Merwede en Alblas

15 km of 20 km

Startpunt

Parkeerplaats Waterbus Papendrecht
Noordhoek 20
3351 LE Papendrecht

coördinaten: N51.83400 E4.67442

Introductie

De wandeling Merwede en Alblas voert u langs de oevers van de drukst bevaren rivieren van Nederland, Noord en Beneden Merwede. Na de drukke A15 te zijn overgestoken komt u in het Alblasserbos, een oase van stilte en rust. U vindt hier het verenigingsgebouw van Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard en u kunt er vogels spotten. U wandelt langs boerenbedrijven langs het veenriviertje Alblas en doorkruist het Noordhoekse wiel, een park rondom een vroegere dijkdoorbraak.
Wie de inkorting volgt komt door het Papendrechtse Alblasserbos. Een deel van dit bos is niet toegankelijk voor honden. Voor hondenbezitters die voor de inkorting kiezen is er een alternatief in de tekst opgenomen. Het Oud Alblas gedeelte is wel toegankelijk voor honden, u kunt er daarom veel tegenkomen.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een ruime parkeermogelijkheid.
Vanuit Dordrecht, Rotterdam en tussenliggende plaatsen kunt u met de Waterbus bij het startpunt komen. Stap uit bij de halte Papendrecht Westeind.
De route kan eventueel ook op de Veerdam in Papendrecht gestart worden. Vanaf Dordrecht bereikbaar met de Waterbus.

Op het Veerplein in Papendrecht vindt u Café restaurant Willaerts met een prachtig terras. Dagelijks geopend vanaf 11 uur.
Raadpleeg de openingstijden voor de onderstaande gelegenheden op de websites.
In het Alblasserbos kunt u bij Streeknatuurcentrum Alblasserwaard onder andere genieten van koffie met warme appeltaart.
In Oud Alblas vindt u Café restaurant De Krom met een prachtig terras.

In het Alblasserbos wordt gewaarschuwd voor de eikenprocessierups. Aanwijzingen zijn: Laat de rupsen met rust en vermijd contact met nesten en spinsels. Zorg voor een bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
Staatsbosbeheer verzekert dat als u op de paden blijft de risico’s klein zijn en van september tot eind maart nihil.

De lange route gaat voor ongeveer 80% over verharde wegen de korte route voor 70%.
Met dank aan de routemaker(s) Kick Bergsma en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar.

3 reacties

16 januari 2022   

foto
Reactie
Vandaag genoten van deze route!
Door Ellen

25 februari 2021   

Reactie
Prachtige wandeling bij mooi weer. Complimenten aan de uitzetters en controleurs alles was prima in orde. Hartelijk bedankt,
Door Gerrit van Boggelen

27 oktober 2019   

Reactie
Lekker gewandeld eerst langs het water maar al snel in de polder waar ook veel te zien is o.a. veel reigers. Heerlijk gezeten bij het natuurcentrum en in Oud Alblas. En het was voor mij lekker dichtbij.
Door Edwin

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"