Geuzenhout

9 km

Startpunt

NS station Halfweg-Zwanenburg
Oude Haarlemmerstraatweg 1
1165 MT Halfweg

coördinaten: N52.38613 E4.74633

Introductie

Natuur ontdekken onder de rook Amsterdam. Vanaf station Halfweg-Zwanenburg leidt de route u naar het Geuzenbos in de Groote IJpolder. Dit bijzondere natuurgebied kan alleen betreden worden via enkele voetpaden. U wandelt over grasdijken, maar ook door het ongerepte struingebied waar de looppaadjes van de konikpaarden worden gevolgd. Ook de vogelliefhebbers komen aan hun trekken. Daarna steekt u over naar Houtrak, onderdeel van het Recreatiegebied Spaarnwoude. Een natuurgebied met bos, waterpartijen met rietkragen en grasvelden.
Jammer genoeg ontkomt u niet altijd aan verkeersgeluid. Afhankelijk van de windrichting vliegen er meer of minder vliegtuigen over deze streek.

Praktische informatie

Let op: het struingebied in het Geuzenbos kan erg modderig zijn, ga dus pas vanaf het late voorjaar en in de zomer met deze wandeling op pad. En zeker niet als het veel geregend heeft. Kijk ook onderaan naar de festivals die in dit gebied worden gehouden.

Bent u met de auto, er is een gratis P+R terrein achter het station; Houtrakkerweg, Halfweg. In het weekend is daar meestal plaats, op werkdagen niet.
Indien u zeker wilt weten of de horecagelegenheden op de route geopend zijn, klik dan voor u gaat wandelen op hun link. De tijden kunnen in het zomer en winterseizoen afwijken. Na ongeveer vijf kilometer komt u langs In Houtrak komt u bijna langs Sophia's Italian Halfweg. Geopend vanaf 11 uur.
Vlak bij het station zit Koffie bij Kaatje het heeft variabele openingstijden en is op ma gesloten.

In verband met brandnetels is het aan te raden een lange broek te dragen. Ook waterdichte schoenen zijn prettig.

Jaarlijks wordt eind juni in Houtrak het Awakenings Festival gehouden. U kunt de route dan rond die periode niet wandelen, ook tijdens op- en afbouw. Klik voor informatie op de link.
Eind augustus vindt het Wooferland Festival in Houtrak plaats. Dus als u in die periode Geuzenhout wilt wandelen, kijk vooraf even op internet.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

4 reacties

7 mei 2022   

foto
Reactie
Afwisselende route vlakbij Schiphol. Het eerste deel door de IJpolder was heel mooi qua flora en fauna. Het deel door Spaarnwoude was wat minder verrassend. Volgende keer lopen we andersom en bewaren we het mooiste tot het laatst.
Door Manuela en Angelique

27 april 2020   

foto
Reactie
Verrassende wandeling. Het Geuzenbos kan erg nat zijn, maar door de droogte van de afgelopen tijd, was daar weinig van te merken. Soms staan de Konikpaarden of de schotse hooglanders in de weg, maar met een beetje geduld, kom je er wel.
Door Hubert en Michel

19 mei 2016   

Reactie
Schitterende route, zeker de moeite waard, wij hebben er 12 kilometer van gemaakt? I.v.m. brandnetels op sommige stukken, wel aan te raden om een lange broek te dragen. Maar een pracht route, veel geluiden van vogels.
Door José

2 maart 2015   

foto
Reactie
Afwisselende route door een modderig Geuzenbos met Schotse hooglanders en parende Konikpaarden. Het Houtrak doet parkachtig aan met veel waterpartijen. Al met al een leuke wandeling!
Door Frits Talsma

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"