Buurserzand

12 km of 17 km

Startpunt

P Ronde Bulten
Ronde Bultenweg
7481 Haaksbergen

coördinaten: N52.15150 E6.78287

Introductie

Deze wandeling voert u over het Buurserzand, een gevarieerd heidegebied bij Haaksbergen. Het Buurserzand bestaat deels uit droge heide met hier en daar grote groepen jeneverbesstruiken. Andere delen zijn nat; hier groeit de dophei, die in de zomer lichtroze bloeit. Langs het pad kunt u de klokjesgentiaan tegenkomen en bij de plassen zonnedauw. Aan de rand van het gebied wandelt u langs nieuwe natuur. Een aantal jaren geleden is er landbouwgrond afgegraven; nu vindt u hier bloemrijke graslanden.
De route gaat ook door stukken bos en langs de Buurserbeek. U passeert de Bommelas, een boerderij uit 1840, en de Harrevelderschans, een overblijfsel uit de Tachtigjarige Oorlog.

Praktische informatie

Bij de start is geen horeca. Onderweg passeert u Infocentrum De Wakel. Op vrijdag gesloten.

Honden zijn niet toegestaan rond de Harrevelderschans; voor wandelaars met hond is er een alternatief van 15km. U kunt ook de route van 12km volgen.
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Tineke Hirschler.

17 reacties

13 juni 2023   

Reactie
Wat een prachtige route is dit!! Geweldige natuur, mooie uitzichten. Heel rustig. Echt 5 sterren waard.
Door Giny

4 maart 2023   

foto
Reactie
Heel erg mooie route met veel vennen en over vlonderpaden. Vrijwel alles onverhard. Ook in de winter erg mooi met mooie luchten én lekker rustig.
Door Tineke Hirschler

21 februari 2021   

foto
Reactie
We vonden het een prachtige route door de afwisseling in wandelgebied. Op zondag wordt het gebied druk bezocht door wandelaars en mountainbikers, waardoor we geen reeën hebben gezien. Prima routebeschrijving.
Door Saskia en Jan

2 februari 2021   

foto
Reactie
Vandaag weer deze route gelopen, maar nu in de regen onder de paraplu. De vennen waren vol met water, prachtig gezicht. Het zand was nu blubberig, maar daar kunnen we wel tegen. Lunchpauze bij observatiepunt de Rietschans, onder de paraplu. Volop genoten!!!
Door Peter en Tineke

10 januari 2021   

Reactie
We hebben deze prachtige route gelopen vroeg in de ochtend bij vrieskou. Veel reeën gezien. Zeker een aanrader en heel goed omschreven.
Door Fam. Nij Bijvank

2 januari 2021   

Reactie
Vandaag de 17 km variant gelopen van deze prachtige, afwisselende en zeer goed beschreven route. De mooiste stukken vond ik die over de heide, langs de vennen en de jeneverbesstruiken ('wakels' in het Twents heb ik geleerd tijdens deze route).
Door Anne-Marie Blomesath

12 september 2020   

foto
Reactie
Fraaie route. Mooie bloemen en zwammen. Jammer dat de droge zomers voor drooggevallen vennen hebben gezorgd. Complimenten voor de vrijwilligers van het koffieadres van Natuurmonumenten.
Door Annie en Ben van Lochem

22 augustus 2020   

foto
Reactie
De tweede keer dat ik deze route heb gelopen. Nu in het bloeiseizoen van de heide. Geweldige route; zag nog een ree. Route is zeer goed beschreven. Hulde aan de medewerkers van pauzeplek De Wakel (zie foto), die enorm goed schoonmaken tijdens Corona.
Door Fotofreaky

7 juli 2020   

foto
Reactie
Geweldig mooie route. Veel afwisseling qua landschap.
Door Ward

11 juni 2020   

foto
Reactie
Het blijft een prachtige route. Veel vogelgezang, 2 reeën gespot, een fazantenpaartje gezien en veel kwakende kikkers.
Daarbij mooie wolkenluchten boven de jeneverbesstruiken en de vennetjes. Het was weer volop genieten.
Door Peter en Tineke de Graaf

17 mei 2020   

Reactie
Zeer de moeite waard. In deze tijd van het jaar zorgen de vele zingende boompiepers en gekraagde roodstaarten en een enkele wielewaal voor verhoging van de wandelvreugde.
Door Tineke Hirschler

29 maart 2020   

Reactie
Prachtige route, heel rustig, door bijzonder mooie natuurgebieden. Zeer afwisselend. Erg goed beschreven.
Door Els

15 maart 2020   

foto
Reactie
Vandaag hebben we de 12 kilometer variant van deze mooie route door een prachtig gebied gelopen, hij krijgt van ons 5 sterren. Hier en daar kwamen we nog wel wat paadjes tegen waar we door water of modder moesten maar dat mag de pret niet drukken.
Door Geert en Henny

7 februari 2020   

foto
Reactie
Bij strakblauwe lucht en fris windje deze schitterende wandeling gelopen. Genoten van de mooie vennen met vlonderpad, de heide met de jeneverbesstruiken, de grappige hulst, het boerenland met mooie boerderijen. Een topper!!
Door Peter en Tineke

3 oktober 2019   

foto
Reactie
Wat een juweeltje! Een schitterende tocht over wel 80% uitgestrekte heidevelden met prachtige jeneverbesstruiken en veel vennetjes. Opmerkelijk veel paddenstoelen gespot. Gelukkig ook weer eens wat water in de vennen gezien. Prachtige wandeling !
Door Jan en Willy ter Haar

20 augustus 2019   

foto
Reactie
Met mijn Twentse wandelmaat deze prachtige route in zijn favoriete streek gelopen. Een voor mij minder bekend gebied. Verrast door de vele heidevelden, nu in volle bloei. Genoeg bankjes om van de omgeving te genieten. De 5 sterren zijn dik verdiend!
Door Adri Jansen

5 augustus 2019   

foto
Reactie
Geboren en getogen in Haaksbergen, was deze minimaal vijf sterrentocht voor mij een bijzondere hernieuwde kennismaking. Niet eerder zó veel rondgestruind over de uitgestrekte heidevelden, weliswaar droog maar wel paars! Kies bij voorkeur een doordeweekse dag.
Door Ria

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"