Parel aan Hollands Kroon

15 km of 22 km

Startpunt

P Lutjestrand
Lutjeweg 2
1778 LB Westerland

coördinaten: N52.88920 E4.91904

Introductie

Deze wandeling gaat door open landschap. In de Kop van Noord-Holland, in de gemeente Hollands Kroon, ligt het oude eiland Wieringen. Het is door twee bruggen verbonden met de vaste wal. Wanneer u over de brug bent, gaat een wereld voor u open.

Het oude land bestaat uit een reeks van stuwwallen, die zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Daarvan is nu een charmant licht heuvelig landschap overgebleven. Je zou je zo in Limburg kunnen wanen! Weggetjes zijn vaak smal en hier en daar omzoomd met meidoornhagen die in april/mei in bloei staan. De route leidt over eeuwenoude wierdijken én ook worden hoge eigentijdse (gras)dijken bewandeld die de zee moeten keren. Lekker kilometers lang uitwaaien dus. Onderweg komt u langs verschillende vogelrijke natuurgebieden, zowel binnendijks als buitendijks. En dan is er nog het magnifieke uitzicht over twee grote plassen water: het Amstelmeer en de Waddenzee. Neem de verrekijker mee en ervaar Wieringen; het geheime eiland...

Praktische informatie

Naast rustige landweggetjes en intieme fiets- en wandelpaadjes gaat ruim 5 kilometer groene grasdijk onder uw schoenzolen door. Houd rekening met schapen op uw pad. Zoals bij alle wandelingen door open landschap geniet u het meest wanneer u een heldere dag met weinig wind uitkiest. De hoofdroute kan met bijna 3 km worden ingekort tot 19km; u mist dan het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Daarnaast is via een dwarsdoorsteek van Wieringen een inkorting tot 15 km mogelijk.

Op de dijken wordt eenmaal per jaar het gras gemaaid. Wanneer er geen beweiding plaatsvindt kan met name op het 2,4 kilometer lange wierdijktraject tussen 2b en 3 het gras in de maanden juni en juli tot kniehoogte of daarboven reiken waardoor wandelen wat lastiger wordt.

Bij het startpunt staat restaurant Huys aan het Amstel. Op de inkortingsroute van 15 km vindt u in Hippolytushoef, Beltstraat 80 ook restaurant 't Plein, Aangeraden wordt in beide gevallen voor de openingstijden de site te raadplegen.

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, Stroeërweg 39 is van 1 april tot 1 november op wo t/m zo open van 13 - 17 uur. Van 1 november tot 1 april is het museum alleen op za en zo van 13 - 17 uur te bezichtigen.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

3 reacties

8 maart 2019   

foto
Reactie
Rust en ruimte, dat valt direct op als je de 'Parel' wandelt. Hoog op de grasdijkjes en op de dijk langs het wad is het genieten van de uitzichten. Ook op de vele landweggetjes kom je bijna geen mens tegen.
Door Mieke

25 mei 2017   

foto
Reactie
Een mooie wandelroute waar we het eerste gedeelte over de smalle dijken tussen de schapen doorliepen waar we volop van hebben genoten. Het tweede gedeelte was iets minder omdat de wegen over het asfalt erg lang waren. Desondanks prachtige uitzichten.
Door Johnny en Jennie

29 augustus 2016   

Reactie
Na jaren deze route weer gelopen, dit keer de ingekorte versie, ook erg de moeite waard met groenstroken bij Hip.hoef. Vandaag een drooggevallen wad met prachtige kleuren. Het was zo helder dat we het Marsdiep konden zien. We komen zeker terug!
Door Hans en Mirjam

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"