Goan in 't Zaand

wandelroute - 17 km

Goan in 't Zaand is een lijnwandeling van Wekerom naar Lunteren. Via een Klompenpad wandelt u langs De Valkse Beek door agrarisch gebied Wekerom uit. U klimt naar de top van de voormalige afvalberg van Ede die is omgetoverd tot een stuk natuur dat een weids uitzicht biedt over de Veluwe.

U loopt over het Wekeromse Zand, een uniek zandverstuivingsgebied van 500ha groot. Midden in het bos ligt een enorme open vlakte waar het zand vrij spel heeft. Moeflons zorgen ervoor dat deze zandvlakte niet 'verbost'. U passeert twee vennen die ontstaan zijn omdat het zand wegwaaide tot het grondwaterniveau.
Na dit bijzondere stukje natuur wandelt u verder naar de gereconstrueerde boerderij uit de ijzertijd met Celtic Fields en dan naar de Germaanse Put. Door het Luntersche Buurtbosch komt u via een beschermd padenstelsel uit bij het echt pittoresk Veluws dorp Lunteren.

Praktische informatie

Het Dorpsplein Wekerom, het startpunt, is vanaf station Ede-Wageningen te bereiken met snelbus 107. Vanaf Lunteren kunt u met de trein terug naar station Ede-Wageningen of met buurtbus 505 terug naar Wekerom. Stap uit bij halte Wekeromse Buurtweg en loop de Edeseweg af in de richting van het centrum. Neem de eerste afslag naar rechts, Dorpsweg. Loop deze weg uit tot de parkeerplaats van School met de Bijbel.

Na 13km komt u bij restaurant de Goudsberg, raadpleeg de website voor de openigstijden.

Startpunt Goan in 't Zaand

Centrum Wekerom
Dorpsplein 8
6733 AV Wekerom

coördinaten: N52.11170 E5.71557
Met dank aan de routemaker(s) Peter Werkhoven en aan de controleur(s) Ellen Kreeft.

5 reacties

5 januari 2024   

foto
Reactie
Vlak voor het Wekeromse zand loop je over een zandwal, die doet denken aan een echt bergpaadje. De uitzichten over de zandvlakte zijn fantastisch. Ook leuk om meer te weten te komen over de Celtic fields die langs de route gevonden zijn.
Door Ellen Kreeft

14 november 2020   

foto
Reactie
Lijnwandeling langs de randen van Wekerom en Lunteren. Hoogtepunten de Bult(foto) en de zandrug aan het begin van 't Zaand. Interessant de informatie panelen van Lunteren in de vorm van een "telescoop". Ook de Germaanse put is de moeite waard.
Door Ad van Heuven

26 juli 2017   

foto
Reactie
Gisteren heb ik deze wandeling gelopen met een wandelpool van Peter. Ik vond het een hele mooie wandeling. Lekker veel onverharde paadjes en veel afwisseling.
Door Camilla

23 juni 2017   

foto
Reactie
Zeer afwisselende wandeling die bijna geheel in stille natuur gesitueerd is. Op de noordhelling van de voormalige vuilnisbelt gevarieerde plantengroei gezien, waaronder de gevlekte rietorchis.
Door Gijs Bos

25 november 2015   

foto
Reactie
Een mooie natuurroute met weinig verharde paden en goede aansluiting op openbaar vervoer. In de winter wat zompig. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Door Rolf Zijlstra

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"