Grote Spaanse Ruiter

16 km

Startpunt

Café Vingerhoeds - Hoeve 1827
Oude Grintweg 90
5688 MB Oirschot

coördinaten: N51.53550 E5.31432

Introductie

Grote Spaanse Ruiter is een verlengde vorm van Spaanse Ruiter. Deze prachtige rondwandeling voert door De Mortelen, een uniek stukje natuurgebied in de omgeving van Oirschot. Het bestaat uit een zogenaamd coulisselandschap. Op kleine afstand van elkaar vindt u hier schilderachtige weilanden, bossen, bomenrijen, akkers, sloten en houtwallen. In het voorjaar zijn er tal van wilde bloemen te bewonderen, waarvan sommige zeldzaam zijn. De Spaanse ruiter is er één van. Deze distelsoort staat op de Rode lijst van zeldzame planten in Nederland, wordt 20-50 cm hoog en bloeit in juni en juli met paarsrode bloemen.
U doorkruist de mooie landgoederen Heerenbeek en Velder, wandelt langs een kabbelende beek en over een prachtig knooppunt van 9 dreven.
U loopt voor het overgrote deel door bos en weiland. In het voor- en najaar kan het op sommige stukken nogal nat zijn. Hoge waterdichte schoenen of laarzen zijn dan geen overbodige luxe.

Praktische informatie

Voor degenen die Oirschot niet kennen, is het leuk om de dag af te sluiten in het fraaie monumentale centrum.
Er is gezellige horeca bij het startpunt: Café Vingerhoeds. Onderweg komt u langs horeca Herberg De Vrolijke Jager. Beide goede gelegenheden voor een hapje of drankje.
Met dank aan de routemaker(s) Riet Machielsen en aan de controleur(s) Niek Sanders.

14 reacties

16 december 2023   

foto
Reactie
Na een regenachtige periode is dit bijna een survival wandeling door modder en overstroomde beekjes. (Ingekort 13km in 3uur.) Zie foto, waar de boomstammetjes voor de oversteek waren. Mooie route, voor een ander seizoen.
Door Maks en Monique

21 augustus 2023   

foto
Reactie
De Mortelen is een prachtig, soms ruig gebied. Aanbevolen voor ieder die van natuur en landelijke gebied houdt.
Door Freek Jansen

25 november 2022   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling met een mooi herfstzonnetje. Genieten!
Door Niek Sanders

8 augustus 2022   

foto
Reactie
Mooie, rustige route (maandag gelopen), geen druppel water meer te vinden op de paden en in kleine sloten. Tip aan natuurbeheer om wat water te laten invloeien?
Zeer veel bloemen, allerlei, waaronder orchidee. Aanrader.
Door Frank en Lilian

17 april 2021   

Reactie
Erg mooie wandeling door bos en weiland. Langs sloten en landgoederen. Aanrader.
Door Cristel

19 maart 2021   

Reactie
Prachtige wandeling, vrijwel alles onverhard. Mooie natuurwandeling, onderweg nog een drietal reéen gezien. Het was wel flink modderig, maar met het goede schoeisel goed te doen. Wij hebben de GPS-variant gelopen. Prima uitgezette tocht.
Door Cor en Els van Oorschot

28 december 2018   

foto
Reactie
Prachtige wandelroute door verstild kleinschalig Brabants landschap met schitterend gevonden doorsteekjes middels soms bijna onzichtbare paden door gebieden die nog volop in ontwikkeling zijn én dus natter en natter worden.....
Door Ton van Leest

18 augustus 2018   

foto
Reactie
Een mooie wandeling met fraaie doorkijkjes, vooral in de Mortelen. Veel bankjes onderweg om vermoeide voeten even bij te laten komen.
Door Joke en Jos

8 december 2016   

foto
Reactie
Wandelpool met Rien. Iedereen ruim op tijd. Route perfect te lopen, geen natte voeten, zelfs niet in De Woekens. Zie foto. Prettig om weer eens in een groep te lopen. De route is heel geschikt. Leuk lunchcafé De Schutskuil. Aangename dag.
Door Liesbeth Witteveen

29 mei 2016   

foto
Reactie
Niet de eerste die we wandelen in De Mortelen! Deze route geeft een inkijk die we niet hadden verwacht. De natuur geschapen naar Vincent van Gogh? Een bijzondere mooie route in een evenzo mooie omgeving. Verrassend!
Door Jose Smits en Wim Groot Kormelink

3 april 2016   

foto
Reactie
Lente in De Mortelen! Nu met volop bosanemonen.
Een heerlijk rustig wandelgebied, prima routebeschrijving.
Door Sjan

26 maart 2016   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling door de afwisseling in landschap en de vele bezienswaardigheden, zoals café Vingerhoeds en het landgoed Velder. Ook is de wandeling goed beschreven. Een wandeling die we zeker nog een keer zullen lopen.
Door Saskia

20 september 2015   

foto
Reactie
Wij hebben al vele wandelingen gelopen maar deze is tot nu toe verreweg de mooiste. Mooie natuur met veel afwisseling, 85% onverharde echte wandelpaden. Kortom zeker voor herhaling vatbaar!!
Door Jelle en Katinka

13 september 2014   

Reactie
Dit is echt de mooiste route die wij ooit in ons eigen provincie gelopen hebben. Ongelofelijk mooi natuurgebied, een echte aanrader. We gaan deze route zeker nog een keer in het voorjaar lopen!
Door Nicole

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"