Herbertusbossen

16 km

Startpunt

Monument bij Lange Bleek
Vlaamseweg ingang naar Lange Bleek 1
6029 RW Sterksel

coördinaten: N51.37360 E5.62610

Introductie

Deze wandeling, die is vernoemd naar de bossen bij het kasteel van Heeze, is zeer afwisselend en toont verschillende facetten van het gebied bij Heeze.
De route start bij het oorlogsmonument aan de Vlaamseweg in Sterksel en begint met een fraai gedeelte over heide en door bossen. U passeert o.a. de natuurbegraafplaats Schoorsveld. Verderop wandelt u langs de meanderende Sterkselsche Aa. Via een mooie boswandeling bereikt u het kasteel van Heeze en loopt daarna door het beekdal naar het dorp.
Het tweede deel van de wandeling voert terug langs het kasteel en gaat verder door de schitterende Herbertusbossen met mooie, slingerende paden. U loopt over de uitgestrekte Strabrechtse Heide met een uitzichtpunt bij één van de talrijke vennen. Via een fraaie boswandeling over de Lange Bleek waarbij u onder andere het Bultven passeert, komt u bij het eindpunt.

NB: er was een tijd dat een enorme omgevallen boom de fraaie route langs de Sterkselsche Aa belemmerde (zie routereactie). Intussen is er een doorgang 'door' deze boom.

Praktische informatie

Vanuit het gekozen startpunt is er horeca halverwege bij Tapperij De Zwaan.
De route is ook eenvoudig te bereiken vanaf treinstation Heeze (circa 1 km extra). De horeca halverwege de tocht vervalt dan.
Met dank aan de routemaker(s) René van den Elsen en aan de controleur(s) Niek Sanders.

22 reacties

23 augustus 2023   

foto
Reactie
Wat een mooie wandeling over de paars kleurende heide. Wat een rust.
Door Niek Sanders

7 mei 2023   

foto
Reactie
In Coronatijd deze route gelopen. Vandaag nogmaals met de wandelpool. Heerlijk rustig ondanks de zondag. Opkomend groen en geurende bloemen o.a. Lelietjes van Dalen. Mooi, veel variatie en vandaag getrakteerd op `n herder met 500 schapen.
Door Wilma

23 juli 2022   

foto
Reactie
Fijn om met de warmte&zon, zo’n mooie en schaduwrijke route te wandelen. Alleen rondom natuurbegraafplaats is open veld. Dat was voor vandaag een beter startpunt geweest. Sommige paden waren met hoog gras, dus alertheid op teken.
Door Netty & Maks

2 maart 2022   

Reactie
Goed om deze mooie afwisselende tocht, (waar stukjes van mij al bekend waren) in zijn geheel gelopen te hebben. Zal vast en zeker in de herfst ook kleurrijk zijn daar!
Dank aan routemaker en controleur!
Door Willie Jacobs

3 februari 2022   

foto
Reactie
Nu, na ruim 4 jaar, blijkt de omgevallen boom doorgezaagd en kan de oorspronkelijke route weer gewandeld worden.
Door René van den Elsen

8 maart 2021   

Reactie
Maandag deze toproute gelopen vanaf Heeze. Het kasteel, het geluid van hardwerkende spechten, soms bijna zo luid als een mitrailleur, Strabrechtse Heide, Bultven, de natuurbegraafplaats en de Sterkselse Aa, het kan niet op. Een dikke 5 sterren waard!
Door Annemarie en Louis

11 januari 2021   

foto
Reactie
Op maandag ben je op grote stukken echt alleen. Het is genieten met volle teugen. Het stuk langs de Sterkselsche Aa vond ik het avontuurlijkst. Een reetje gespot vlak bij de natuur begraafplaats; wel gek hoor een graf onder een plak van een stam.
Door Joop de Vos

30 augustus 2020   

foto
Reactie
Deze route ook al op 21 juni gelopen. Omdat ik hem zo mooi vond hebben mijn vrouw Ans en ik de route nog eens gedaan. Onder het genot van een dun zomerzonnetje hebben we weer enorm genoten van deze prachtige wandeling. Een echte aanrader!
Door Alex

