Voorbij Jeruzalem

11 km of 16 km

Startpunt

NS station Amsterdam Centraal
Stationsplein 15
1012 AA Amsterdam

coördinaten: N52.37883 E4.90052

Introductie

Deze lijnwandeling gaat, in een prettige afwisseling van stedelijk gebied, parken en groene tuindorpen, van station Amsterdam Centraal naar station Diemen.
U wandelt eerst door de prachtige 17e eeuwse grachtengordel die tot UNESCO Werelderfgoed is bekroond. Daarna volgen de groene Weesperbuurt en de sjieke Plantage, de Oosterparkbuurt, een snuifje Transvaalbuurt waar in de openbare ruimte geschiedenispanelen zijn opgehangen, en het stadspark met bijzonder tuindorp Frankendael, bekend onder de naam Jeruzalem. Ook bezoekt u de als landschapspark en arboretum ingerichte begraafplaats van de Gemeente Amsterdam, De Nieuwe Ooster; een laatste rustplaats van vele bekende Nederlanders.
Tenslotte nog door tuindorp Watergraafsmeer met haar specifieke inrichting en bouwstijl, bekend als Betondorp. U leest waarom! Hier loopt u onder andere langs het geboortehuis van de legendarische AJAX voetballer met rugnummer 14. Na Park De Meer en de groene longen van Diemen bereikt u het treinstation.

Praktische informatie

U kunt het beste met de trein naar het startpunt reizen, omdat in stedelijk gebied parkeren een lastige en dure opgave is. Aan het eindpunt, op de P+R bij Diemen NS, Van Gemertplein 1, 1111 LZ Diemen is gratis parkeergelegenheid. Vandaar kunt u met de trein naar het startpunt reizen. Er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen waardoor na 9 uur de kans op een plek klein is. Gelegen aan het einde van de route, kunt u voor 7 euro per dag uw auto ook kwijt in parkeergarage Diemerplein, Ouddiemerlaan 106, 1111 NH Diemen.

De Nieuwe Ooster is van ma t/m vr van 8 - 17 uur open en op za en zo van 10 - 17 uur. Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is geopend van di t/m zo van 11 - 17 uur. U kunt, na het verkrijgen van een plattegrond bij de balie aan de ingang, op eigen gelegenheid een uitgebreidere rondwandeling maken dan in de route is opgenomen.

Op de route is ruimschoots horeca aanwezig.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Janny van Rossen.

5 reacties

5 maart 2022   

foto
Reactie
Verrassend, deze stadswandeling. Startend in de drukke binnenstad wordt het allengs rustiger. Er sluipt steeds meer groen de route binnen, met als uitsmijter de mooie Nieuwe Ooster. Jeruzalem kende ik wel, maar in Betondorp was ik nog nooit geweest.
Door Janny van Rossen

27 januari 2022   

Reactie
Naar aanleiding van de lijst "Vergeten routes van 2021" de korte versie met z'n tweeën gelopen. Beslist ten onterechte vergeten! En op de eerste dag dat de horeca weer open mocht. Dat is voor een stadswandeling heel fijn!
Door Gerard Heine

30 april 2018   

Reactie
Wat is Amsterdam toch een stad met veel gezichten. De grachtengordel is natuurlijk wel bekend. Maar daarna ontdek je nog veel meer, ook waarom de route Voorbij Jeruzalem heet. Niet alles misschien even mooi, maar wel interessant.
Door Mieke Timmer

23 maart 2018   

foto
Reactie
Amsterdam, Ajax, De Meer, Bobby Harms en Johan Cruijff, als je goed kijkt kom je het allemaal tegen tijdens deze leuke en interessante lijnwandeling. Op naar de 5 sterren godenzonen.
Door Quirinus Schouten

21 maart 2018   

Reactie
Het is de routemaker gelukt weer langs mooie nieuwe plekjes in het centrum van onze hoofdstad te komen, voorwaar geen geringe prestatie! Ook de rondleiding door het verrassende Betondorp en over de Ooster Begraafplaats is heel origineel.
Door Ton de Jong

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"