Ruim rond Haarlem

fietsroute - 54 km

Deze knooppunten fietstocht is een ware ontdekkingstocht rond Haarlem. Wat is er in dit gebied veel variatie! Vanuit Overveen gaat de route over fietspaden dwars door de duinen van het Nationaal Park Zuid Kennemerland naar IJmuiden. In de buurt van de toegangswegen naar de Velser- en de Wijkertunnel is het natuurlijk wel druk, maar in recreatiegebied Spaarnwoude wordt het weer rustiger.
Na het pittoreske Spaarndam toert u door de polder. Ook water is er genoeg: Mooie Nel, de Veerplas, de Binnen en Buiten Liede. Via wandelbos Groenendaal steekt u door naar Buitenplaats Leyduin.
Nergens anders in Nederland staan zoveel exclusieve huizen als in Aerdenhout. Dat kunt u zien in de mooie lanen, af en toe is het wel even klimmen. Op weg naar station Overveen kunt u nog een blik werpen op de Zanderij van Middenduin.

Praktische informatie

Er is een gratis P+R terrein bij het station. Is dit terrein vol, rij dan vanaf het station naar links tot u links een bord ziet met P Tetterodehal. Bij de hal is voldoende parkeerruimte.

Bij het startpunt is Eetcafé Klein-Centraal is gevestigd in het stationsgebouw van Overveen. De sfeer is lekker ouderwets en simpel.
Al snel na de start komt u langs Bezoekerscentrum De Kennemerduinen (met Duincafé).
Op de route komt u regelmatig horecagelegeheden tegen. Er staan er een aantal op de kaart:
Restaurant Graan voor Visch
Aan het haventje in Spaarndam zit Café Spaarndam.
Restaurant de Molenplas
Gasterij Leyduin

Tussen KP 71 en KP 72 daalt u door een fietsgeul van een bruggetje af.
Afhankelijk van de windrichting kunt u soms last hebben van het geluid van auto's of vliegtuigen.

Startpunt Ruim rond Haarlem

NS station Overveen
Tetterodeweg 4
2051 EE Overveen

coördinaten: N52.39094 E4.60769
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Winnie Schats.

1 reactie

19 mei 2024   

Reactie
Geweldige route, door duinen, bosgebieden, langs akkers en water, en veel mogelijkheden om op een bankje je eigen lunch te eten of een van de gezellige terrassen te bezoeken. Door de begroeiing waren sommige knooppuntbordjes niet altijd goed te zien.
Door Winnie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"