart 2018   

foto
Reactie
Wind en ijs op de Empesche Heide, een mooie winterse wandeling in het vroege voorjaar!
Door Ria

18 juli 2017   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling! Echt een topper voor de zomer en de lente. Nu was het relatief droog, maar ook als er veel water staat zal het hier prachtig zijn. Eentje om vaker te doen.
Door Marcel en Janneke

25 mei 2017   

foto
Reactie
Wat een prachtige route door een magnifiek gebied. Zo vlakbij de Veluwe en zo totaal anders. Uitgestrekte weidevelden die aan de natuur terug gegeven zijn met overal vennen, vogels en bijzondere planten. Een aanrader.
Door Henk Kreeft

4 februari 2017   

Reactie
Heerlijke en ontspannen wandeling met weids uitzicht. Het gebied bij de Empese heide is heel bijzonder met momenteel een overvloed aan ganzen.
Persoonlijk denk ik dat het gebied er in het voorjaar / zomer mooier bijligt dus komen we nog een keer.
Door Gerard en Carla

20 augustus 2016   

foto
Reactie
We hebben genoten van deze prachtige tocht. Veel mooie struinpaadjes over de schitterende Empesche heide. De hooilanden geven deze wandeling een extra tintje: wat een uitzicht! In dat gedeelte 5 ooievaars gezien. Mooie dag gehad.
Door Jan, Willy en Inge ter Haar

31 juli 2016   

foto
Reactie
Wat een prachtig weidse wandeltocht heeft de routemaker samengesteld, complimenten! In een ander jaargetijde, op een dag met mooie wolkenluchten, ga ik deze route zeker nog eens lopen.
Door Ria

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"