Aangenaam Alkmaar

6 km

Startpunt

NS station Alkmaar
Stationsweg 47
1815 CB Alkmaar

coördinaten: N52.63800 E4.73999

Introductie

Maak kennis met het historische centrum van Alkmaar dat in het rijke bezit is van wel 400 rijksmonumenten. Vele daarvan zijn op loopafstand te bekijken. Daarnaast staan in het centrum ook talrijke gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Laat u betoveren door het unieke karakter van de stad waar de combinatie van wonen, werken en uitgaan grotendeels bewaard is gebleven. Aan restaurants en cafeetjes is geen gebrek.
Wandel over de stadswallen in het park, de bruggen, langs de grachten en door de winkelstraatjes met veel bijzondere winkeltjes. Talrijke monumentale woonhuizen, koopmanshuizen, pakhuizen, kerken, hofjes en een heuse gondel zijn te zien in de oude binnenstad. Heb oog voor detail en kijk regelmatig omhoog naar de vele gevelstenen en de grote gevarieerdheid in de gevels.

Praktische informatie

Komt u met de auto dan kunt u gratis parkeren op de Schermerweg in Alkmaar. Navigeer naar Schermerweg 1. Wandel via de Schermerpoort rechtdoor over Heiligland naar het eind van deze straat. Links ziet u het voetveer Bierkade - Eilandswal waar u gebruik van kunt maken. Zie voor de vaartijden: Vrienden van de voetveren
Aan de Bergermeerkant van het NS station is een P+R terrein, betaald parkeren.

Bijna aan het eind van de wandeling kunt u afslaan naar het Stedelijk Museum Alkmaar.

Drukte in Alkmaar:
- De Kaasmarkt op het Waagplein.
- In de tweede helft van juni vindt jaarlijks de vierdaagse van Alkmaar plaats.
- Op 8 oktober wordt het Alkmaars ontzet gevierd. Dit is het feest voor en door de Alkmaarders.

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

4 reacties

28 mei 2023   

foto
Reactie
Fijne, afwisselende route op deze prachtige lentedag! Heb ervan genoten. De routebeschrijving was zeer goed!
Door Susan

14 maart 2021   

foto
Reactie
Perfect beschreven route wederom van 'mooiste routes'. Route voert je langs de mooiste plekken van de binnenstad en geeft extra uitleg. Afdrukken is dus de moeite waard en met de beschrijving hebben we de gps niet eens nodig gehad.
Door Marian

21 november 2020   

foto
Reactie
Een fijne beleving deze fraaie stadswandeling. Het is volop genieten van dit monumentale gebeuren en maak kennis met de rijke Alkmaarse historie wat door de routemaakster perfect is omschreven in de routebeschrijving. Van harte aanbevolen.
Door Piet Laan

11 maart 2016   

foto
Reactie
Leuke wandeling, die bekende en minder bekende plekken in de Kaasstad prima voor het voetlicht weet te brengen. Goed voor een aangenaam dagje Alkmaar, zeker wanneer het terrasweer is met een zonnetje erbij.
Door Wiebe de Bruin

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"