Enkhuizen binnen De Vest

wandelroute - 9 km

Aan drie zijden omringd door het water, op het uiterste puntje van West-Friesland, ligt het eeuwenoude Zuiderzeestadje Enkhuizen. Voorzien van een imponerende aarden omwalling met waterpoorten en bastions, ook wel De Vest genoemd. In de 17e eeuw was Enkhuizen op vier na de grootste stad van Nederland, groter zelfs dan Den Haag en Rotterdam! Het is dan ook geen wonder dat het oude gedeelte van de voormalige VOC-stad zo’n 600 monumenten telt waarvan 2 de status Nederlands UNESCO monument hebben.

Deze wandeling volgt de omwalling met haar bastions, de Koepoort en twee waterpoorten. U komt door het Snouck van Loosenpark en bezoekt de pittoreske Boerenhoek met haar vaarten en bruggetjes. In de stad is zelfs een sfeervolle grachtengordel. Ook de Munt, de Waag en de Drommedaris mogen worden gezien. Via de zeemuur loopt u langs het prachtige buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum met gebouwen uit vissersdorpjes rond de voormalige Zuiderzee. Altijd een extra rondwandelingetje waard. Op de route staan leuke panelen met extra informatie. De hieronder vermelde musea vindt u tegen het einde van de stadswandeling.

Praktische informatie

Komt u met de auto, dan is er op het parkeerterrein aan het Stationsplein voldoende gratis parkeerruimte.

Bij het startpunt vindt u de sfeervolle horecagelegenheid Het Station , Stationsplein 2, geopend vanaf 8 tot 18 uur. Ook over de route verspreid zijn verschillende horecagelegenheden, met name in het tweede deel van de wandeling.

Enkhuizen is in het zomerseizoen een extra gezellige stad. Vooral in de periode mei tot oktober is er bijna ieder weekend wel een activiteit. Kijk hiervoor op Enkhuizen Boeit.

Er zijn verschillende musea, dus neem uw Museumkaart mee op dit dagje Enkhuizen:
De Stadsgevangenis kan worden bezichtigd van begin juli tot en met half september van 13-17 uur. Klik voor de actuele openingstijden op de link.
Het Zuiderzeemuseum, dat een binnen- en buitenmuseum heeft, is wel het meest bekend. Kijk voor de openingstijden van het binnen- en buitenmuseum op de website.
Ook is er een Flessenscheepjesmuseum.

Op woensdag is er van 9 tot 16 uur markt in het westelijk deel van de Westerstraat.
In de musea zijn honden niet toegestaan.

Startpunt Enkhuizen binnen De Vest

NS station Enkhuizen
Stationsplein 2
1601 EN Enkhuizen

coördinaten: N52.69990 E5.28846
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Hans Beumer.

8 reacties

7 januari 2023   

foto
Reactie
Vandaag met de wandelgroep van de provincie Flevoland deze mooie stadswandeling gelopen. Iets uitgebreid met een stukje langs het IJsselmeer. En nog even naar het Zuiderzeemuseum. Iedereen vond het een geslaagde dag.
Door Hans Beumer

15 november 2022   

foto
Reactie
Leuke wandeling die een goed beeld geeft van Enkhuizen nu en vroeger. Interessante informatie. Genoeg plekjes om even te zitten en te genieten van al het moois. Beslist de moeite waard.
Door Hans Beumer

24 maart 2022   

foto
Reactie
Lopend door Enkhuizen met een prima route beschrijving en toegevoegde uitleg was een feestje vandaag op deze zonovergoten maart dag. Ga hierheen voor de toeristen komen. Enkhuizen is er dan helemaal voor jou! Stadje vol verhalen.
Door Thea Ackema

13 april 2021   

foto
Reactie
Wat een fijne en verrijkende ervaring deze fraaie stadswandeling door dit voormalige Zuiderzee stadje. En dat betekent tevens een compliment richting de routemaker die dit alles in de routetekst op boeiende wijze onder de aandacht weet te brengen.
Door Piet en Tiny Laan

25 augustus 2019   

foto
Reactie
Het knusse Enkhuizen zelf is al 5 sterren waard. Vanaf het moment dat je uit de trein stapt krijg je een vakantiegevoel. Deze mooie afwisselende route geeft een compleet beeld van dit charmante oer-Hollandse IJsselmeerstadje.
Door Joha van den Honert

26 maart 2018   

foto
Reactie
Voor de 3e keer liep ik deze stadswandeling. Heel afwisselend.
Nu konden we de stadsgevangenis makkelijk vinden. We bezochten een tentoonstelling in het naast gelegen stadhuis. Ook hebben we het Flessenscheepjes museum bezocht. Heel leuk.
Door Ank de Graaff

7 januari 2018   

Reactie
Heerlijke, afwisselende stadswandeling, die extra leuk werd door een bezoek aan het evenement "Zuiderzeelicht" in het Buitenmuseum. Ook in de zomer heel leuk te combineren met een bezoek aan dit museum.
Door Ank de Graaff

7 augustus 2016   

Reactie
Prachtig stadje. Gezellige drukte (door markt en optredens). Mooie wandeling.
Door Annie en Ben van Lochem

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"