Soesterberg en De Paltz

12 km

Startpunt

Nationaal Militair Museum
Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest

coördinaten: N52.13240 E5.27591

Introductie

Vliegbasis Soesterberg wordt sinds 2008 niet meer door militaire vliegtuigen gebruikt. Vogels, waaronder vooral de veldleeuwerik, krijgen nu de kans om op en over de schrale graslanden langs de startbanen te broeden en uit te vliegen. Na jaren van herinrichting is de vliegbasis in 2014 voor publiek opengesteld.
De wandeling is een spannende combinatie van gezellige bedrijvigheid in en rond het Nationaal Militair Museum en de stilte en natuur in de afgelegen gebieden van de voormalige vliegbasis Soesterberg en het Landgoed De Paltz. U ontdekt op de voormalige vliegbasis vele militaire overblijfsels: startbanen, munitiebunkers, hangaars, wachthuisjes en vliegtuigen. Ook bezoekt u het herdenkingsplein en de herdenkingstuin met aandacht voor de gevallenen door oorlogsgeweld.
Op Landgoed De Paltz kunt u tot rust komen met een prachtige natuurwandeling en een bezoek aan de centraal gelegen villa met galerie en horeca.
Het gebied is rijk aan flora en fauna. U maakt grote kans een ree te spotten. Op de vliegbasis zelf zijn een aantal uitdagende speelterreinen voor kinderen.

Praktische informatie

Naast het startpunt zijn ruime gratis parkeerterreinen. Deze terreinen sluiten om 18 uur.
Komt u met de bus, kies dan voor uitstaphalte Nationaal Militair Museum, Soest. De bus rijdt niet op zondag.

In het Nationaal Militair Museum is horeca aanwezig, geopend di t/m zo van 10 tot 17 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag. U kunt deze horeca buiten het museum om bereiken.
Na ruim 4km bereikt u Landgoed De Paltz. Het landgoed zelf is alle dagen tussen 8 en 18 uur toegankelijk. Centraal op het landgoed ligt de villa met het
Herman van Veen Arts Center. Hier vindt u de gratis te bezoeken kunstgalerie en prima horeca met terras. Geopend di t/m zo van 10 tot 17 uur. In de naastgelegen kapschuur worden regelmatig intieme voorstellingen gehouden.
Weer 4km verder kunt u uitrusten op het terras van Restaurant 'T Hoogt, alle dagen geopend: ma t/m za vanaf 11 uur, zo vanaf 10 uur.

Let op: tijdens grote evenementen zijn delen van de vliegbasis niet vrij toegankelijk. Kijk op Nationaal Militair Museum voor informatie hierover.
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Anne-Marie Blomesath.

18 reacties

20 november 2021   

foto
Reactie
Indrukwekkende (informatieve), afwisselende topwandeling! Brede paden, spannende eenmanspaadjes, wat asfalt op het terrein van de vliegbasis, wat stijgen en dalen, gras, bos en heide! Prachtig! En heel goed beschreven! Een aanrader!
Door Ria en Yvonne

20 september 2021   

foto
Reactie
Vijf jaar later..., opnieuw verrassend. Veel variatie in deze route, dus veel te genieten! Leuke (smalle verwilderde) eenmanspaadjes, net nog paarse heide, de uitgestrekte vallei. Prachtig extraatje: een bezoek aan de galerie in het landhuis.
Door Harm en Tiny

6 december 2020   

Reactie
Helaas was deze route niet mijn ding. De omschrijving was zo gedetailleerd dat ik de draad al snel kwijt was. Je wilt toch ook praten als je wandelt en niet de hele tijd op de omschrijving moeten kijken. Ik loop blijkbaar liever op markeringen.
Door Fiona

7 februari 2020   

foto
Reactie
Oké route, maar als je de gemarkeerde wandelroutes in dit gebied al eens gelopen hebt, zie je weinig nieuws. Voor mij dus een flink nadeel. De Paltz vind ik altijd mooi. Gedenkplaats Soesterberg altijd indrukwekkend. Route goed beschreven.
Door Mir

