Verborgen Weelde

13 km of 17 km

Startpunt

NS station Heemstede-Aerdenhout
Zandvoortselaan 153
2106 AM Heemstede

coördinaten: N52.35940 E4.60674

Introductie

Vanaf het station wandelt u al snel door een rustige wijk van Aerdenhout naar de verborgen gelegen landgoederen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Als eerste komt u in Duinvliet, een klein landgoed met veel oude loofbomen. Aan de overkant daarvan ligt Elswout, een van de fraaiste en meest waterrijke buitenplaatsen langs de binnenduinrand. Het derde landgoed is Koningshof; het heeft een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. U wandelt er over de slingerende paden door het heuvelachtige duingebied.
In het voorjaar bloeien op Duinvliet en Elswout veel stinsenplanten, een lust voor het oog. Vanaf de lanen buiten de landgoederen heeft u regelmatig zicht op luxueuze villa’s.
De route gaat ongeveer zes kilometer door rustige straten en lanen.

Praktische informatie

Bent u met de auto dan kunt u gratis parkeren op 500m van de route bij 't Wapen van Kennemerland, Ramplaan 125, 2015 GV Haarlem.
Bij station Heemstede-Aerdenhout is alleen betaald parkeren mogelijk.

Gps'ers let op: bij de lila brug op Elswout is een alternatief als de brug nog in restauratie is.

Op het station is horeca: een Stationshuiskamer en een lunchroom Teestie.
Orangerie Elswout is op zondag geopend van 10.30 - 17.30 uur.

De ruim 3km beschreven route over landgoed Elswout is dezelfde als in Oase in de Randstad.

Als u voor de route van 14km kiest, wandelt u niet over Elswout.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Joha van den Honert.

10 reacties

22 januari 2022   

Reactie
Ontzettend leuke route. Door de combinatie van mooie wijken en parken zeer afwisselend. Zo kom je echt op plekken waar je anders nooit zou komen. En Elswout en Koningshof zijn gewoon schitterend.
Door Vera Pollmann

12 januari 2022   

foto
Reactie
Een schitterende wandeling door drie bijzondere parken en landgoederen. Sla Elswout niet over, want dan mist u het mooiste park! Neem het stuk vanaf het station aan het begin, dan heeft u het stedelijk gebied van Aerdenhout/Heemstede alvast gehad...
Door Hans Gouman

12 januari 2022   

foto
Reactie
Wat een prachtige route over drie landgoederen. Elswout spant hier wel de kroon. Dit alles mag u niet missen. En dan die rustige straten en lanen in Aerdenhout. Er kwam van alles in mij boven.
Samenvattend: chapeau Mieke!
Door Bart Bruins Slot

29 juni 2020   

Reactie
Mooie landgoederen afgewisseld met villawijken. Ruim drie sterren!
Door Angeline

4 augustus 2019   

Reactie
Landgoed Elswout is de absolute topper van deze rondwandeling. Mooie parkachtige omgeving, met bomen, heuveltjes en waterpartijen. 't Wapen van Kennemerland is goed, maar de broodjes boerenkip zijn voor de kleine eter.
Door Sjaak

19 maart 2019   

Reactie
Landgoed Elswout steelt de show; wat een prachtig landgoed is dat. Jammer dat je niet even over kunt steken naar Kraantje Lek voor een horecastop; alle toegangshekken zijn met een ketting afgesloten. Maar deze route is absoluut de moeite waard!
Door Ger Stouten

29 januari 2016   

foto
Reactie
Verrassende wandeling over twee landgoederen. De een parkachtig, met verschillende statige bebouwingen, de ander wilder. Je denkt soms niet in Nederland te wandelen. De mooie oude grillige bomen zijn geweldig!
Door Thea Ackema

1 november 2015   

foto
Reactie
We hebben met mistig weer deze interessante en afwisselende route gelopen. Dan weer door prachtige duinen, ook over mooie landgoederen (Elswout) en door zéér luxe villawijken. Leuke struinpaadjes afgewisseld met rustige lanen. Een prima wandeling.
Door René en Tineke

30 juli 2015   

foto
Reactie
Fraai wandelen over grootse duinlandgoederen in vorige eeuwen ingericht door de rijken.
Zo ook langs de enorme goed verscholen landhuizen en villa’s waar je af en toe een mooi doorkijkje naar hebt.
Door Hans Doorenbosch

20 juni 2015   

foto
Reactie
Heel bijzonder deze wandeling over de landgoederen Duinvliet, Elswout en Koningshof. Imponerend vanwege het fraaie natuurschoon maar ook zeer verrijkend door de gegeven info over de historie van dit gebied. Een fijne ervaring!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"