Landgoed St. Gerlach

7 km

Startpunt

Herberg De Geulhemermolen
Geulhemerweg 49
6325 PJ Berg en Terblijt (Geulhem)

coördinaten: N50.86880 E5.78385

Introductie

Een bijzondere wandeling vol variatie. Op weg naar landgoed St. Gerlach passeert u grotwoningen en door bos en Bergse Heide komt u bij de Groene Hotspot 6: De Stille Meertensgroeve. Door jarenlange zand- en grindwinning is deze deuk in het landschap ontstaan. Er is een uitzonderlijk klimaat in de groeve. Daardoor leeft er een grote verscheidenheid aan bijzondere planten, amfibieën, libellen en dagvlinders. De Nederlandse landgeiten zorgen dat het landschap niet dichtgroeit.
Via het natuurgebied Ingendael bereikt u landgoed St. Gerlach. U kunt ronddwalen over het terrein met veel bezienswaardigheden. Onder andere de St. Gerlachuskerk, die behoort tot de belangrijke monumenten van Limburg. De oude fresco’s in de kerk zijn uniek.

Praktische informatie

Gaat uw hond mee op pad dan dient u rekening te houden met zwijnen in dit gebied: hond aan de lijn!
Herberg De Geulhemermolen heeft een parkeerplaats. U kunt ook aan de Geulhemerweg parkeren. Voor informatie over Herberg de Geulhemermolen: Herberg de Geulhemermolen.
Informatie over de grotwoning: Stichting De Rotswoning.
De Sint Gerlachuskerk is elke dag gratis te bezoeken van 10 tot 16 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Zie voor openingstijden horeca op het Landgoed St. Gerlach: Burg Quicx Coffee & More.
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) José van Vonderen.

15 reacties

9 september 2022   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling met een leuke mix van natuur en cultuur.
Door Nicole en Mirjam

8 mei 2022   

foto
Reactie
Heel leuke afwisselende route, voldoende te zien onderweg. Lekker pittig door de klimmetjes. Helaas geen berggeiten gezien, wel een koe die me bijna aanviel, spannend momentje! Op aantal plekken groeit momenteel daslook in ‘t bos. Ruikt lekker!
Door Sonja

24 april 2022   

foto
Reactie
Wat een heerlijke verrassende route met heerlijke klimmetjes en een prachtige Meertensgroeve, een waar paradijsje. De herberg is failliet maar net voorbij het Landgoed heb je een mooi cafeetje de Holle Eik met heerlijke biertjes. Dank!
Door Hans en Els

27 juni 2021   

foto
Reactie
Genoten van goudgeel graan, de zeer snelstromende Geul, de uitbundige bloemenweide en mooie Meertensgroeve. Zelfs een ontmoeting met een hazelworm en een eekhoorn! Als alternatief langs de Geul teruggelopen naar ons beginpunt (het Landgoed).
Door Harm en Tiny

21 mei 2021   

Reactie
Prachtige afwisselende route, bos, cultuur, open gebieden met bloemen. Ook nog horeca om iets te drinken. Wel bijna aan het einde maar toch welkom.
Door Carla

8 mei 2021   

Reactie
Een leuke afwisselende route van 7km met wat klimmen en dalen, maar niet teveel. Duidelijke aanwijzingen en beschrijving. Bezoek aan landgoed St. Gerlach en herberg de Geulhemermolen is een aanrader.
Door Monique

29 april 2021   

foto
Reactie
Wat een mooie en afwisselende route. Een absolute aanrader! Prima te lopen op alleen de gpx.
Door Tineke Hirschler

14 april 2021   

foto
Reactie
Voor een korte wandeling biedt deze heel veel afwisseling. Veel natuur en aan het eind cultuur is een prachtige combi.
Door Ellen Koppendraaier

25 maart 2021   

foto
Reactie
Relatief korte wandeling, maar van alles te beleven! Van natuur op de noord-hellingen van het plateau van Margraten tot cultuur, die, net aan de andere kant van de Geul, uitgebreid ten toon wordt gesteld.
Door Aad van Dorp

2 september 2020   

foto
Reactie
Schitterende wandeling! Van begin tot eind. Het bezoeken van de green spot is zeker de moeite waard.
Door Léonie

24 november 2019   

foto
Reactie
We beamen volmondig hetgeen in onderstaande reacties vermeld staat! Vooral bij de Meertenshoeve mooie herfstkleuren. Na uitzichten tijdens wat klimmen en dalen is ook het zicht over het vlakke land van Ingendael verrassend.
Door Paul, José, Hans, Mirjam

15 april 2019   

Reactie
Mooie, gevarieerde, niet pittige en goed beschreven route. Wel stijgen en dalen, maar dat is juist zo mooi aan Zuid-Limburg. Zeker de Stille Meertensgroeve even binnen wandelen. Mooi stukje Nederland.
Korte route, maar de moeite waard.
Door Mirjam

26 juni 2018   

foto
Reactie
Hulde aan de routemaker voor zoveel afwisseling en moois in deze toch vrij korte route! Achter de twee klaphekjes (punt 3) een verrassende wilde 'bloementuin'. Het bekijken meer dan waard: De monumentale kerk en kasteeltuin met bijzondere beelden.
Door Harm en Tiny

23 mei 2018   

foto
Reactie
Afwisselende route. Mooie natuur met prachtige vergezichten. Eindeloos dwalen op het landgoed St.Gerlach met zijn geweldige beeldentuin. Het kleurrijke Ronald McDonaldhuis ontworpen door Hundertwasser. Rondleiding mogelijk via VVV Valkenburg.
Door Niek en Marianne

25 februari 2018   

Reactie
Deze route is niet zo lang maar best nog wel pittig. De route is goed beschreven en prima te volgen. Op het einde van de route een mooie verrassing door de beeldentuin van Kasteel St. Gerlach. Ook de ernaast gelegen kerk is een bezoek waard.
Door Ton

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"