Tusken Mirnserklif en Morrawal

wandelroute - 13 km of 18 km

Van open weidegebieden bij de grote meren tot bosrijk groen, naar mate je verder zuidwaarts komt. Dat is Gaasterland.
Het glooiende landschap is mooi gestoffeerd met boomsingels en struwelen. Aan de kant van het IJsselmeer liggen keileemruggen die ooit door landijs zijn opgestuwd. Ze eindigen aan de waterkant als groen begroeide kliffen; het Mirnserklif (2,5m boven NAP) is er één van. Sinds in de 17e eeuw de bebossing ter hand werd genomen werd Gaasterland voor de adel een prettige plek om te vertoeven. Wat nu het Rijsterbos is, behoorde vroeger tot het landgoed Huize Rijs van de welgestelde familie van Swinderen. Brede zichtlanen, majestueuze oude bomen, slotgracht, slotvijver, slottuin en de artistieke toegangspoort herinneren aan de grandeur van weleer.
Wandelen in één van de twintig unieke Nationale Landschappen die ons land rijk is, dat is genieten!

Praktische informatie

De wandeling gaat voor 6km over graspaden. Daarnaast zijn er vrijliggende fietspaden en rustige asfaltweggetjes die u door het gebiedsspecifieke landschap leiden. Deze landschapsroute komt het best tot haar recht op een wat zonnige dag van april tot november.

Tip: langs de Morra in de luwte van boomwallen én in het Rijsterbos zijn al vroeg in het seizoen muggen actief waarvan u - als u daarvoor gevoelig bent - behoorlijk last kunt hebben. Neem voorzorgen en smeer met een anti-muggenmiddel.

Paviljoen 't Mar is het hele jaar open, maar de dagen en openingstijden zijn afgestemd op de periode. Zie hiervoor de site.

Startpunt Tusken Mirnserklif en Morrawal

Parkeerplaats bij paviljoen 't Mar
Murnserdyk 46A
8573 WP Mirns

coördinaten: N52.85210 E5.48104
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Jan Postmus en Geartsje Cuperus.

2 reacties

16 september 2019   

foto
Reactie
Na een hele ochtend regen, vanaf Hemelum, de bovenste lus van deze route gelopen. Mooi stukje natuurgebied. Veel overvliegende ganzen en heel veel uitgebloeide schermbloemen. Zal zeker mooi zijn in het voorjaar als die allemaal in bloei staan.
Door JvG

27 augustus 2015   

Reactie
Een leuke wandeling en vooral het gedeelte na Hemelum door een groot natuurgebied en oud kasteelbos is schitterend.
Door Loes en Theo van den Dool

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"