Munnikenland

14 km

Startpunt

Parkeerplaats Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

coördinaten: N51.81480 E5.02650

Introductie

U wandelt door en rond het Munnikenland. Dit gebied werd in 1264 ter ontwikkeling aan de monniken van Villers gegeven en is jarenlang een agrarisch gebied geweest van circa 700 hectare met twee boerderijen. Er waren veel overstromingen. In 2016 is het project Ruimte voor de Rivier afgerond en nu is het een open landschap waar het water van de Waal alle ruimte heeft gekregen. Daardoor is tevens een nieuw natuurgebied ontstaan waar grote grazers vrij rondlopen.
U gaat eerst een stukje door het land rond Slot Loevestein om daarna over te varen. Nadat u weer voet aan wal hebt gezet gaat de wandeling door het oude vestingstadje Woudrichem. U loopt over de oude verdedigingswallen met de Gevangenpoort en via de Hoogstraat - met de oudste huizen van Woudrichem - verlaat u het stadje. In het Brabantse land wandelt u dan vlak langs de Afgedamse Maas met uitzicht op het Munnikenland. Terug in Gelderland komt u over een oude dijk. Daarna duikt u het nieuw ingerichte gebied in en struint er dwars doorheen. U kunt de wandeling afsluiten met een bezoek aan Slot Loevestein.

Praktische informatie

Let op: de route is alleen te lopen als het voetveer naar Woudrichem vaart. Kijk voor data en vaartijden op de website van Voetveer Woudrichem of op de pagina van de voetveren.

Horeca is er op het binnenplein van Slot Loevestein en in Woudrichem. Ook komt u aan het begin van de tocht langs De Pannenkoekenbakker.
Ongeveeer halverwege de wandeling kunt u een uitstapje maken naar Brasserie De Buurman (in totaal circa 1,5km extra). U kunt dan gelijk een kijkje nemen bij de Batterij onder Poederoijen.

Honden, mits aangelijnd, mogen mee maar het is wel oppassen met de grote grazers.
De struinpaden zijn allemaal goed beloopbaar, maar stevige schoenen en een lange broek zijn niet overbodig.
Als het waterpeil van de rivieren hoog is, kunt u deze tocht niet lopen.
Met dank aan de routemaker(s) Loes en Theo van den Dool en aan de controleur(s) Niek Sanders.

4 reacties

21 juli 2023   

foto
Reactie
Mooie wandeling, langs de rivieren en door de uiterwaarden. Veel ooievaars en een vos gezien.
Door Niek Sanders

21 juli 2020   

foto
Reactie
Slot Loevestein en pontje zijn weer in bedrijf. We hebben alleen het Gelderse deel gedaan. Drie uur struinen, overal klaphekjes, overstapjes en mooie paden en paadjes. Zo'n mooie bloeiende polder hadden we nog niet gezien. Wat een zomer.
Door Freek en Liesbeth

27 juni 2019   

foto
Reactie
Mooie wandeling. Zon, beetje wind. Lange dijk 1e helft onderlangs, 2e helft bovenover gedaan. Het nieuwe Munnikenland is mooi natuurgebied met veel dieren, planten en water. Struinroute hobbelig. Woudrichem is wauw!
Door Liesbeth en Freek

16 augustus 2017   

foto
Reactie
Woudrichem: prachtig plaatsje met aan Hoogstraat: heerlijke koffie. Langs de afgedamde Maas: ook nu nog fraai begroeid. En dan Munnikenland: een belofte voor de toekomst. Nu was de zee witte kamille net voorbij. Hoe zal het er na hoog water uitzien?
Door Mirjam

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"