Herderewich

wandelroute - 6 km

Harderwijk is een Hanze- en vestingstad, aan de noordelijke rand van de Veluwe. Van 1648 tot 1812 was Harderwijk een stad met een universiteit. Napoleon maakte er een eind aan. Hij wenste de universitaire activiteiten te centreren: Leiden, Utrecht en Groningen. Tijdens de wandeling zijn nog sporen van de universiteit te herkennen. Tot de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 speelde de visserij een belangrijke rol in de stad. Al in 1231 verwierf Harderwijk stadsrechten, ongeveer 60 jaar eerder dan Amsterdam. De schilderachtige binnenstad van Harderwijk is in 1969 tot beschermd stadsgezicht verklaard. U wandelt door pittoreske straatjes en over oude pleintjes. U passeert verrassende bronzen sculpturen van kunstenares Natasja Bennink, geplaatst in opdracht van Stadsmuseum Harderwijk. Daarnaast wandelt u door een stadspark, over de Strandboulevard met gezellige terrasjes met uitzicht op het water en langs een oude verdedigingswal.

Praktische informatie

Op de parkeerplaats van sportcomplex De Sypel kunt u gratis parkeren. In het sportcomplex zijn toiletten. In de stad treft u volop gezellige horecagelegenheden. Komt u met de trein dan is de route 800m langer.

Op zondag zijn alle winkels gesloten.

Een tip voor een museumbezoek dat prima aansluit bij deze wandeling is Stadsmuseum Harderwijk, met de verrassende vaste tentoonstelling: Pension Harderwijk / kamers vol verhalen. Ook het Marius van Dokkum Museum met humoristische schilderijen is zeker een bezoek waard.

Beide musea zijn met de museumkaart gratis te bezoeken. Geen museumkaart? Als u beide musea op dezelfde dag bezoekt dan krijgt u bij het tweede museum 50% korting tegen inlevering van het eerste entreebewijs.

Volgt u de gps-route of de track van de route neem dan de beschrijving mee voor informatie over de bezienswaardigheden.

Startpunt Herderewich

P De Sypel
Parkweg 4
3842 AD Harderwijk

coördinaten: N52.34270 E5.62792
Met dank aan de routemaker(s) Joha van den Honert en aan de controleur(s) Lenny Beumer en Hans Beumer.

4 reacties

19 juli 2023   

foto
Reactie
Een hele mooie complete route door Hanzestad Hardewijk. Echt alle bezienswaardigheden kom je op deze route tegen, tussendoor wat shoppen, lunchen en een museumbezoek! Echt genieten.
Door Evelien

9 maart 2023   

foto
Reactie
Een verrassend stadje dat Harderwijk. Voor mij was het onbekend dat het een Hanzestadje is. De goed beschreven route leidt je prima door het oude centrum, langs de haven en het Randmeer. De musea zijn leuk om te bezoeken.
Door Mieke

5 februari 2023   

foto
Reactie
Fraaie route door de stad Harderwijk. Ik heb jaren in Harderwijk gewoond en kwam toch door straatjes waar ik nog nooit was geweest!
Door Bruun en Quirine

9 oktober 2022   

foto
Reactie
Deze perfect beschreven wandeling geeft een mooi beeld van de schoonheid van historisch Harderwijk. Veel informatie en de bronzen beelden van Natasja Bennink zijn prachtig. Niet vergeten om het Marius van Dokkum Museum te bezoeken. Een aanrader.
Door Lenny en Hans Beumer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"