Woeste Soester Zanden

16 km

Startpunt

Brasserie De Soester Duinen
Soesterbergsestraat 188
3768 MD Soest

coördinaten: N52.14620 E5.30096

Introductie

Zoals de naam al doet vermoeden, komt u tijdens deze fraaie natuurwandeling zeker woeste zanden tegen. Maar u proeft ook een vleugje cultuur en geschiedenis. De route doorkruist de stuifzandgebieden De Lange Duinen en De Korte Duinen met fraaie vergezichten. Na 4km bereikt u Landgoed De Paltz. Hier wandelt u door een idyllisch parkachtig natuurlandschap met middenin de statige villa van het Herman van Veen Arts Center. De galerie is gratis te bezoeken. In de naastgelegen kapschuur worden regelmatig intieme voorstellingen gegeven. Na Restaurant 'T Hoogt betreedt u natuurgebied De Stompert. Dit is een prachtig ruig natuurterrein en een oase van rust met veel smalle kronkelpaadjes, kleine klimmetjes en fraaie heideveldjes.
De route gaat regelmatig door mul zand; een goede wandelconditie is daarom gewenst.

U kunt de route uitbreiden (circa 1km extra) met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

Praktische informatie

Het startpunt is met de bus bereikbaar; u moet uitstappen bij halte Soest, Soestduinen.
Let op: dit is een uursdienst die helaas niet op zon- en feestdagen rijdt. Controleer daarom vooraf goed de aankomst- en vertrektijden.
Komt u met de auto dan kunt u gratis gebruik maken van de gastenparkeerplaats van Brasserie De Soester Duinen achter de slagboom.
U bent niet verplicht om een consumptie te nemen, maar de brasserie stelt het natuurlijk wel op prijs als u voor of na de wandeling daar wat nuttigt.
Mocht deze parkeerplaats vol zijn dan kunt u mogelijk parkeren op Schapendrift of langs de spoorbaan.

Langs de route vindt u volop horeca.
U start bij Brasserie De Soester Duinen, alle dagen geopend vanaf 10 uur.
Na ruim 4km bereikt u op Landgoed De Paltz de centraal gelegen villa met het Herman van Veen Arts Center. Hier vindt u een kunstgalerie en mooi gelegen horeca met terras. Alle dagen geopend vanaf 10 uur.
Ongeveer halverwege loopt u over het hooggelegen terras van Restaurant 'T Hoogt, alle dagen geopend: ma t/m za vanaf 11 uur, zo vanaf 10 uur.

Wie de wandeling uitbreidt met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum op de vliegbasis Soesterberg vindt ook hier horeca .
Wilt u de hele vliegbasis eens ontdekken, kies dan de wandeling Soesterberg en de Paltz of, buiten het broedseizoen, Soesterberg is uitgevlogen.

Houdt u er rekening mee dat op gedeelten van de route honden los mogen lopen.
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Anne-Marie Blomesath.

20 reacties

11 april 2023   

Reactie
Mooie afwisselende route, af en toe wat heuvelachtig.
Ook in deze tijd van het jaar valt er veel te genieten.
Door Bert

27 februari 2022   

Reactie
Gevarieerde wandelroute. Mooi opgebouwd, duidelijke uitleg voor een toch niet zo'n simpele route met veel kleine paadjes.
Door Marleen Huisman

24 september 2021   

foto
Reactie
Wat een prachtige en gevarieerde route!
Door Ellen

5 september 2021   

foto
Reactie
Prachtige wandeling! Weer genoten vd Douglassparren in De Paltz en op de koffie geweest bij Herman van Veen. Hij was zelf ook thuis :-)
De heide staat er mooi bij met die paarse gloed.
Bij Lange Duinen zeker het korte klimmetje omhoog maken.
Door Sonja

11 juli 2021   

Reactie
Mooie afwisselende route. Wij hebben de hele route genoten.
Door Els

3 juli 2021   

foto
Reactie
De routemaker is een specialist in het bewandelen en beschrijven van eenmanspaadjes. Hoe leuk! Genoten van de uitzichten op de zandverstuivingen en een bezoek aan het Herman van Veen art center zorgde voor de kers op de taart.
Door Marja

