Zwaan Kleef Aan

8 km of 17 km

Startpunt

P Tiergarten Kleve
Tiergartenstraße 74
47533 Kleve

coördinaten: N51.79770 E6.12117

Introductie

Deze gevarieerde wandeling, ongeveer 20km over de grens bij Nijmegen, gaat door het Reichswald en de stad Kleef. Gedomineerd door de trotse Zwanenburcht is Kleef de stad van de Lohengrinsage. U begint en eindigt bij de indrukwekkende tuinen die tegen de helling van de Springenberg zijn aangelegd. In de stad leidt de route u langs de Zwanenburcht met het daaronder gelegen Historischer Landschaftspark. In het centrum passeert u de mooie Lohengrinfontein. In het Reichswald beklimt u de Springenberg, Sternberg en de Butterberg met mooie vergezichten. U wandelt langs en door diepe dalen en langs bronnetjes. Midden in het bos wacht een verrassing: de Steinmännchen.

Praktische informatie

Bij het startpunt kunt u gratis parkeren. Komt u met de bus, stap dan uit bij halte Museum Kurhaus Kleve.

Op het punt waar u na de start bij het verkeerslicht rechtsaf omhoog loopt vindt u het Museum Kurhaus met op het dakterras Café Moritz dat ook zonder entree van het Museum bezocht kan worden. Zie voor de openingstijden: Café Moritz. Aan de overkant van het museum vindt u in het park het Altes Landhaus im Forstgarten. Voor de openingstijden kijkt u op: Altes Landhaus im Forstgarten. In Kleef staan geen horeca iconen op de kaart. U komt daar tijdens de wandeling voldoende horecagelegenheden tegen. In het Reichswald is geen horeca.

Af en toe is het pittig stijgen en dalen, waarvoor een goede conditie nodig is. Ook is stevig schoeisel aan te bevelen.

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Joha van den Honert en aan de controleur(s) Guus van Boven.

8 reacties

7 oktober 2023   

foto
Reactie
Prachtige wandeling, combinatie stad en bos. De beschrijving erbij geeft de wandeling extra dimensie. Je maakt aardige hoogtemeters. Vergezichten in deze tijd zijn wat minder. Zoek je tamme kastanjes dan kun je je hart ophalen. We hebben genoten.
Door Conny en Willy

6 juni 2023   

foto
Reactie
Voor de 3e keer gelopen. Wunderschöne wandeling met stukje Stadt und Wald, met stevige klimstukken. Ik kwam op 300 hoogtemeters. Heerlijk om te lopen, genieten. Ook weer Kaffee mit Schwarzwälder Kirschtorte!!! Leuk uitje over de grens!
Door Evert Jan

29 oktober 2022   

foto
Reactie
WoW, wat een prachtige route. Hij is behoorlijk pittig maar ik heb vandaag enorm genoten van deze gevarieerde route. Stokken wel vereist want de klimmetjes zijn soms erg steil.😅
Door Rina

17 mei 2022   

foto
Reactie
Topwandeling. Rijke natuur, stukje stad, bos, diepe dalen en pittige klimmetjes. Rust en veel vogels. Je voelt je echt over de grens met koffie und schwarzwalderkirchtorte! Aanrader.
Door Evert Jan

17 oktober 2021   

foto
Reactie
Deze tocht voert je echt langs de mooiste plekjes. In Kleef zijn er helaas wat minder interessante stukken bij, maar die zijn noodzakelijk om de mooie plekken in de stad te bereiken. 's Zondags zijn de meeste winkels dicht: dan oogt het wat verlaten.
Door Marien

23 september 2021   

Reactie
Een prachtige wandeling. Je waant je in een Duits middelgebergte. Een goede basisconditie is wel nodig, want er zitten pittige delen tussen.
Door Frans en Jacomien Guelen

17 september 2021   

Reactie
Vandaag deze prachtige maar pittige tocht gelopen. Mooie tocht in de bossen, nog lekker gewandeld in Kleef zelf. Veel informatie voor onderweg, wat er allemaal te zien is. Wij willen graag de routemaker en de controleur bedanken voor deze tocht.
Door Familie Arts

21 augustus 2021   

foto
Reactie
Hele gevarieerde wandeltocht met vele vergezichten. Zelfs een stadstour is inbegrepen.
Door Paul

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"