20 april 2020   

foto
Reactie
Het grootste deel van deze mooie route gelopen vanaf Heeze. Afwisselend door bos, heide en vennen. De boom langs de Sterkselsche Aa getrotseerd. Door Corona geen horeca is geen probleem. Genoeg plekjes met bankje om te genieten van de omgeving.
Door Wilma

20 april 2020   

Reactie
Met 2 anderen ongeveer 14 km van deze route gelopen in een zonnig lenteweertje. De route wat aangepast daar de horeca ivm corona niet door kon gaan. We zijn op de parkeerplaats Heide vanuit de Boschlaan in Heeze gestart. Een prachtige en afwisselende route.
Door Netty

19 april 2020   

foto
Reactie
Vandaag heerlijk weer. Blij om deze route in corona tijd toch te kunnen lopen. Genoten van de afwisseling in landschappen. Heide, beekjes, kasteel en vergezichten. Gelukkig hadden we onze eigen boterhammen bij ons ;-). Dank.
Door Gerhard en Els

16 januari 2020   

foto
Reactie
Wij liepen deze wandeling onder een stralend voorjaarszonnetje in januari 2020 !
Zeer mooi en afwisselend, en zelden was de stilte zo hoorbaar.
Door Geert

7 april 2018   

foto
Reactie
Met dit prachtige weer deze route in de buurt gelopen omdat we elk moment opa en oma kunnen worden. We hebben genoten van deze prachtige natuur, de vogels floten volop en de knoppen staan op springen. Geen obstakel onderweg meer aangetroffen.
Door Hans en Mario

18 februari 2018   

foto
Reactie
Alles zat mee vandaag: perfect wandelweer, de paden, de afwisseling in landschap en uitzicht, de conditie om over de dikke boomstam te klimmen en de hele route uit te lopen. Helaas was het zonovergoten terras van De Zwaan barstensvol. Nou ja.
Door Freek en Liesbeth

6 november 2017   

foto
Reactie
Het smalle paadje langs de Sterkselsche Aa is alleen nog geschikt voor echte fitte avonturiers die in staat zijn deze enorme blokkade te overwinnen .....
Door René van den Elsen

5 februari 2016   

foto
Reactie
Vandaag deze wandeling gedaan onder een grijsgrauwe hemel. Zelfs met dit weer staar je vol bewondering rond over het mooie heidelandschap en in het bosgebied. Rust en stilte voeren hier de boventoon.
Door Geert

5 december 2015   

Reactie
Leuke gevarieerde route.
Door J.H. Schuil

22 mei 2015   

foto
Reactie
René, hartelijk dank voor de fijne wandeling. Voor mij was het wel even "aanstappen". Prachtige route!
Door Nicky Baarveld

22 mei 2015   

foto
Reactie
Prachtige gevarieerde wandeling, door een voor mij onbekend gebied. Mooie beken en vennen. De wandeling voert langs het mooie Kasteel Heeze. Lekkere lunch in Tapperij De Zwaan in Heeze.
Door Arie Kooy

4 mei 2015   

Reactie
Prachtige wandelroute. Door mooie bossen, heide en langs vennen. Ook komt men langs kasteel Heeze.
Door Johanna

19 april 2015   

foto
Reactie
Bijzonder mooie wandelroute. Hier komen de vele facetten van het Zuidoost-Brabantse landschap goed in beeld: de mooie Strabrechtse Heide, de slingerende Sterkselsche Aa, het weidse hedendaags boerenlandschap en prachtige vennen.
Door Wim Groot Kormelink

17 maart 2015   

Reactie
Op de eerste warme lentedag van 2015 deze prachtige route gelopen. Wat een mooi gebied! En wij hadden het geluk dat de natuur helemaal in lentestemming was: spechten roffelden en vogels zongen. Kortom, een schitterende tocht.
Door Hans en Marion

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"