Van twee Walletjes

wandelroute - 15 km

Waar het Land van Maas en Waal op zijn smalst is, ligt een unieke kans om langs twee van onze grootste rivieren te struinen. Deze pittige wandeling voert door de uiterwaarden van zowel de Maas als de Waal, die duidelijk een heel verschillend karakter hebben. Ooit stonden zij in open verbinding met elkaar, vooral bij hoge waterstand. Het oude dorp Heerewaarden is daarom op hoge dijkgronden gebouwd. Het was een belangrijke haven voor de zalmvissers en een strategische plek voor de krijgsheren, getuige de ruïnes van oude versterkingen.

Praktische informatie

Bij hoge waterstand in de Maas en/of de Waal zijn enkele delen van deze route niet begaanbaar. Ook nadat het water is gezakt kan het nog lang drassig en modderig blijven, vooral in de Buitenpolder, zodat stevig en waterdicht schoeisel is aan te raden. Raadpleeg bij twijfel daarom vooraf de actuele waterstanden bij Lith dorp (Maas) en Dodewaard (Waal) bij Rijkswaterstaat Waternet. Zoek hiervoor op Actueel Waterbericht.
Het is altijd mogelijk om ondergelopen delen via de dijk te vermijden, maar de route is dan toch minder aantrekkelijk.

U kunt parkeren op de kade aan de Veerstraat.
De route is ook te bereiken per bus; stap uit bij halte De Buke.

Bij de start bevindt zich Veerhuis Heerewaarden, voorlopig alleen open voor eigen gasten. Na een kleine kilometer komt u langs het restaurant van de jachthaven, ma en di gesloten.
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden geeft informatie over de geschiedenis van dit gebied.

Startpunt Van twee Walletjes

Kade Veerstraat
Veerstraat
6624 BG Heerewaarden

coördinaten: N51.81740 E5.39701
Met dank aan de routemaker(s) Peter van der Kaaij en aan de controleur(s) Niek Sanders.

8 reacties

4 mei 2023   

foto
Reactie
Mooie "struin wandeling" tussen twee grote rivieren.
Door Niek Sanders

25 mei 2021   

foto
Reactie
Ivm het slechte weer hebben we de wandeling helaas na zo’n 10 km afgebroken. Jammer! Een hele mooie wandeling, zeker nu in het voorjaar met de bloeiende meidoorns en het geurende fluitenkruid. Veel konijntjes gezien en vogelgezang begeleidde ons.
Door Margreet

5 september 2020   

Reactie
Diverse keren deze route gelopen. Schitterend!
Door Ad Stehouwer

5 april 2020   

foto
Reactie
Een mooie en pittige tocht met veel struinen door weilanden en uiterwaarden. De Buitenpolder bood een bizar beeld als gevolg van het hoge water afgelopen winter. Het bleek een goede keuze op een zonovergoten zondag midden in het coronatijdperk.
Door Ada ter Horst

12 december 2018   

foto
Reactie
Vandaag noordelijke deel in tegengestelde richting gelopen. Mooie makkelijke route over dijken, uiterwaarden en zandstranden. Romantische achteraf-buurtjes in contrast met imposante rivieren. Twee uur en 8 km erg plezierig gewandeld.
Door Freek en Liesbeth

14 juli 2018   

foto
Reactie
Mede dankzij gezellige mede-wandelaars aan deze pool en het fantastische weer genoten van deze werkelijk prachtige wandeling met zowel veel flora als fauna, Bounty-eiland-strandjes, en prachtige waterpartijen en vergezichten. TOP
Door Margriet Spanjaard

26 september 2017   

foto
Reactie
Struinen door de uiterwaarden van Heerewaarden. Verrassing op verrassing. Zelfs kunst. Pittoreske chalets en mooie huizen, bossige uiterwaarden met lieve koeien en spannende modderpaadjes. Komende winter laarzen aan. Geweldige route.
Door Liesbeth en Freek

10 juli 2017   

Reactie
Erg leuke en verrassende route: soms dicht begroeid zoekend naar een pad en andere momenten weids uitzicht over de rivieren, met vaak mooie strandjes die je zelfs op een stralende dag voor jezelf hebt. Echte aanrader!
Door Petra Simonis

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"