Zoetwater - berg je!

wandelroute - 12 km

Zoetermeer is omringd door grote parken. Deze wandeling begint in de heuvels van het Buytenpark en eindigt door het serene Westerpark. Daar tussenin ontdekt u het natuur- en recreatiegebied de Nieuwe Driemanspolder (N3MP). De polder is vernoemd naar de drie directieleden -mannen- die in 1668 de Driemanspolder en de Grote polder droogmaalden voor de landbouw. Na 350 jaar is de polder weer ‘nat gemaakt’ om bij extreme regenval het overtallige water uit de omgeving op te vangen; een waterbergingsgebied of piekberging. De route gaat in de polder over een wandelpad langs grote ondiepe plassen. Het gebied is een eldorado voor vogelliefhebbers.

Praktische informatie

Busreizigers stappen uit bij halte Westerpark.
Bowling & Recreatiecentrum Westerpark heeft een restaurant. U passeert al vrij snel na de start Restaurant Hoeve Kromwijk. Ook kunt u voor horeca terecht bij Intratuin en SnowWorld.

Als het waterschap de piekberging vol laat lopen is de Nieuwe Driemanspolder uiteraard niet toegankelijk; het waterpeil zal dan circa een meter hoger zijn dan de meeste paden. Dat zal incidenteel zijn, en dan is het overstromen van de rivieren waarschijnlijk volop in het nieuws.

Het dragen van waterdichte wandelschoenen worden aangeraden; de onverharde paden kunnen drassig zijn. Er loopt wel regelmatig een fietspad min of meer parallel aan onverharde paden.

Startpunt Zoetwater - berg je!

P Bowling & Recreatiecentrum Westerpark Zoetermeer
Heuvelweg 2
2716 DZ Zoetermeer

coördinaten: N52.06190 E4.45413
Met dank aan de routemaker(s) Rob Gaillard en aan de controleur(s) Angeline Boef.

2 reacties

1 maart 2024   

Reactie
Mooie wandeling door polder en parken. Veel (half)verharde paden en dat was prettig in deze natte tijd. Natuurtuin Zoetermeer is een aanrader.
Door Bruun en Quirine Feijen

11 februari 2024   

Reactie
Leuke wandelroute! Voor vogelaars is de Nieuwe Driemanspolder een paradijsje. Volgens de Vogelbescherming is het een recent snoepje onder de vogelkijkgebieden in Nederland.
Door Angeline

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"