24 maart 2021   

foto
Reactie
Fantastische wandelroute. De route was goed te volgen. De monumentale huizen waaronder het Herman van Veen centrum zijn prachtig gelegen. Afwisselend en qua parcours pittig maar goed te doen ook zonder veel conditie. Een aanrader.
Door Jeanette

13 februari 2021   

foto
Reactie
PRACHTIG, ik ben verliefd op de Douglas Sparren in de Paltz. Zo mooi en veel ook!! Hier ligt ook DE sleepiste van NL. Gezellig drukte vandaag. De eenmanspaadjes tussen ‘t Hoogt en het spoor ook geweldig. 2 hertjes gezien. Zeker in de zomer terug!
Door Sonja

22 mei 2020   

foto
Reactie
Het is inderdaad af en toe wel zwoegen door het mulle zand tijdens deze wandeling. Maar er zijn ook veel eenmanspaadjes door bos en over heide waarop prima te lopen is. Bij de duinen kan het wel druk zijn, maar daarna heb je het rijk bijna alleen!
Door Mieke

17 maart 2020   

Reactie
Op een mooie 'bijna-lente'dag deze mooie route gelopen. Op de zandverstuivingen is het erg druk met hondenuitlaters, het is een losloopgebied. Maar daarbuiten is er rust. De route is erg gevarieerd en de extra informatie over het gebied interessant.
Door Tineke Hirschler

3 november 2018   

Reactie
Voor 2e keer gewandeld en relaxed genoten. Prachtige wandeling met mooi verschillende uitzichten en spannende bospaadjes. Ook het zonnige weer was ons goed gezind. Dank aan de routemakers Rene en Foeke-Jan.
Door Tonny Popering-Degenkamp

22 oktober 2018   

foto
Reactie
Afwisselend, avontuurlijk, natuur, cultuur, geschiedenis: allemaal in één pakket. En dat over veel fraaie bospaden en slingerende eenmanspaadjes door bos en hei. Met wat zon erbij in ieder seizoen een lust om te lopen.
Door Foeke Jan

20 oktober 2018   

Reactie
Heel mooie route , maar o o. Ingewikkeld. Heb wel smalle paadjes gemist en extra kmtjrs gemaakt. Heb wat moeten inkorten. Ga binnenkort opnieuw doen. Wie heeft dezelfde ervaring?
Door Tonny Popering-Degenkamp

25 augustus 2018   

Reactie
Prachtige route, grotendeels over onverharde paden.
Door G. Han

23 augustus 2018   

Reactie
Mooie wandeling door een prachtig natuurgebied, vooral de duinen waren indrukwekkend.
Door Ton de Jong

1 april 2018   

Reactie
Al heel wat wandelingen van de mooisteroutes.nl gemaakt, maar dit is de mooiste tot nu toe. Wat een afwisseling, rust (ja, ook op 1ste Paasdag!) en bovenal uitstekende routebeschrijving. Ook top dat er horeca is bij de start en precies halverwege.
Door Robbie Twelker

9 maart 2018   

foto
Reactie
De titel van deze route klopt helemaal. Wat een prachtig natuurgebied. En weer heel wat anders dan waar dan ook. Chapeau voor de routemaker. Dit alles onder de wederom bezielende leiding van Janneke. Dank!
Door Bart Bruins Slot

5 augustus 2017   

Reactie
Een afwisselende wandeling door bospaadjes, langs zandverstuivingen en heideveldjes. Vooral het landgoed de Paltz heeft op mij indruk gemaakt. Het is er werkelijk fantastisch mooi.
Door Adri Storm

16 juli 2017   

Reactie
Het is een prachtige afwisselende wandeling.
Door Rob

8 juni 2017   

foto
Reactie
Een top route over een mooi stukje Utrechtse Heuvelrug. Mooie slingerpaadjes, prachtige zandverstuivingen en vooral veel nieuwe stukjes natuur die recent zijn opengesteld. Een heerlijke wandeling met veel hoogtepunten.
Door Marion en Fred den Hertog

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"