Groote Peel

wandelroute - 18 km

De gps-wandeling in de Groote Peel gaat grotendeels over de stroken hoogveen die bij de vroegere turfwinning in deze streek gespaard zijn gebleven. Op deze smalle stroken grond werd het turf, voordat het vervoerd kon worden, te drogen gelegd. Later is hierop zand aangebracht zodat het moerasgebied voor voetgangers goed toegankelijk werd. Op sommige plaatsen zijn lange verhoogde knuppelbruggen over het moeras aangelegd.
Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om wandelend te beleven. Het gebied is ruim 1400 hectare groot en wordt niet doorsneden door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere ontsierende infrastructurele werken. Dat is best zeldzaam in Nederland!

De Groote Peel is een van de weinig restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Nu is het een natuurgebied van internationale klasse, vooral vermaard om zijn vogelrijkdom. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Destijds was het een plek om te mijden, nu kunt u er naar hartenlust wandelen. Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, 'het zwarte goud van de Peel', uitgroeven.

Praktische informatie

Let op: deze tocht kan alleen met een gps-apparaat of -app gevolgd worden. Er is geen routebeschrijving.

De wandeling start bij het parkeerterreintje aan de Kokmeeuwenweg in Heusden. Het fraaie bezoekerscentrum met horeca Mijl op Zeven ligt dan halverwege de wandeling. U kunt ook bij het bezoekerscentrum, starten (Moostdijk 15, 6035 RB Ospel, coördinaten N51.325 E5.801). De horeca halverwege vervalt dan.

Let op: een groot gedeelte van het gebied is voor publiek afgesloten in het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juli en tijdens de vogeltrekperiode van 15 oktober t/m 30 november. Het is in deze perioden niet mogelijk deze wandeling te lopen!

Startpunt Groote Peel

P Kokmeeuwenweg
Kokmeeuwenweg
5725 TW Heusden (Asten)

coördinaten: N51.34997 E5.79590
Met dank aan de routemaker(s) René van den Elsen en aan de controleur(s) Rien de Schipper.

3 reacties

22 februari 2023   

foto
Reactie
Wandelen in een weids gebied. Alle paden goed begaanbaar, want het water staat gemiddeld toch wel een halve meter lager dan enige jaren geleden.
Veel paden zijn recent met zand bijgewerkt, waar de zwijnen vervolgens lekker in hebben gespeeld.
Door Rien de Schipper

6 december 2020   

Reactie
Het gebied is heel waterrijk, maar op de kaart ziet men dat beter dan op het pad. De ruigere delen en smalle dijkjes zijn heel leuk. Het uiterst noordelijke, rechte, pad is wat saaier en bovendien zwaar lopen door de diepe voren van de landwerktuigen.
Door Rob

4 september 2019   

foto
Reactie
Prachtige wandeling met veel afwisseling.
Het Brabantse deel is ruiger en mooier dan het Limburgse deel.
Door L vd B

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"