Appelbergen en Omstreken

wandelroute - 16 km

Tijdens deze afwisselende wandeling daalt u af van de wat hoger gelegen en beboste Hondsrug naar het Zuidlaardermeer, dat een onderdeel vormt van het beekdal van de Hunze. Voordat u daar bent loopt u door de Oostpolder, een natuurgebied ingericht voor water-, moeras- en weidevogels.
Via de oevers van het meer gaat u in de richting van het dorp Noordlaren, waarbij u stijgt (7 meter!) om vervolgens weer op de Hondsrug te belanden. Daar wandelt u een stuk door het eeuwenoude heidelandschap van De Vijftig Bunder. Na het verlaten daarvan doorkruist u het mooie Noordlaarderbos om vervolgens weer terug te keren naar het startpunt van de wandeling in het natuurgebied Appelbergen.
De route gaat grotendeels over onverharde en halfverharde paden.

Praktische informatie

Er is parkeergelegenheid bij Paviljoen Appelbergen. Deze parkeerplaats is alleen te bereiken via de zuidkant. Op de kruising van de Zuiderlaarderweg met de Vogelzangsteeg volgt u het zandpad naar links.
Bij slechte weersomstandigheden kan het zandpad minder goed begaanbaar zijn. U kunt er dan voor kiezen te starten bij het haventje van Noordlaren; daar is een verharde parkeerplaats. Het adres is: tegenover Meester Koolweg 2, 9479 TD Noordlaren. U pakt de route op bij nummer 3.

De openingstijden van Paviljoen Appelbergen vindt u op de website.
Onderweg is er horeca aan het Zuidlaardermeer: De Waterjuffers bij Vos en iets ten noorden van het Noordlaarderbos: Herberg De Blankehoeve.

Startpunt Appelbergen en Omstreken

Paviljoen Appelbergen
Hoge Hereweg 33
9756 TG Glimmen

coördinaten: N53.13650 E6.63979
Met dank aan de routemaker(s) Roel van der Heide en aan de controleur(s) Ron Fijn en Jetty Koopman.

4 reacties

6 mei 2024   

Reactie
Ik ben gestart in Noordlaren bij de kerk ivm drukte (vakantie) bij Appelbergen. Wat een prachtige route. Erg afwisselend, door bos en langs het Zuidlaardermeer. Een vogelparadijs. Nog even met het fietspondje naar Meerwijk, ijsje gehaald.
Door Caroline

5 september 2021   

foto
Reactie
Afwisselende route met mooie trajecten, die soms wat lang zijn, waardoor ze een beetje saai dreigen te worden. Dat geldt vooral voor de weg naar het Zuidlaardermeer, die je ook nog met autoverkeer moet delen.
Vergeet niet je verrekijker mee te nemen!
Door Ward

26 augustus 2021   

Reactie
Vandaag heerlijk gewandeld.
Mooie route: open en bebost gebied.
Door Freek

30 juli 2020   

Reactie
Prachtige route die een goede indruk geeft van het mooie afwisselende landschap ten zuiden van de stad Groningen. Met een beetje geluk zie je de zeearend in de lucht of een hermelijntje vlak voor je op het pad.
Door Monique en Dick

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"