Langs Wierden, Klappen en Maren

32 km of 44 km

Startpunt

Hotel Café 't Gemeentehuis
Grotestraat 2
9781 HC Bedum

coördinaten: N53.30110 E6.60120

Introductie

U stapt op voor een prachtige fietstocht door het marenland van Hunsingo. Vanaf Hotel 't Gemeentehuis in Bedum rijdt u direct het weide- en waterlandschap in. Fraaie boerderijen van het kop-hals-romp type, klapbruggen of 'klappen', vaste (boog)bruggen of tillen, en dorpen op wierden sieren het landschap. Het Reitdiepdal is een prachtig natuurlandschap in het gebied van de Hunze, die in gekanaliseerde vorm Reitdiep is gaan heten. In Garnwerd, Winsum, Onderdendam en Middelstum zijn fraaie kerken, molens en andere historische plekjes te bewonderen. Op enkele plekken krijgt u wat klei aan de banden, maar de route gaat meestal over kleine asfalt- en betonplatenweggetjes, ver van alle verkeer. In Onderdendam komen vele waterwegen of maren bijeen en de rijke historie van het plaatsje is direct zichtbaar aan de gebouwen.

Praktische informatie

Bedum is uitstekend per trein te bereiken.
Om de 32km inkorting te rijden gebruikt u beide inkortingsmomenten. Gebruikt u slechts één van de twee, dan rijdt u ruim 38km. Gps'ers worden door de waypoints Ink 1 RA en Ink 2 RD gewaarschuwd voor de momenten waarop ze kunnen overschakelen van de 44 naar de 32 km tocht of vice versa. Aan te raden is beide tracks met een verschillende kleur te tonen op de gps-kaart.
In Garnwerd vindt u twee horecagelegenheden; Garnwerd aan zee (ma gesloten) en Bij Hammingh (ma en di gesloten). In Winsum treft u vele gelegenheden aan. Daarna zijn de mogelijkheden beperkt. In Onderdendam is het Dorpshuis Zijlvesterhoek (Achterweg 1, bij de eerste klap) tussen 1 april en 1 oktober in het weekend open; met een beetje geluk kunt u er op wo t/m zo vanaf 14 uur ook terecht bij Restaurant De Molenaar. In Middelstum komt u langs Herberg In de Valk, geopend op do t/m zo.
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

4 reacties

20 augustus 2020   

Reactie
Een mooie fietsroute gefietst boven de stad Groningen.
Onverwacht mooie plekjes en dorpjes.
Route komt onder meer door het mooiste dorp van Nederland.
Echt een aanrader, dit onbekende maar mooie gedeelte van Nederland.
Door Jan Rozema

18 juli 2020   

foto
Reactie
Een fijne tocht door het Groningse land. Veel rustige, slingerende landweggetjes en fietspaden dwars door de weilanden. Af en toe een dorpje met een klap of een til. En veel kerken; bijzonder die scheve toren in Bedum!
Door Mieke

13 juni 2020   

foto
Reactie
Een prachtige route. Verrassend voor wie het Groningse platteland niet goed kent. De kerk van Middelstum, dorpen en dorpjes, mooie huizen en boerderijen. Oude kerkjes en torens. Allemaal vrij liggende fietspaden of rustige weggetjes. Kortom een aanrader!
Door Jos Vink

22 september 2019   

Reactie
Boven Groningen ligt nog veel meer Groningen! Vanuit Bedum hebben we een schitterende tocht gemaakt via vele verrassende kleine weggetjes, altijd "weg van de grote weg". Leer het Reitdiepdal en het aangrenzende gebied ten oosten daarvan kennen!
Door Monique en Dick

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"