14 oktober 2019   

foto
Reactie
Een route met van heel veel extra's. De start op een interessant terrein rond het militair museum met bijzondere museum stukken en daarna het mooie natuurgebied rond het vliegveld en De Paltz. Een goed beschreven route met meerdere genietmomenten.
Door Marion en Fred

30 september 2018   

foto
Reactie
Een mooie wandeling die goed beschreven is. Het bosgebied is zeer afwisselend (loof- en dennenbomen). Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden te zien, zoals een museum en het landgoed De Paltz waar ook een aantal mooie beelden te zien is.
Door Saskia en Jan

16 april 2018   

Reactie
Mooie wandeling door de Paltz en over het terrein van het Nationaal Militair Museum. Leerzaam en indrukwekkend. Naast educatieve elementen ook veel natuurschoon. Vogels druk in de weer en zich niets aantrekkend van eenzame wandelaars. Topwandeling.
Door Marion en Fred den Hertog

7 april 2018   

foto
Reactie
Op de 1e zonnige lentedag van 2018 deze route gelopen. Verrassend veel variatie, een leuke combinatie met het Militair museum. Zonder toegangskaartje is er genoeg te zien aan mooie vliegtuigen, monumenten en andere militaire onderdelen. Een aanrader!
Door Marlies

26 januari 2018   

Reactie
Erg mooie en verrassende wandeling, met veel omgewaaide bomen langs de weg.
Groetjes.
Door Joke en Ben Hogendoorn

22 november 2017   

foto
Reactie
Fraaie, afwisselende route. Nationaal Militair Museum en landgoed vormen een goede combinatie van natuur, cultuur en historie.
Door Ward

19 oktober 2017   

Reactie
Nadat we de grote parkeerplaats en bijbehorende drukte van het militair museum verlaten hadden, was het heerlijk rustig in het bos. Mooie afwisselende wandeling met als bonus de galerie van Herman van Veen. Wij vinden zijn ballades mooier.
Door Annemieke

13 oktober 2017   

Reactie
Erg leuke route. Na een rondje over de voormalige vliegbasis Soesterberg snel het bos in. Landgoed de Paltz is erg leuk om te wandelen. Aan het eind nog een stukje over het terrein van het militair museum en een leuke wandeling komt tot zijn einde.
Door Franciska

4 februari 2017   

foto
Reactie
Mooie route met een leuke combinatie, waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Een echte eye-opener is het museum, zeer de moeite waard. Beklim ook eens de toren voor een geweldig overzicht over de voormalige vliegbasis.
Door Gert en Corrie

28 november 2016   

foto
Reactie
Wat een vondst, deze route. Indrukwekkende historie. En: naast de vallei ook berkenbos, eikenbos en prachtige sparren.
Mooi, dat lage licht vandaag! Met veel rijp op beschaduwde plekken!
Door Hans en Mirjam

22 oktober 2016   

foto
Reactie
Wat een zeer verrassende wandeling. Bijzonder om over de vliegbasis te kunnen lopen. Echt genoten. Super.
Door Tineke Fieggen

22 oktober 2016   

foto
Reactie
Een bijzondere bosrijke route. Overal, verscholen tussen bomen, kom je het militaire verleden tegen, soms geheimzinnig, soms indrukwekkend. De Paltz is een landgoed met verrassende details, waaronder de (pas gemaaide) vallei. Prachtig!
Door Harm en Tiny

16 september 2016   

foto
Reactie
Cultuur en natuur in één route krijgen is René uitstekend gelukt. Interessante delen over vliegveld Soesterberg en prachtige natuur van De Paltz. Een wandeling die meerdere diepe indrukken bij ons achterlaat.
Door Marion en Fred den Hertog

26 augustus 2016   

Reactie
Ik heb de try-out en controle wandelpool mee mogen maken. Van begin tot eind heel enerverend, Geschiedenis, natuur, en cultuur allemaal samen in een route, het kan niet op. Verrassend leuke wandel- en beleef-route met een grote plus!
Door Jos Lemmens

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"