Broekophâlder

wandelroute - 11 km of 19 km

Broekophâlder begint op het dorpspleintje 't Breed in het eeuwenoude Friese dorpje Eastermar. Daar staat bij de waterkant de Broekophâlder: de man die bij gebrek aan bretels, met z'n handen de broek omhoog houdt. Dit bronzen beeld symboliseert de armoede die in deze omgeving in de tijd van de vervening heerste. De grotendeels onverharde route gaat door het besloten, knusse gebied van Nationaal Landschap de Noordelijke Friese Wouden. In het themapark De Spitkeet in Harkema kunt u kennismaken met de benarde woon- en leefomstandigheden van de bewoners van dit gebied in de periode 1850 - 1950. Na de open vooroevers van het Bergumermeer, maakt u uitgebreid kennis met het typische houtwallenlandschap en het net van zandpaden. U keert langs de vooroevers van het meertje De Leijen terug naar Eastermar.

Praktische informatie

Uw auto kunt u op circa 50m afstand van het startpunt parkeren op P de Komerk, Snakkerbuorren 1, 9261 VM Eastermar. Vanaf het parkeerterrein wandelt u rechtuit naar pleintje 't Breed.
Via bushalte Eastermar is de route bereikbaar met het OV bereikbaar.

Voor wandelaars met de hond is er zo'n 4km voor het einde een alternatief trackje Alt Broekoph.

Hieronder vindt u verschillende op de route gelegen horecagelegenheden. Zie voor de actuele openingstijden de site. Bij het start-/eindpunt zijn eetgalerie/restaurant De Zandloper en Hotel Breedsicht. In het dorpje Rottefalle, is horeca onregelmatig open. Aan het meertje De Leijen is Paviljoen de Leyen.

Openluchtmuseum / themapark De Spitkeet is van april tot en met oktober open op di t/m za van 10-17 uur en zo vanaf 13 uur. Er is een restaurant in de schaapskooi bij de ingang van het park.

Startpunt Broekophâlder

Pleintje 't Breed
Elte Martens Beimastrjitte 40
9261 VJ Eastermar

coördinaten: N53.17460 E6.05797
Met dank aan de routemaker(s) Peter Lok en Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

4 reacties

11 september 2022   

foto
Reactie
Voor ons zuiderlingen was dit een wandeling door een landschap wat wij niet hebben. Daarom genoten we van het dorpje Eastermar, de mooie uitzichten over het water, van het coulissenlandschap en aan het eind ook van museum Spitkeet.
Door Angelique en Jeannette

28 september 2021   

Reactie
Wij, groep van vijf, lopen jaarlijks een wandeling van ca 20 km.
Dit keer de Broekophâlder. Aangenaam verrast! Een topper.
Veel afwisseling, veel onverhard. Een aanrader.
Tip: net boven Eastermar een pad naar het Bergumermeer. De moeite waard.
Door Piet Smits

27 maart 2020   

foto
Reactie
Heerlijk lopen dwalen door het Friese Coulisselandschap met deze prachtige route, stralend lenteweer, genieten was het. Wat rechte stukken ertussen, maar ook heerlijk rustgevend. Nog een paar reeën gespot en heel veel vogels.
Door Piet en Renny

26 april 2018   

Reactie
Vandaag vanaf paviljoen De Leijen en gisteren vanuit Oostermeer deze mooie tocht gelopen. Beide dagen reeën gezien. Heel veel afwisseling in de route. De graslanden kleuren mooi met paarden- en pinksterbloem. Weids uitzicht over de meren. Aanrader deze route.
Door Wolter en Grea

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"