Roodblek

23 km

Startpunt

NS station Winterswijk
Stationsstraat 32
7101 GH Winterswijk

coördinaten: N51.96780 E6.71525

Introductie

In de Achterhoek is het heerlijk wandelen. Deze route, die gebaseerd is op een oude NS wandeling, gaat van station Winterswijk via het boekenstadje Bredevoort naar station Aalten. U wandelt door een verstild kleinschalig agrarisch landschap tussen opbollende essen, door statige eiken- en beukenlanen, over kronkelende paadjes en langs fraaie scholtenboerderijen. De houten topgevels van de boerderijen zijn vaak geverfd in een roodbruine kleur. Vroeger werd deze verf bereid van 'roodblek' (het ijzeroer in de bodem) vermengd met 'biest' (de eerste melk van een koe die net gekalfd heeft). De biest bevat veel eiwit, een goed bindmiddel voor de verf.

Praktische informatie

Bent u met de auto dan reist u in 10 minuten van Aalten naar Winterswijk. Bij station Winterswijk en Aalten kunt u gratis uw auto parkeren.

Na ruim 2km wandelen komt u bij Lev by Mike en even verderop bij De Gulle Smid. Na 5km bij Berenschot's Watermolen, drie uitstekende locaties voor een hapje of drankje.
In Bredevoort en Aalten komt u langs diverse horecagelegenheden. Er is altijd wel wat open.
Met dank aan de routemaker(s) Chris van der Horst en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

5 reacties

11 mei 2021   

foto
Reactie
Samen met Ad liep ik deze prachtige maar pittige wandeling van Winterswijk naar Aalten. Lekker rustig, rijke natuur en mooie watermolens en beken. Prachtige hoeves met houtwallen en stukjes bos.
Door Evert Jan

16 juli 2019   

Reactie
Mooie tocht, ondanks het bewolkte weer. Fraaie boerderijen en landweggetjes, prachtige doorkijkjes. Zoals Gerrit Komrij ooit opmerkte: Oostenrijk begint al in de Achterhoek. En Bredevoort is de voor de boekenliefhebber de kers op de taart.
Door Wolter Strijker

3 november 2017   

foto
Reactie
Topwandeling van 't begin tot 't eind. Ook in de herfst aan te bevelen door de mooie kleuren. Prachtige paden en weggetjes, met schitterende boerderijtjes, verscholen in het groen. We lopen de tocht zeker nog eens, maar dan omgekeerd.
Door Jan en Willy ter Haar

26 maart 2016   

foto
Reactie
Tijdens deze mooie lijnwandeling krijg je een goede indruk van wat de Achterhoek allemaal te bieden heeft. Coulisselandschap afgewisseld door bos. Soms besloten maar vaker weidse blikken. Prachtige boerderijen waarvoor je zo zou willen verhuizen...
Door Wimke

17 april 2015   

foto
Reactie
Een van mijn favoriete routes en voor mij een verplicht nummer in het voorjaar. Heerlijk rustig en een prachtig landelijk cultuurlandschap. Hier in de Achterhoek is wandelen optimaal genieten!
Door Chris van der Horst

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"