Siberische Eekhoorntjes

wandelroute - 9 km of 13 km

Heeft u ooit een Siberische grondeekhoorn gezien? Zo niet, dan moet u deze wandeling beslist maken. In het bosgebied aan de westkant van Tilburg komt u deze diertjes veelvuldig tegen. Ze zijn grijs-gestreept en kleiner dan de gewone eekhoorn. Hun voorvaders zijn waarschijnlijk ontsnapt uit de Tilburgse dierentuin die tot 1974 hier lag. Verder kenmerken restanten van oude landgoederen de wandeling met de daarbij behorende vijvers, mooie bossen en oude lanen. Met recht worden ze de groene longen van de stad genoemd.
Het begin van de wandeling gaat door een gebied met de toepasselijke naam Wandelbos. Daarna volgt een ommetje door de oude landgoederen Vredelust en Heidepark. Uiteindelijk komt u in de Oude Warande, waar voorheen de dierentuin was. Dit is een landgoed volgens het patroon van een sterrenbos. Via het in het groen verscholen universiteitsterrein komt u weer bij uw startpunt.

Praktische informatie

Bij het station is volop parkeergelegenheid. Het parkeerterrein ligt aan de Troelstrastraat, 5042 RN Tilburg. Direct aan het begin van de wandeling vindt u Café Restaurant Boerke Mutsaers, geopend di vanaf 11 uur, vr en za vanaf 12 tot 22 uur. U komt langs Uitspanning De Zeven Geitjes, open op wo, do, en vr van 10 tot 17 uur, op za van 11 tot 21 uur en op zo van 10 tot 21 uur. In Landgoed Vredelust loopt u langs Restaurant Villa Vredelust, geopend di t/m zo van 10 tot 22 uur. En in de Oude Warande vindt u het artistieke Paviljoen Grotto, geopend dagelijks van 10 tot 17 uur (tot 1 nov).

Startpunt Siberische Eekhoorntjes

NS station Tilburg Universiteit
Statenlaan
5037 CD Tilburg

coördinaten: N51.56520 E5.05168
Met dank aan de routemaker(s) Ron Koopmans en Jan van der Sman en aan de controleur(s) Annemiek Wilmink.

9 reacties

20 september 2023   

Reactie
Leuke route, na ongeveer een half uur lopen zagen we de eerste Siberische eekhoorns al rennen, ze zijn klein, snel en hebben een goede schutkleur! Heerlijk koffie gedronken onderweg bij Grotto, een fijne ongedwongen plek om even bij te tanken.
Door Margreet

14 april 2021   

foto
Reactie
Leuke route, zo dicht bij de stad. Wel wat verkeerslawaai natuurlijk, maar mooie paden door park en bos. De eekhoorntjes waren in groten getale op pad. Siberische en gewone (zie foto).
Door Rien de Schipper

6 november 2020   

foto
Reactie
Prachtige moerascipressen in het Wandelbos. Lust voor het oog! 🤩 Dit deel van de route is populair. Druk, veel kinderen en fietsers. Na de 7 geitjes is de route leuker en minder druk. Eekhoorntjes helaas niet gezien. Korte route gelopen.
Door Sonja

18 juli 2020   

foto
Reactie
Mooie route waarbij het Wandelbos en het sterrenbos de Warande worden bezocht. De Siberische eekhoorns hebben we ook gezien. Bij de buitenverblijven van de textielbaronnen zagen we bouwwerkzaamheden.
Door Frank en Conny

16 december 2018   

Reactie
Leuke route en een goede beschrijving. We hebben de verkorte route gelopen. Vandaag lag er een klein laagje sneeuw. Alle paden zijn nog steeds goed begaanbaar.
Door Annemieke en Daan

26 november 2017   

foto
Reactie
Mooie route met veel groen en dat zo dichtbij de stad. Helaas geen eekhoorntjes gezien.
Door Linda

22 juli 2017   

foto
Reactie
Verrassend stukje groen Tilburg gezien op deze wandeling. Helaas geen eekhoorntje gespot, maar voor de rest een mooie wandeling over bijna allemaal zeer goed begaanbare paden.
Door Kees en Nicole

10 juni 2017   

foto
Reactie
Verrassend groene route zo "midden" in de stad. Al meteen onder de indruk van de vele prachtige moerascipressen in het Wandelbos. En ja, die rappe grondeekhoorntjes waren er ook! Wat heel fijn was op deze warme dag: veel schaduwrijke paden.
Door Sjan

1 maart 2017   

foto
Reactie
Door het vrij drukke Wandelbos gaat u op weg naar oude landgoederen. Op de terugweg is het genieten van de prachtige lanen in de Waranda. Al slingerend tussen de gebouwen van de Universiteit bereikten we het eindpunt.
Door Ellen en Frans

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"