Oranjewoud Belvedère

wandelroute - 10 km of 13 km

Staatsbosbeheer betitelt de bossen bij Oranjewoud niet ten onrechte als 'koninklijk'. Landgoed Oranjewoud werd in 1676 gesticht door Albertine Agnes van Oranje. Zij was getrouwd met de Friese stadhouder Willem Frederik (een van de voorvaderen van ons huidige koningshuis). In hun kielzog trokken tal van andere rijke Friezen naar het gebied. Ook zij bouwden hier landhuizen en legden parken en tuinen aan. Op de plek waar eens de rentmeesterswoning van Oranjewoud stond, is nu Landgoed Oranjestein. Tijdens deze wandeling kunt u van al dat moois genieten.
Onderweg passeert u de uitkijktoren Belvedère en het museum Belvédère. De route gaat voor een groot deel over bospaden, graspaden, verharde fietspaden en weggetjes. Sommige paden kunnen na veel regen lastig te belopen zijn. Zorg dus voor goed, waterdicht schoeisel. Aan het eind van de wandeling brengt u een bezoekje aan de Overtuin van landhuis Oranjewoud, een schitterende tuin met een paar monumentale bomen. Honden zijn in het park niet toegestaan.

Praktische informatie

Hotel-restaurant Tjaarda Oranjewoud is dagelijks geopend vanaf 10 uur.
Museum Belvédère is geopend di t/m zo 11-17 uur. Wandelaars zijn in het restaurant ook welkom.
Koninklijk bos in Oranjewoud: informatie over Oranjewoud.

Startpunt Oranjewoud Belvedère

Parkhotel Tjaarda
Koningin Julianaweg 98
8453 WH Oranjewoud

coördinaten: N52.94500 E5.96676
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Janny van Rossen.

4 reacties

3 januari 2023   

foto
Reactie
Gestart met koffie bij Tjaarda, en daarna lekker gelopen. Mooi om al die oude - vaak witgepleisterde - Friese landhuizen te zien. Een afwisselende route: bos, watertjes, een uitkijktoren en natuurlijk vlak voor het einde museum Belvedère. Prima!
Door Janny van Rossen

28 november 2020   

foto
Reactie
Gewandeld op een rustige, helaas wat bewolkte herfstdag. Eerst door veel bosgebied met reusachtige beukenlanen. Toen door parken en over vlonders en tenslotte door de statige tuinen. Kortom, zeer gevarieerd! En natuurlijk de Belvedère beklommen!
Door Marja

11 september 2019   

Reactie
Een bijzonder mooie wandeling grotendeels door een statig landgoed met mooie goed gebouwen. Goed beschreven. Met als extraatje een bezoek aan het museum Belvedère. Minpuntje, verkeerslawaai in het begin.
Door Ria en Rien, Almere

16 december 2017   

foto
Reactie
Niet alleen het gebied maar ook deze wandelroute door dit Oranjewoud Landgoed verdient de betiteling "koninklijk". Want wat is er onderweg veel te bewonderen aan natuurschoon, bossen, tuinen en uiterst fraaie landhuizen. Echt van harte aanbevolen!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"